Facebook Pixel Φάτε τους...Ρώσους
| 2011-09-10 15:13:00

Φάτε τους...Ρώσους

Φάτε τους...Ρώσους

Ο Γιάννης Φιλέρης αποκαλύπτει τις διαθέσεις των Λιθουανών για το Ελλάδα-Ρωσία, φωτογραφίζει τα ...εδέσματα στην Fan Zone και σιγοτραγουδάει το "χιτ" του Ευρωμπάσκετ (pics-video).

Είναι να μη σου χαλάσει το ιντερνετ, που λέει και ο σοφός λαός. Πρωί-πρωί η όμορφη ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου με πληροφόρησε ότι "Huston we have a problem" και άρον-άρον ειδοποίησα για ταξί, ώστε να με μεταφέρει στη Siemens Arena.

Ο ταξιτζής που αποδείχθηκε μηχανικός, αλλά κάνει έξτρα δουλειά για να βγαίνει το μεροκάματο, με υποδέχθηκε χαμογελαστός. Κι αφού ρώτησε το καθιερωμένο "από πού είσαι" και τα λοιπά, με έβαλε κατευθείαν στο κλίμα του αποψινού αγώνα της Ελλάδας.

"Παίζετε με τη Ρωσία ε; Να ξέρετε ότι όλη η Λιθουανία είναι ...μαζί σας. Δεν χρειάζεται να σου πω πώς νιώθουμε για τους Ρώσους. Όχι τόσο για τον απλό κόσμο, όσο για όσα έχουμε περάσει απ' αυτούς", απεφάνθη ο Γιόνας, που γεννήθηκε Σοβιετικός πολίτης, αλλά από το 1990 και μετά είναι ...ανεξάρτητος Λιθουανός.

"Θα είμαστε μαζί σας. Κι εσείς το ίδιο δεν κάνατε το 1995; Ακόμη θυμάμαι στην τηλεόραση τις ιαχές των Ελλήνων φιλάθλων στον τελικό με την Γιουγκοσλαβία. Σας το χρωστάμε. Και εκτός των άλλων έχετε κι ένα πολύ συμπαθή προπονητή, ο οποίος εργάζεται στη Λιθουανία. Α, και παίζετε εναντίον των Ρώσων!" πρόσθεσε με νόημα, χαμογελώντας.

Φαντάζομαι ότι ένας αγώνας Λιθουανίας-Ρωσίας στα προημιτελικά θα ...εξάψει ακόμη περισσότερο τον πατριωτισμό του Γιόνας: "Χα, χα. Λες; Δεν το συζητώ. Θα πέσει το γήπεδο" είπε και μου έκανε έκπτωση ...δυο λίτες.

Κλείνοντας την πόρτα χαμογελαστός τον άκουσα να φωνάζει: "Καλή τύχη και...φάτε τους"! Δεν είναι και τόσο εύκολο, φίλε Γιόνας. Όχι όμως και ακατόρθωτο. Πιο εύκολο, άλλωστε, είναι να νικήσει η Ελλάδα τη Ρωσία παρά να ...φας αυτά που θα ζήλευε ακόμη και ο γνωστός για τις γαστριμαργικές φωτογραφήσεις του, κύριος Freddos

Διότι τέτοια λουκάνικα

Και τέτοια σουβλάκια

που σερβίρονται καθημερινά στην Fan Zone, έξω από το γήπεδο είναι πράγματι "ανυπέρβλητα". Οι Λιθουανοί, λοιπόν, θα΄ναι στο πλευρό μας. Μου το επιβεβαίωσαν και τα κορίτσια της φωτογραφίας.

και λογικά, για πρώτη φορά σε αυτό το Ευρωμπάσκετ θα έχουμε "φιλική" ατμόσφαιρα. Μέχρι τώρα ακούγαμε τους ..."Μακεδόνες" να φωνάζουν διάφορα, ενώ την Πέμπτη οι "σλοβένσκι" (πάνω από 2.000) αποδοκίμαζαν μέχρι και το συρτάκι που χόρευαν οι τσιρλίντερ.

Ξύλο και της αρκούδας...

Το ματς, βεβαίως, δεν είναι εύκολο. Η Εθνική αντιμετωπίζει την καλύτερη ομάδα που έχει βρει στον δρόμο της μέχρι τώρα. Αν οι Σλοβένοι ήταν σκληροί, οι Ρώσοι είναι κάτι περισσότερο, με αποτέλεσμα το ματς να έχει δυο πολύ δυνατές άμυνες, όπου θα πέσει το "ξύλο της αρκούδας" με τα ψηλά κορμιά του Μπλατ.

Με νίκη, βέβαια, η ελληνική ομάδα πλησιάζει στην πρώτη θέση του ομίλου και σκέφτεται τα προημιτελικά όπου μετά τα αποτελέσματα της Παρασκευής, εφόσον κατακτήσει την πρωτιά στον όμιλό της αποφεύγει Ισπανία και Γαλλία. Αυτές είναι σίγουρα οι δυο πρώτες του άλλου ομίλου και το ποιός θα είναι πρώτος θα ξεκαθαρίσει αύριο Κυριακή στο μεταξύ τους παιχνίδι.

Οι άλλες δυο θέσεις παίζονται μεταξύ Λιθουανίας-Γερμανίας και Σερβίας-Τουρκίας που παίζουν αντίστοιχα σε ένα συναρπαστικό φινάλε, όπου μπορεί να μετρήσουν και οι διαφορές των αγώνων της πρώτης φάσης!

Μπλατ: "Δεν θυμάμαι τα περσινά"

Το να νικήσει η Ελλάδα τη Ρωσία είναι μια κουβέντα. Εντάξει στην Κύπρο, στο φιλικό τα είχε καταφέρει, ενώ η προϊστορία λέει απόλυτη ισορροπία. Σε 18 αγώνες οι δυο ομάδες μοιράζονται τις νίκες (από 9).

Μόνο, που η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Σε επίσημο ματς, η Ελλάδα έχει να νικήσει από το Ευρωμπάσκετ του 2005, όταν ο (τότε) τσάρος Παπαλουκάς είχε σημειώσει 23π και οδηγούσε την Εθνική στο 66-61 και την πρόκριση στον ημιτελικό εναντίον της Γαλλίας.

Οι Ρώσοι μας νίκησαν το 2007 στην Ισπανία, το 2009 στην Πολωνία και πέρσι στην Σμύρνη, σε ένα ματς όπου οι Έλληνες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να χάσουν. Όχι μεταφορικά, αλλά στην κυριολεξία, αφού είχαν διαλέξει να αποφύγουν την Ισπανία και αδιαφόρησαν για τη νίκη.

Ο Μπλατ έγινε έξαλλος και δήλωνε μετά το ματς "ντρέπομαι για την Ελλάδα", δήλωση πάντως που πήρε πίσω όταν αργότερα συναντήθηκε με τους Έλληνες δημοσιογράφους και απέκτησε πάλι το γνωστό ...διπλωματικό ύφος, που τον έχει καθιερώσει σαν έναν από τους πιο αγαπητούς στα media κόουτς της Ευρώπης.

Όταν του θύμισαν τα περσινά, ο Αμερικανός κόουτς που ήδη έχει δυο Έλληνες διεθνείς στη Μακάμπι (Σχορτσιανίτη, Παπαλουκά) δεν έδωσε σημασία: "Έχω ξεχάσει τι έγινε πέρσι. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το σημερινό παιχνίδι. Η ελληνική ομάδα είναι δύσκολη, παίζει καλή άμυνα και θέλει προσοχή" υποστήριξε.

Ο Αντρέι Κιριλένκο, πάντως, έλεγε ότι ο στόχος της Ρωσίας δεν μπορεί παρά να είναι το χρυσό μετάλλιο: "Το θέλουμε πολύ" είπε ο ΑΚ47, αλλά παραδέχθηκε: "Ο αγώνας με τους Έλληνες θα είναι ο πιο σκληρός που έχουμε δώσει μέχρι τώρα".

Vive La France!

Οι Λιθουανοί, εν τω μεταξύ, προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ της ήττας κόντρα στη Γαλλία. Οι "τρικολόρ" έκαναν τη Siemens Arena να ...χάσει τη λαλιά της (αν και η ατμόσφαιρα ήταν κάτι περισσότερο από εκρηκτική) με την εντυπωσιακή τους άμυνα απέναντι στην καλύτερη επίθεση του τουρνουά.

"Ναι, ήταν η καλύτερη εμφάνισή μας μέχρι τώρα" παραδέχθηκε ο Βενσάν Κολέ, που έτρεχε να συγχαρεί τον παίκτη-κλειδί της γαλλικής ομάδας. Όχι, δεν ήταν κάποιος σταρ του ΝΒΑ, αλλά ο ταπεινός, πλην όμως ... σούπερ σουτέρ, Νάντο Ντε Κολό που με 21π έστειλε τους "λιετούβος" για τσάι.

Οι Λιθουανοί, πάντως, διασκεδάζουν το Ευρωμπάσκετ. Βιώνουν κάθε στιγμή και γι αυτό σήμερα θα σταθούν αναφανδόν στο πλευρό της ελληνικής ομάδας, αφού πρώτα χορέψουν στους ρυθμούς του τραγουδιού, που έχει κάνει θραύση τις τελευταίες μέρες στη χώρα. Δεν είναι άλλο από το επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης.

Δείτε και ακούστε (δεν είναι κακό, το αντίθετο):

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags