Facebook Pixel Τι το διευκολύνει, τι το εμποδίζει
| 2013-12-12 13:44:00

Τι το διευκολύνει, τι το εμποδίζει

Τι το διευκολύνει, τι το εμποδίζει

Tα δεδομένα του πλάνου του ΠΑΝΚΙ... Η λογική του «Σαν Μαμές», το ομολογιακό δάνειο και οι δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει (χρηματοδότηση, σχολεία, προσφυγικά...).

Η επόμενη μέρα της παρουσίασης του εντυπωσιακού, φιλόδοξου και άκρως συγκροτημένου σχεδίου του Παναθηναϊκού Κινήματος για τη δημιουργία ενός νέου γηπέδου στη Λ. Αλεξάνδρας έφερε χανόγελα στα μέλη του κινήματος για τη μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε η πρόταση απ' τον κόσμο του «τριφυλλιού». Πλέον, το επόμενο βήμα στο εγχείρημα είναι ο δρόμος της... υπομονής.

Κι αυτό διότι οι άνθρωποι του ΠΑΝΚΙ κατανοούν πως θα πρέπει να περάσει ένα μικρό διάστημα μέχρι να οριστικοποιηθούν οι εξελίξεις στην ΠΑΕ. Εχοντας την απόλυτη στήριξη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στην πρότασή τους, στο ΠΑΝΚΙ περιμένουν τις επαφές στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό και το αν θα περάσει στα χέρια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ή θα μείνει ως έχει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αλλωστε, για να προχωρήσει μία τέτοια πρόταση, απαιτείται η συστράτευση όλων των παναθηναϊκών δυνάμεων και δη του Ερασιτέχνη και της ΠΑΕ, οι οποίοι (εφόσον υπάρξει κοινή βούληση για μία νέα Λεωφόρο) θα αναλάβουν πλέον να «τρέξουν» θεσμικά τις εξελίξεις.

Βεβαίως, αυτό δεν αναιρεί την πιθανότητα να υπάρξουν επαφές και νωρίτερα. Πρόθεση των μελών του κινήματος είναι να τα πουν τόσο με τον κ. Αλαφούζο όσο και με τον κ. Γιαννακόπουλο μέσα στο επόμενο διάστημα, να τους αναλύσουν πλήρως το πλάνο τους, να τους παρουσιάσουν τα στοιχεία και τα οφέλη, όντας απόλυτα βέβαιοι πως είναι ένα έργο υλοποιήσιμο, παρά τις δυσκολίες που θα συναντήσει.

Και σίγουρα πέρα απ' τον σύλλογο (και τα μεγάλα έσοδα που θα φέρει) θα ωφελήσει στο σύνολό της και την περιοχή, προσφέροντας 2.000 σταθερές θέσεις εργασίας, 1.000 θέσεις πάρκινγκ τις καθημερινές σ' έναν απ' τους πιο πολυσύχναστους κόμβους της χώρας, χώρους πρασίνου πέριξ της εγκατάστασης και προς τη μεριά του Λυκαβηττού και εξοικονόμηση χρημάτων με τη χρήση των φωτοβολταϊκών, παρέχοντας παράλληλα ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή για κοινωφελείς σκοπούς.

Η λογική του... «Σαν Μαμές»

Ενα απ' τα σημεία-κλειδιά της προχθεσινής παρουσίασης των μελών του ΠΑΝΚΙ ήταν το παράδειγμα της Μπιλμπάο με το νέο «Σαν Μαμές» και το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου «πράσινου σπιτιού» στη Λεωφόρο με ταυτόχρονη χρησιμοποίηση του υπάρχοντος γηπέδου. Κοινό σημείο είναι πως και στα δύο γήπεδα έγινε στρέψη της φοράς του νέου γηπέδου κατά 90 μοίρες, μόνο που στην περίπτωση της Λεωφόρου η έναρξη των έργων πριν γκρεμιστεί το παλιό γήπεδο θα μπορούσε να προσφέρει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό, εκτός απ' τον κερδισμένο χρόνο.

Τη διασφάλιση και την κατοχύρωση του έργου απ' τη στιγμή που θα έχει ήδη ανεγερθεί ο μισός «σκελετός» του γηπέδου κι έτσι δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει ο Παναθηναϊκός στα... κρύα του λουτρού και χωρίς το πιο σημαντικό περιουσιακό του στοιχείο. Ολο αυτό, βεβαίως, απαιτεί συντονισμό και αυξημένο πλαίσιο συνεννόησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πολύ περισσότερο με τον δήμο και την πολιτεία, στο κομμάτι των απαλλοτριώσεων.

Το ομολογιακό

Οι άνθρωποι του ΠΑΝΚΙ ανέφεραν ως έναν απ' τους τρόπους χρηματοδότησης του νέου γηπέδου στη Λεωφόρο την προοπτική του ομολογιακού δανείου. Τι σημαίνει αυτό; Εφόσον προχωρήσει μία τέτοια προοπτική, δημιουργείται μία εταιρεία ειδικού σκοπού που εκδίδει συναλλαγματικές ομολογίες, τις οποίες μπορεί να αγοράσει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, με τα χρήματα να χρησιμοποιούνται αμέσως για την κατασκευή. Οταν δε λήξουν οι συγκεκριμένες ομολογίες, αυτός που τις αγόρασε παίρνει πίσω τα χρήματά του με ένα συγκεκριμένο τόκο. Πρόκειται για διαδικασία που γινόταν στο παρελθόν απ' το κράτος και είναι συνηθισμένη στο εξωτερικό σε μεγάλα αθλητικά έργα, όπως για παράδειγμα στο «Allianz Arena» της Μπάγερν.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η υπογραφή της ρήτρας εμπιστευτικότητας ανάμεσα στην πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και του Γιάννη Aλαφούζου, για να προχωρήσει η παράδοση του φακέλου με τα οικονομικά στοιχεία της ΠAE.

Τι το διευκολύνει, τι το εμποδίζει

Η πρόταση του Παναθηναϊκού Κινήματος για την κατασκευή νέου γηπέδου στη Λεωφόρο προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, δείχνοντας άρτια στην παρουσίασή της. Απ' το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο, δημιουργήθηκαν δύο βασικές απορίες σε πολλούς φίλους του «τριφυλλιού»: Πρώτον, γιατί να μπορέσει να γίνει τώρα, ενώ στο παρελθόν είχε «απορριφθεί» ως προοπτική και, δεύτερον, τι εμπόδια θα μπορούσε να συναντήσει ένα τέτοιο εγχείρημα;

Για το πρώτο, η απάντηση είναι όσο... ρητορική είναι και η ερώτηση. Πολλές φορές στην Ελλάδα τα πιο απλά πράγματα γίνονται ή κάποιοι τα κάνουν πιο δύσκολα απ' όσο πραγματικά είναι. Σίγουρα το συγκεκριμένο πλάνο του ΠΑΝΚΙ είναι δύσκολο κι απαιτεί συνεργασία όλων για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Είναι βασικό, πάντως, πως εάν προχωρήσει το έργο δεν κινδυνεύει με προσφυγές (όπως π.χ. η Διπλή Ανάπλαση) για τον συντελεστή δόμησης που για το νέο γήπεδο έχει προβλεφθεί στο 1, ενώ το όριο είναι στο 3.

Πού μπορεί να υπάρξει εμπλοκή; Ενδεχομένως, στην προοπτική μετακόμισης των σχολείων που βρίσκονται στην Τσόχα, στα προσφυγικά απέναντι. Αφενός, διότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις και, αφετέρου, διότι απαιτείται πλαίσιο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς τα προσφυγικά έχουν κριθεί διατηρητέα, αν και το πλάνο του ΠΑΝΚΙ προβλέπει να διατηρηθούν τα κελύφη τους και να γίνει καλωπισμός ενός ερειπωμένου κτιριακού συγκροτήματος. Εκεί η λύση μπορεί να έρθει με τη μεταφορά των σχολείων δίπλα, στα λεγόμενα Κουντουριώτικα (έκταση 14,5 στρεμμάτων), όπου απαιτείται απαλλοτρίωση.

Ενα άλλο δύσκολο κομμάτι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου που κοστολογείται λίγο πιο κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το συγκεκριμένο ποσό αφορά το πιο «ακριβό» σενάριο και μπορεί να υπάρξει προοπτική σημαντικής μείωσης του κόστους. Υπάρχει, πάντως, πεποίθηση στα μέλη του Κινήματος πως εάν προκύψει κοινή βούληση από Ερασιτέχνη και ΠΑΕ για το πρότζεκτ, θα βρεθούν επενδυτές, αφού ο ενθουσιασμός στην ιδέα ενός νέου γηπέδου στη Λεωφόρο μπορεί να φέρει απόσβεση της επένδυσης.

Από εκεί και πέρα, εάν προχωρήσει το εγχείρημα, χρειάζεται συνεργασία σε πρώτη φάση με τον δήμο Αθηναίων και το ΥΠΕΚΑ, διότι απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να αποχαρακτηριστεί το γήπεδο της Λεωφόρου από «χώρος πρασίνου» και να απαγκιστρωθεί απ' τη Διπλή Ανάπλαση. Κάτι που στο ΠΑΝΚΙ θεωρούν ότι θα επιδιώξει τους επόμενους μήνες κι ο ίδιος ο δήμος, διότι η Ανάπλαση δεν μπορεί να προχωρήσει.

Σίγουρα μιλάμε για κάτι εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο. Αλλά απ' την άλλη δεν παύει να είναι μία σοβαρή πρόταση που εάν βρει στήριξη απ' το σύνολο της Παναθηναϊκής οικογένειας, μπορεί να επιτευχθεί αυτό που σήμερα φαντάζει αδύνατο. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πολλά...

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags