Facebook Pixel Οι Έλληνες βγάζουν την ΑΕΚ από την εποχή της απόλυτης απαξίωσης
| 2011-10-19 11:45:00

Οι Έλληνες βγάζουν την ΑΕΚ από την εποχή της απόλυτης απαξίωσης

Οι Έλληνες βγάζουν την ΑΕΚ από την εποχή της απόλυτης απαξίωσης

Το καλύτερο δείγμα για την προοπτική της ΑΕΚ ήταν η συμπεριφορά της επόμενης ημέρας. Η στάση του Νίκου Κωστένογλου μετά το παιχνίδι, τα όσα είπαν ή δεν είπαν οι ποδοσφαιριστές. Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος.

Με εξαίρεση τον Σταύρο Αδαμίδη, που στήθηκε μπροστά στις κάμερες σαν να είχε διαλύσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό, οι πάντες στην «Ενωση» συμπεριφέρθηκαν σαν πρόσωπα της κανονικής ΑΕΚ και όχι αυτής της «μειωμένης ευθύνης» ΑΕΚ που παρουσιαζόταν τον τελευταίο καιρό στη ζωή του ποδοσφαίρου.

Ακόμα και αυτός, ο πρόεδρος, όμως, ήταν έως ένα βαθμό δικαιολογημένος. Είναι τέτοια η πίεση που του ασκείται, είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη να βρει οικονομικούς υποστηρικτές, είναι τόσα και τόσο μεγάλα τα οικονομικά, μετοχικά και διοικητικά προβλήματα, ήταν τόσο μεγάλη η ανησυχία του Αδαμίδη για την πιθανότητα να διαλυθεί η ΑΕΚ ύστερα από μία ήττα από τον Ολυμπιακό, που η στάση του το βράδυ του Σαββάτου ήταν δικαιολογημένη.

Για να θυμηθούμε πάντως για τι συζητάμε, η ΑΕΚ δεν πανηγύρισε για ένα «Χ» με τον Ολυμπιακό στην έδρα της και γι' αυτό δημιουργεί στον εαυτό της την προοπτική να ζήσει, αγωνιστικά, καλύτερες ημέρες. Αυτό δεν θα συνέβαινε αν στον πάγκο της δεν υπήρχε προπονητής που αντιλαμβάνεται το μέγεθος του συλλόγου που υπηρετεί. Δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί αν στα αποδυτήρια της ΑΕΚ δεν κατοικούσαν ποδοσφαιριστές που αντιλαμβάνονται πού βρίσκονται.

Τελευταία είναι αρκετοί οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές που στέκονται στο γεγονός ότι στη σύνθεση της ΑΕΚ βρίσκονται πολλοί Ελληνες παίκτες και βασίζονται σε αυτό για να εκτιμήσουν ότι η ΑΕΚ δεν θα καταστραφεί αγωνιστικά. Εχουν πολύ δίκιο. Αν δεν είχε τόσους Ελληνες στην ενδεκάδα και στο ρόστερ της, η σημερινή ΑΕΚ θα είχε διαλυθεί. Θα αρκούσαν μόνο τα οικονομικά προβλήματα για να της διαλύσουν τα αποδυτήρια. Σήμερα οι ποδοσφαιριστές ζουν με καθυστερήσεις 10 μηνών στις πληρωμές και δεν βγάζουν, μέχρι τώρα, κιχ στη δημόσια συμπεριφορά τους. Δύο χρόνια πριν, με μικρότερα προβλήματα οικονομικής ασυνέπειας, η ΑΕΚ έβλεπε τα αποδυτήριά της να ανατινάζονται. Διότι τον καιρό εκείνο κατοικούσαν σε αυτά πολύ περισσότεροι ξένοι ποδοσφαιριστές, που, όπως είναι φυσιολογικό, καίγονταν για την είσπραξη των οφειλόμενων, αισθάνονταν ανασφάλεια, δεν ένιωθαν στο πετσί τους την ελληνική οικονομική κρίση και, κυρίως, δεν ένιωθαν τον καημό των οπαδών να δουν την ΑΕΚ να στέκεται στο τερέν με πάθος και αξιοπρέπεια.

Ολα αυτά τα στοιχεία, βεβαίως, δεν αρκούν για να κάνει η ΑΕΚ πρωτάθλημα της προκοπής, ούτε για να πετύχει στόχους. Αυτό που έχει ανάγκη η ΑΕΚ σήμερα είναι να δείξει, να προσδιορίσει η διοίκηση στον προπονητή τους στόχους, ώστε να χαράξει αυτός μία στρατηγική. Η ΑΕΚ με το σημερινό ρόστερ δεν μπορεί να παίξει σε τρεις διοργανώσεις και να μοιάζει με την ομάδα που είδαμε το Σάββατο στο ΟΑΚΑ. Χρειάζεται να επιλέξει μία διοργάνωση για να ρίξει εκεί το βάρος και να «εκμεταλλευτεί» τις υπόλοιπες για να αναδείξει ποδοσφαιριστές. Για να το κάνει αυτό όμως ο Κωστένογλου, πρέπει κάποιος να του το ζητήσει και να τον ενθαρρύνει, αλλά και να τον προστατέψει αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.

Η εικόνα που έδειξε στο ΟΑΚΑ βγάζει την ΑΕΚ από την εποχή της απόλυτης απαξίωσης του ρόστερ της. Αυτή ήταν αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει. Τώρα ικανοποιείται και ακόμα μία αναγκαία συνθήκη: υπάρχει προπονητής που πιστεύει το ρόστερ του. Για να δημιουργήσει η ΑΕΚ και την ικανή συνθήκη πρέπει να θέσει στόχους. Να τους επικοινωνήσει στον κόσμο της και να τον προσκαλέσει τον κόσμο, για να τους πετύχουν μαζί.

Πώς σου φαίνεται ο killer Λέτο; Θα αντέξει να βοηθά τόσο στο γκολ;

Πραγματικά είμαι περίεργος αν θα κάνει high score καριέρας ο Αργεντινός. Στην υπόθεση αυτή, όμως, πρέπει κανείς να δώσει δύο πόντους στον Ζεσουάλντο Φερέιρα. Τον πρώτο επειδή δεν θυμάμαι άλλον προπονητή που δοκίμασε τον Λέτο οπουδήποτε αλλού εκτός από το πλάι και μάλιστα μόνο από την πλευρά που άρεσε στον ίδιο. Τον δεύτερο επειδή έχει καταφέρει να τον ψήσει να βάλει για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, το ταλέντο του στην υπηρεσία του συνόλου. Και το φοβερό είναι ότι ο Πορτογάλος προπονητής το καταφέρνει σε μία εποχή που ακόμα και η κοινωνία της Παιανίας θεωρούσε ότι ο Φερέιρα γινόταν ακόμα ένας που έχανε το παιχνίδι με τον Λέτο, τον καιρό που ανεχόταν τα πειθαρχικά παραπτώματα του Αργεντινού.

Αν δεν εφησυχαστεί, αν συνεχίσει να δημιουργεί κίνητρα και να πατάει τα κουμπιά του Αργεντινού, ο Φερέιρα θα συνεχίσει να προσφέρει στον Παναθηναϊκό τον πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό Λέτο που έχει εμφανιστεί ποτέ επί ελληνικού εδάφους. Στην ερώτηση σχετικά με αυτή την ικανότητά του ο Φερέιρα θα μας απαντήσει την πρώτη ή τη δεύτερη φορά που δεν θα του βγει του Λέτο ένα παιχνίδι ή την πρώτη φορά που θα καταφέρει να τον εκνευρίσει ένας προσωπικός αντίπαλος. Ο Πορτογάλος έχει καιρό καταλάβει ότι ο Αργεντινός είναι τύπος που απαιτεί ειδικό χειρισμό. Εδώ και περίπου ένα μήνα μοιράζεται με τους οικείους του ότι βρήκε τον τρόπο να τον διαχειρίζεται. Αν είναι έτσι, ο Φερέιρα θα κάνει μεγάλο δώρο στον Παναθηναϊκό: μία καλή πρόταση αγοράς του Λέτο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags