Facebook Pixel Η πιο ευρεία νίκη σε τελικό Κυπέλλου (BINTEO)
| 2012-05-15 13:53:00

Η πιο ευρεία νίκη σε τελικό Κυπέλλου (BINTEO)

Η πιο ευρεία νίκη σε τελικό Κυπέλλου (BINTEO)

Στις 15 Μαΐου 1996 η ΑΕΚ συνέτριψε τον Απόλλωνα και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, δημιουργώντας νέο ρεκόρ ευρύτερης νίκης στον τελικό του θεσμού!

Το σκορ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και κάθε λογική πρόγνωση, μια και η “Ένωση” νίκησε με 7-1! Ήταν το φαβορί, ασφαλώς, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά κανείς δεν περίμενε να πάρει τέτοια έκταση το σκορ απέναντι στον Απόλλωνα, ο οποίος από την προηγούμενη χρονιά διέθετε μια εξαιρετική ομάδα που κοιτούσε στα μάτια τους “μεγάλους”. Και είχε στις τάξεις του και το νέο μεγάλο “αστέρι” του ελληνικού ποδοσφαίρου: τον Ντέμη Νικολαΐδη.

Στον τελικό, ωστόσο, οι παίκτες του Γιάννη Παθιακάκη δεν κατόρθωσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και η ΑΕΚ, η οποία έπαιζε -με διαφορά- το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, τους πήρε... φαλάγγι! Με τον Βασίλη Τσιάρτα να ξεδιπλώνει το πλούσιο ταλέντο του, λίγο πριν ανοίξει τα φτερά του για την Ισπανία και τη Σεβίλλη, έφτασε πολύ εύκολα σ’ αυτό το εντυπωσιακό 7-1 (παρότι έπαιζε με δέκα παίκτες από το 52’, λόγω αποβολής του Μπατίστα), δημιουργώντας νέο ρεκόρ ευρύτερης νίκης σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Το προηγούμενο ήταν το 5-0 του Ολυμπιακού επί του Ηρακλή, το 1947.

Ρεκόρ, όμως, έκανε και ο Τσιάρτας με το χατ-τρικ που σημείωσε. Μόνο ο Νίκος Κίτσος του Άρη το 1931 και ο Τάκης Τσιρώνης της Καστοριάς το 1980 είχαν πετύχει τρία γκολ σε τελικό Κυπέλλου. Και μέχρι σήμερα, κανείς άλλος δεν έχει επαναλάβει το εντυπωσιακό κατόρθωμά τους.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τους χιλιάδες οπαδούς της ΑΕΚ να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Οι φήμες για τη συμφωνία του με τον Ολυμπιακό είχαν “φουντώσει”, αλλά ο Σερβοέλληνας τεχνικός αρνήθηκε στις δηλώσεις να πει το παραμικρό για το μέλλον του. Αντίθετα, στους φιλάθλους που τον περίμεναν υπομονετικά έξω από το γήπεδο για να του ζητήσουν να παραμείνει, είχε πει ότι δεν είχε “κλείσει” στον Ολυμπιακό. Ως γνωστόν, βέβαια, ο Ντούσκο πήγε στον Πειραιά, με τις γνωστές συνέπειες στη σχέση του με τον κόσμο της “Ένωσης”.

Έτσι, ο θριαμβευτικός τελικός του ‘96 έχει μείνει στην ιστορία ως η τελευταία παράσταση της καλύτερης ΑΕΚ της πρώτης οκταετίας Μπάγεβιτς στον πάγκο της.

ΑΕΚ - Απόλλων Αθηνών 7-1 (11', 34' Μπατίστα, 22', 48' πέν., 76' Τσιάρτας, 60' Κετσπάγια, 89' Κωστής - 78' Μπάρνιακ)

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ατματσίδης, Μπορμπόκης (66' Μαλαδένης), Κωστένογλου, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος (66' Κωστής), Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσιάρτας (82' Καραγιάννης), Κασάπης.

Απόλλων (Γιάννης Παθιακάκης): Ράπτης, Ιωάννου, Μαυρίδης (55' Λαχανάς), Αποστόλου (46' Κεφαλάς), Θεοδωρόπουλος (35' Αλέξης), Τάτσης, Βελέντζας, Έρακ, Μπάρνιακ, Κόλα, Νικολαΐδης.

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags