Πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, ο Γιώργος Δώνης έλεγε, αναφορικά με τη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ- Ατρομήτου: «Αγχος θα έχω την ώρα του αγώνα. Πόσα χρόνια θα κάνει πάλι ο Ατρόμητος να πάει στον τελικό του Κυπέλλου και να διεκδικήσει κάποιο τρόπαιο;»

Η... απάντηση ήρθε πολύ πιο γρήγορα απ' όσο θα περίμενε! Αναμφισβήτητα το Κύπελλο είναι ο θεσμός του. Ως προπονητής των αουτσάιντερ θα κάνει την τρίτη παρουσία του σε τελικό, έχοντας ήδη κατακτήσει μία φορά το τρόπαιο. Ο Γιώργος Δώνης διανύει τον τρίτο του χρόνο στο Περιστέρι και μέχρι στιγμής οδηγεί την ομάδα του στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, όπως και στο... άγγιγμα ενός Κυπέλλου.

Γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη στις 29 Οκτωβρίου 1969 από μετανάστες γονείς που παντρεύτηκαν στη Γερμανία. Η επιστροφή στην Ελλάδα δεν άργησε να έρθει και οι πρώτοι «δεσμοί» με το ποδόσφαιρο έγιναν στο γήπεδο της Τούμπας! Δεν έκρυψε ποτέ ότι η πρώτη του ομάδα ήταν ο ΠΑΟΚ, με τον πατέρα του να τον παίρνει από το χέρι και να τον πηγαίνει στο γήπεδο για να παρακολουθούν όλα τα παιχνίδια του «Δικέφαλου του Βορρά». Εκείνος; Αρχισε να εξελίσσει την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Με το χαρτζιλίκι των γονιών του, έφτιαχνε εμφανίσεις και μαζί με την υπόλοιπη πιτσιρικαρία της γειτονιάς δημιούργησε μια ομάδα που αναζητούσε... αντιπάλους σ' όλη τη Θεσσαλονίκη.

Σε ηλικία 17 ετών έκανε ντεμπούτο με τον Παύλο Μελά. Την πρώτη του ομάδα πριν «κατηφορίσει» στην Αθήνα για να γίνει μέλος των ακαδημιών του Παναθηναϊκού. Εκείνος που του έδωσε φανέλα βασικού στους «πράσινους» ήταν ο Γκίντερ Μπένγκστον, ο οποίος τον «έριξε» στη ρεβάνς του 4-0 απέναντι στον Ηρόδοτο για τα προημιτελικά του Κυπέλλου της σεζόν 1987-88. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε 2-0 και ο 19χρονος (τότε) Δώνης είχε δώσει την... ασίστ στον Μπατσινίλα για το δεύτερο γκολ.

Το «αγροτικό»
Ομως δεν στάθηκαν αρκετά για να τον... καθιερώσουν στην πρώτη ομάδα. Επρεπε να κάνει το «αγροτικό» του, με αποτέλεσμα η επόμενη τριετία να τον βρει σε Αθηναϊκό, Παναργειακό και ΠΑΣ Γιάννινα. Το καλοκαίρι του 1991 είχε έρθει η ώρα για την επιστροφή στην Παιανία. Με τον Παναθηναϊκό θα αναπτύξει δεσμούς αγάπης και τα πέντε χρόνια που ακολούθησαν εκτόξευσαν τις μετοχές του στα ύψη! Ειδικά εκείνη η κούρσα στο «Ντε Μέερ» όπου «σέρβιρε» την μπάλα στον Βαζέχα για το μυθικό 0-1 του Παναθηναϊκού απέναντι στον Αγιαξ για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν το διαβατήριο για καριέρα στο εξωτερικό.

Το 1996 η Μπλάκμπερν απέσπασε την υπογραφή του Δώνη προσφέροντάς του το αστρονομικό ποσό (για Ελληνα ποδοσφαιριστή) τoυ 1,1 δισεκατομμυρίου δραχμών! Τον Γενάρη του 1998 συμφώνησε με την ΑΕΚ, αλλά ύστερα από έξι μήνες επέστρεψε στο Νησί, όπου φόρεσε τις φανέλες των Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Χάντερσφιλντ, ενώ το 2001 κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ως παίκτης της ΑΕΚ.

Το «μικρόβιο» της προπονητικής το είχε... μέσα του, και την επόμενη χρονιά (2002) ανέλαβε την ομάδα του Ηλυσιακού, την οποία και ανέβασε από τη Δ' Εθνική στη Β'! Τότε ξεκίνησε και η φιλία του με τον Κώστα Πηλαδάκη, ο οποίος ανέλαβε τη Λάρισα το 2004 και ο Δώνης έγινε ο προπονητής των Θεσσαλών μέχρι το 2008, κατακτώντας το Κύπελλο κόντρα στον Παναθηναϊκό το 2007. Μετά τη θητεία του στην ΑΕΛ έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του αναλαμβάνοντας τις τύχες της ΑΕΚ, αλλά αποχώρησε τον Νοέμβριο του 2008. Τον Απρίλιο του '09 έγινε προπονητής του Ατρομήτου, όπου και παραμένει ακλόνητος...

Οικογένεια
Ενα μωρό και δύο παίκτες

Είναι παντρεμένος με τη Δέσποινα και πατέρας τριών αγοριών. Το τελευταίο μέλος της οικογένειας ήρθε στον κόσμο τον περασμένο Οκτώβριο και είναι πολύ... νεότερο σε σχέση με τα αδέρφια του. Ο Τάσος (15 χρ.) δοκιμάστηκε και από τις ακαδημίες της Αρσεναλ, ενώ στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού είχε βρεθεί και ο μεγαλύτερος γιος του, Χρήστος (17 χρ.). Μάλιστα έχει δηλώσει γι' αυτόν ότι «θα ήθελα να τον πάρω στον Ατρόμητο και ας λέει ο κόσμος ό,τι θέλει. Τον πιστεύω πολύ ποδοσφαιρικά».

Χριστούγεννα
Ληστές μπήκαν στο σπίτι του

Από των... ληστών τα δόντια γλίτωσε τη δεύτερη μέρα των τελευταίων Χριστουγέννων. Αγνωστοι διέρρηξαν το σπίτι του στα βόρεια προάστια τα ξημερώματα της 26ης Δεκεμβρίου, την ώρα που εκείνος, η σύζυγός του και το (τότε τριών μηνών) μωρό τους κοιμόντουσαν. Χωρίς να γίνουν αντιληπτοί άρπαξαν πράγματα αξίας, όπως και τα κλειδιά του αυτοκινήτου του. Το ευτύχημα ήταν ότι εκείνη την ώρα απουσίαζαν οι δύο μεγάλοι γιοι του.

Καριέρα
Η άρνηση και το... απωθημένο

Αν και είχε στο παρελθόν προτάσεις από ομάδες όπως η Μπράντφορντ και η Νταντί Γιουνάιτεντ της Σκωτίας, ο Γ. Δώνης είπε «όχι» γιατί δεν ήθελε να προπονήσει ομάδες χαμηλής δυναμικότητας. Οσο για το μεγάλο του παράπονο που είναι και... απωθημένο; Ηθελε να κλείσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Παναθηναϊκό, κάτι που δεν το κατάφερε, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 31 ετών.

Πηγή: Εθνοσπόρ