Facebook Pixel Η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε τίτλο (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2012-05-25 13:07:00

Η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε τίτλο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε τίτλο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 25 Μαΐου 1980 οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι είδαν για πρώτη φορά μια ομάδα από την επαρχία να κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας!

Το κατεστημένο που άντεχε σχεδόν πενήντα χρόνια, το έσπασε η Καστοριά! Μία ομάδα από μια μικρή πόλη, με ιστορία λίγων ετών στην Α' Εθνική, εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τις ευνοϊκές συγκυρίες που της παρουσιάστηκαν και κατέκτησε σαν σήμερα το Κύπελλο, συντρίβοντας με 5-2 τον Ηρακλή στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας!

Με τον 20χρονο Τάκη Τσιρώνη να πετυχαίνει χατ τρικ (το πρώτο σε τελικό από το... 1931!), η Καστοριά του Παράσχου, του Δίντσικου, των αδελφών Παπαβασιλείου, αλλά και του ανερχόμενου “αστεριού” των γκολπόστ, Νίκου Σαργκάνη, έκανε τη μεγάλη έκπληξη πιο εύκολα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Ο Ηρακλής ήταν το φαβορί πριν τον τελικό, αλλά οι παίκτες του έπαιξαν με “κομμένα” τα πόδια. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί η απόπειρα δωροδοκίας του αμυντικού του ΠΑΟΚ, Φιλώτα Πέλλιου, από τον πρόεδρο του “Γηραιού”, Κώστα Περτσινίδη και η τιμωρία είχε προαναγγελθεί: υποβιβασμός στη Β’ Εθνική.

Στα “κλου” της αναμέτρησης, πέραν του χατ τρικ του Τσιρώνη, να σημειώσουμε το χτύπημα αλά... Τσακ Νόρις του Σαργκάνη στον Χατζηελευθερίου στο 14’, το οποίο κόστισε στην Καστοριά το πέναλτι με το οποίο βρέθηκε πίσω στο σκορ και στον άσο του “Γηραιού” ένα... σπασμένο χέρι (άντεξε πάντως και έπαιξε με πρόχειρο νάρθηκα μέχρι το 70’).

Επίσης, ήταν από τις σπάνιες φορές που σημειώθηκε γκολ με... πλάγιο άουτ. Σκόρερ ήταν ο “μετρ” του είδους, Λάκης Σημαιοφορίδης, ο οποίος έστειλε με δύναμη την μπάλα προς την εστία, ξεγελώντας τον τερματοφύλακα, Τάσο Παπαδόπουλο, ο οποίος στην προσπάθειά του να τη διώξει, την έσπρωξε πιο βαθιά στα δίχτυα. Με αυτόν τον τρόπο έγινε το 1-1 στο 40’ και λίγο μετά το ξεκίνημα του β’ μέρους ο Δίντσικος έδωσε προβάδισμα στην Καστοριά. Η αποβολή του Μιχαηλίδη στο 54’ έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των “γουναράδων”, με τον Τσιρώνη να εξελίσσεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή.

Σήμερα, 32 χρόνια μετά, τίποτα στη μακεδονική ομάδα δεν θυμίζει αυτόν τον άθλο. Η ομάδα πνέει τα λοίσθια από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, με κάποιες αναλαμπές μικρής διάρκειας. Mέχρι και το τρόπαιο που με τόσο κόπο κατέκτησαν τα παιδιά του Βασιλειάδη, το 1980, είχε κατασχεθεί πριν λίγα χρόνια, μαζί με όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας, από τον ιδιώτη που νοίκιαζε τον χώρο στην (πάλαι ποτέ) ΠΑΕ! Για τέτοια κατάντια μιλάμε...

Καστοριά - Ηρακλής 5-2 (40' Σημαιοφορίδης, 49' Δίντσικος, 69', 87', 90' πέν. Τσιρώνης - 14' πέν. Καλαμπάκας, 80' Μαυροδουλάκης)

Καστοριά (Σάββας Βασιλειάδης): Σαργκάνης (88' Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σιαπανίδης, Κόπανος, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Δίντσικος (71' Χουνουζίδης), Αργ. Παπαβασιλείου, Βοϊτσίδης, Γρ. Παπαβασιλείου, Τσιρώνης.

Ηρακλής (Κώστας Καραπατής): Τ. Παπαδόπουλος, Βούλγαρης, Μαυροδουλάκης (80’ Αλεξιάδης), Μιχαηλίδης, Βαβρόφσκι, Ξανθόπουλος, Καφκενάρης, Χατζηελευθερίου (70’ Τσιρίκας), Καλαμπάκας, Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγής.

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags