Facebook Pixel Τα ατομικά λάθη «μπλόκαραν» την τακτική του Μπόλονι
| 2012-05-17 18:45:00

Τα ατομικά λάθη «μπλόκαραν» την τακτική του Μπόλονι

 Τα ατομικά λάθη «μπλόκαραν» την τακτική του Μπόλονι

Η αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι κάθε παιχνίδι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «μοναδικό» και να μη σχετίζεται με κανένα προηγούμενο.

Παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ είχε το «απόλυτο» των νικών απέναντι στην ΑΕΚ φέτος, εντούτοις οι κιτρινόμαυροι δε χρειάστηκε να υπερβάλλουν εαυτόν για να κερδίσουν την «τελευταία μάχη». Είναι, επομένως, σαφές ότι πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων παίζει η σωματική και ψυχική ετοιμότητα των ποδοσφαιριστών. Ανεξάρτητα από το αγωνιστικό πλάνο του προπονητή, οποιαδήποτε ομάδα είναι «χαμένη από τα αποδυτήρια» εάν οι παίκτες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το πλάνο του Κωστένογλου

Ο προπονητής της ΆΕΚ χρησιμοποίησε σύστημα 4-2-3-1 με πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση του μηδέν στην άμυνα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Μάκος:

κρατούσαν τη θέση τους,
έδιναν προτεραιότητα στις αλληλοκαλύψεις και τις προσωπικές μονομαχίες
προτίμησαν να συμβάλλουν στη διατήρηση της συνοχής των γραμμών παρά να προωθηθούν ώστε να απειλήσουν την αντίπαλη εστία.
Η Ένωση έπαιξε ποδόσφαιρο κατοχής και έλεγξε τον ρυθμό του αγώνα (59% κατοχή στο πρώτο ημίχρονο), μειώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη συχνότητα πίεσης στην άμυνάς της. Το βάρος της επιθετικής ανάπτυξης επωμίσθηκαν κυρίως τα εξτρέμ που παρατάχθηκαν με πλάτος και προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την ποιότητα που διαθέτουν στο «ένας εναντίον ενός». Μολονότι είχαν μέτρια απόδοση, εντούτοις υποχρέωσαν τα μπακ του ΠΑΟΚ σε «χαμηλές πτήσεις» και περιορισμένες προωθήσεις που μείωσαν το βαθμό επιθετικότητας των θεσσαλονικέων.

Ο «ειδικός ρόλος» του Βάρκας

Η κίνηση «ματ» του Κωστένογλου ήταν η τοποθέτηση του Βάργκας μπροστά από τα αμυντικά χαφ. Η αγωνιστική του συμπεριφορά δεν εστίαζε μόνο στην προώθηση του παιχνιδιού, διότι κύριο μέλημά του ήταν το «μπλοκάρισμα» του Γκαρσία. Σε αρκετά σημεία του αγώνα, Βάργκας κυριολεκτικά κυνηγούσε τον παίκτη του ΠΑΟΚ παίζοντας «man-to-man στο χώρο» προκειμένου:

να τον αναγκάσει να καταβάλλει υπερπροσπάθεια προκειμένου να γίνει ο «κυρίαρχος» στο χώρο του κέντρου
να τον απομονώσει στον άξονα και να καταστεί δύσκολη η τροφοδότησή σου
να ανακόψει την «πρώτη πάσα» σε περιπτώσεις που γινόταν κάτοχος της μπάλας
Αποτέλεσμα της «ειδικής συμπεριφοράς» ήταν να επέλθει γρήγορα κόπωση για τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ. Μοιραία, λοιπόν, αυξήθηκε η συχνότητα των λανθασμένων μεταβιβάσεών και προκλήθηκε εκνευρισμός που οδήγησε στην αποβολή του Ουρουγουανού και σήμανε το «τέλος της σεμνής τελετής».

Σχόλιο: Η Ένωση κέρδισε χωρίς να αποδώσει σε υψηλό επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι τα πόδια των απλήρωτων παικτών της ήταν «βαριά», κατάφερε να «πράξει τα αυτονόητα» και εκμεταλλεύτηκε το δώρο του Χαλκιά παίζοντας διεκπεραιωτικό ποδόσφαιρο.

Η επιτυχής εφαρμογή των συστημάτων βασίζεται στην απόδοση των ποδοσφαιριστών

Ο Ρουμάνος χρησιμοποίησε το προσφιλές 4-2-3-1, επιδιώκοντας να δώσει επιθετικό τόνο στην ομάδα με τη χρησιμοποίηση του Ίβιτς. Η παρουσία του Σέρβου σε θέση «συνδετικού κρίκου» με την επίθεση περιόρισε τον Φωτάκη σε πιο ανασταλτικό ρόλο και θα μπορούσε θεωρητικά να προσφέρει τη δυνατότητα διάσπασης της αντίπαλης άμυνας, λόγω της ικανότητας στις κάθετες μεταβιβάσεις.

Ωστόσο, το πλάνο του Μπόλονι δεν εφαρμόστηκε στον αγωνιστικό χώρο διότι ο βαθμός ετοιμότητας των ποδοσφαιριστών του ήταν περιορισμένος. Πρόκειται για μία εκ των πιο νωχελικών εμφανίσεων της φετινής χρονιάς, που οδήγησε στην οριστική απώλεια του τελευταίου στόχου της ομάδας...

Χαλκιάς

Σε κομβικά παιχνίδια που η νίκη αποτελεί μονόδρομο, επιβάλλεται να υπάρχει μέγιστος βαθμός ετοιμότητας από το σύνολο των ποδοσφαιριστών. Πόσο μάλλον από τον τερματοφύλακα, του οποίου τα λάθη μπορούν να αποβούν μοιραία για την εξέλιξη του αγώνα. Η αντίδραση του ‘πορτιέρο’ στο πρώτο γκολ οδήγησε, ουσιαστικά, σε αγωνιστική κατάρρευση της ομάδας, καθώς το επίπεδο φυσικής κατάστασης και ψυχικών δυνάμεων των συμπαικτών του ήταν (ούτως ή άλλως) χαμηλό. Κατέστη, επομένως, ανέφικτο να εφαρμοστεί το τακτικό πλάνο του Μπόλονι μετά την αναπάντεχα δυσμενή εξέλιξη.

Γκαρσία – Φωτάκης

Αποτελούν βαρόμετρο για την απόδοση του ΠΑΟΚ. Η επιτυχής εφαρμογή των πλάνων του Μπόλονι στηρίζεται εν πολλοίς στη δική τους εμφάνιση, καθώς οι ανασταλτικές αρετές και η δυνατότητα ορθών μεταβιβάσεων προσφέρουν στον δικέφαλο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Ο αυξημένος βαθμός κόπωσης που έχουν προκαλέσει τα συνεχή παιχνίδια σε συνδυασμό με την ηλικία τους (ειδικά του Γκαρσία) συνέβαλλαν στο να παρουσιαστούν ανεπαρκείς για ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι. Ιδιαίτερα μετά το γκολ της ΑΕΚ, οι αντιδράσεις τους ήταν νωχελικές, οι προωθήσεις περιορισμένες και η συνεργασία μεταξύ τους ανεπαρκής. Η δυσλειτουργία του άξονα «μπλόκαρε» την ομάδα και οδήγησε σε ανεπιτυχή εφαρμογή του αγωνιστικού πλάνου. Δεν ήταν ψυχικά προετοιμασμένοι και, μοιραία, αποβλήθηκαν λόγω…νεύρων.

Ίβιτς

Διέψευσε όσους θεωρούσαν πως ο Μπόλονι τον αδικούσε κρατώντας τον στον πάγκο. Επιβεβαίωσε την κακή φυσική του κατάσταση, την απουσία εκρηκτικότητας και έλλειψη χημείας με την επόμενη ομάδα. Δε συμμετείχε στην αμυντική λειτουργία και οι επιθετικές του ενέργειες ήταν προβλέψιμες. Η απομόνωση της επιθετικής γραμμής οφείλεται, κυρίως, στη δική του αδυναμία να συμβάλλει στην προώθηση του παιχνιδιού. Το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ σήμανε το οριστικό «κλείσιμο του κύκλου του» στον ΠΑΟΚ.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για μία αναμέτρηση που κρίθηκε, ουσιαστικά, στο πρώτο ημίχρονο. Η αδυναμία του ΠΑΟΚ να «γυρίσει παιχνίδια» είναι δεδομένη ακόμα και στις «καλές μέρες», ως εκ τούτου ήταν εξωπραγματικό να «κάνει το θαύμα» με μία τόσο κακή εμφάνιση των παικτών του. Τα νεύρα, οι αποβολές και τα σημάδια παραίτησης μετά το 70ο λεπτό επισημαίνουν την ανάγκη για ριζικές αλλαγές προκειμένου να ανανεωθεί το roster και να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση του υλικού. Ο κύκλος των «παικτών του Σάντος» έκλεισε οριστικά και το επόμενο βήμα πρέπει να οργανωθεί με εξαιρετική προσοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της ομάδας στο μέλλον.

Για την ΑΕΚ η νίκη ήταν ένα απρόσμενα εύκολο δώρο που αναπτερώνει τις ελπίδες για κατάκτηση της πρωτιάς στα play offs. Δυστυχώς, όμως, η Ένωση έχει τόσο μεγάλα οικονομικά / διοικητικά προβλήματα που κανένα Champions League δε αρκεί για να κεντρίσει τα όνειρα των φιλάθλων και να προσδώσει στην ομάδα τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα.

Πηγή: overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags