Facebook Pixel ΑΕΚ: Νίκησε και τη διαιτησία! Ο τελειωμένος έκρινε το ντέρμπι με Ολυμπιακό
| 2024-03-31 23:30:00

"Νίκησε" Ολυμπιακό και διαιτησία η ΑΕΚ! Ο... τελειωμένος Αθανασιάδης και γιατί είχε πρόβλημα στη δημιουργία

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Νίκησε" Ολυμπιακό και διαιτησία η ΑΕΚ! Ο... τελειωμένος Αθανασιάδης και γιατί είχε πρόβλημα στη δημιουργία

Σε ένα παιχνίδι που πήγαινε για ισοπαλία η ΑΕΚ κατάφερε να κερδίσει με γκολ στις καθυστερήσεις. Με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ κρίνεται ο τίτλος

Η ΑΕΚ με buzzer beater του Νίκλας Ελίασον επικράτησε 1-0 του Ολυμπιακού τη 2η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας. Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι Πειραιώτες με τον Παναθηναϊκό μένουν πίσω στο κυνήγι του τίτλου και ο ΠΑΟΚ, που είναι δύο βαθμούς πίσω, με τη νίκη του στη Λεωφόρο θα κονταροχτυπηθεί με την Ένωση για το πρωτάθλημα. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι οι «κιτρινόμαυροι» να μην έχουν απώλειες στα επόμενα ντέρμπι με το «Τριφύλλι» (εκτός) και τους «ασπρόμαυρους» (μέσα στη Φιλαδέλφεια), τις επόμενες δύο αγωνιστικές, οι οποίες φαίνεται πως θα είναι οι πιο κομβικές της διαδικασίας.

 

Ήταν καλύτερη – Δεν είχε φάσεις

Καθαρά αγωνιστικά, το παιχνίδι κρίθηκε από τις αλλαγές του Αλμέιδα. Γιατί Μάνταλος και Ελίασον (που μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο) ήταν οι δύο προσωπικότητες που συνεργάζονται στο γκολ της νίκης, σε ένα παιχνίδι που έδειχνε, ότι θα έληγε ισόπαλο. Η ΑΕΚ ήταν κυρίαρχη από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα. Ξεκίνησε με ένταση στο παιχνίδι της κυκλοφόρησε γρήγορα τη μπάλα από τα άκρα, με τους παίκτες  να ψάχνουν συνεχώς τον Λιβάι Γκαρσία.

Το πρόβλημα της Ένωσης ήταν δημιουργικό, κάτι που σίγουρα πρέπει να προβληματίζει. Η ΑΕΚ δεν έκανε τη ποτέ στην ουσία μεγάλη φάση (και θα το εξηγήσουνε παρακάτω, στην κριτική, το γιατί),  εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό που είχε καλή στιγμή σε κεφαλιά του Μασούρα που απέκρουσε ο Αθανασιάδης, ο οποίος ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης των «κιτρινόμαυρων».

@xkon1984 Ωραία ατμόφαιρα στη Νέα Φιλαδέλφεια πριν τη σέντρα στο #AEK - #Olympiacos ♬ πρωτότυπος ήχος - Xristos Konstantinidis

Πρωταγωνιστής ο Αθανασιάδης

 Ο Έλληνας τερματοφύλακας, όπως σας αποκάλυψε το Sportdog.gr σε ρεπορτάζ του Ευάγγελου Μίχου, πήρε τα γάντια από τον Τσίτσαν Στάνκοβις που ταλαιπωρείται από θλάση και η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί.

Τον Αθανασιάδη, όπως θυμάστε, τον είχαμε… σταυρώσει άπαντες, μετά το τραγικό λάθος στις Σέρρες που κόστισε στην ΑΕΚ απώλεια βαθμών. Τον δικάσαμε και τον «τελειώσαμε». Με τον Ολυμπιακό όμως ήταν κέρβερος!

Έκανε καθοριστική επέμβαση σε κοντινή κεφαλιά του Μασούρα, αλλά ακόμα πιο σημαντική ήταν η απόκρουσή του σε τετ α τετ με τον Κααμπί στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ενώ προηγουμένως έβγαλε σουτ του Έσε. Στο 55’ εξουδετέρωσε σέντρα-σουτ του Μασούρα, ενώ στο 78’ έδιωξε σε κόρνερ το εντός περιοχής σουτ του Ζέλσον Μάρτινς. Στο 82’, δε, έκανε και άλλη σπουδαία επέμβαση σε επικίνδυνο σουτ του Τσικίνιο.

Ο γκολκίπερ της Ένωσης κράτησε την ομάδα του όρθια με τις αποκρούσεις του, κάτι που μέτρησε στις καθυστερήσεις, όταν σκόραρε ο Σουηδός συμπαίκτης του και οι «κιτρινόμαυροι» πανηγύρισαν μία σπουδαία νίκη.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ

Αθανασιάδης: Ο καλύτερος παίκτης της ΑΕΚ με διαφορά. Αυτός κράτησε όρθια την ομάδα του με τις επεμβάσεις του.

Ρότα: Αμυντικά ανταποκρίθηκε θετικά  Ο Ποντένσε δεν μπορούσε να κάνει παιχνίδι από τη δεξιά πλευρά της ΑΕΚ. Επιθετικά όμως έκανε πολλές λανθασμένες πάσες και επιλογές.

Βίντα: Ήταν κομβική η παρουσία του στην άμυνα, τόσο στον αέρα όσο και στο χορτάρι. Έδωσε πολλές μάχες για την αναχαίτιση του Κααμπί.

Μουκουντί: Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήταν το πρώτο του επίσημο παιχνίδι από το ματς ματς με τον Πανσερραϊκό τον Δεκέμβριο του 2023. Τα πήγε καλά και ήταν ψύχραιμος στις επεμβάσεις του και στην πρώτη πάσα.

Χατζισαφί: Ο Ιρανός είχε θετική παρουσία, περισσότερο αμυντικά. Με την εμπειρία του καθάρισε πολλές φάσεις.

Σιμάνσκι: Έτρεξε, έκοψε, πίεσε ψηλά. Ο Πολωνός έγινε αλλαγή στο δεύτερο μέρος.

Γιόνσον: Καταλυτική η παρουσία του στο κέντρο. Έτρεξε μέχρι τέλους δείχνοντας ανεξάντλητες δυνάμεις.

Γκατσίνοβιτς: Είχε μεγάλη φάση να σκοράρει στο 26’, ενώ στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρος, ο Άμραμπατ του έστρωσε τη μπάλα και σημάδεψε πολύ ψηλά. Δεν του βγήκαν δηλαδή οι ενέργειες και δεν απέδωσε ιδιαίτερα καλά στην τροφοδοσία του Γκαρσία. Ήταν απογοητευτική η εικόνα του…

Άμραμπατ: Παρότι έτρεξε δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός.

Πινέδα: Έδωσε τις μάχες του τόσο μπροστά όσο και πίσω. Κράτησε, κουβάλησε και μοίρασε μπάλες.

Γκαρσία: Ήταν κινητικός, αλλά δεν τροφοδοτήθηκε όσο πρέπει από Γκατσίνοβιτς και Άμραμπατ. Στο 64’ βγήκε τετ α τετ με τον Τζολάκη, το οποίο δεν πλάσαρε, απλά προσπάθησε να περάσει τη μπάλα από πάνω του, ενώ είχαν επιστρέψει οι αμυντικοί του Ολυμπιακού. Οπότε δεν ήταν ξεκάθαρη ευκαιρία.

ΑΛΛΑΓΕΣ:

Τσούμπερ: Η είσοδός του έκανε την έκανε περισσότερο απειλητική μπροστά. Η ευκαιρία που έχασε στο 77’ που βρήκε από κοντά οριζόντιο δοκάρι σήκωσε τον κόσμο στο πόδι. Αν έμπαινε γκολ βέβαια θα ήταν οφσάιντ.

Ελίασον: Είναι ο άνθρωπος που σκόραρε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και έκρινε το αποτέλεσμα. Και όμως ο Σουηδός μέχρι να βρει δίχτυα έκανε πολλή δουλειά αμυντικά. Κατέβαινε μέχρι τη γραμμή για να μαρκάρει.

Μάνταλος: Είναι ο παίκτης που έβγαλε τετ α τετ τον Ελίασον στο 1-0. Οπότε η παρουσία ήταν καθοριστική.

Πόνσε: Αν και δεν είχε κάποια φάση, ο Αργεντινός συγκέντρωσε παίκτες πάνω του και δημιούργησε χώρους για τους συμπαίκτες του.

Λιούμπισιτς: Μπήκε ορεξάτος και με διάθεση να μαρκάρει ψηλά, να πιέσει και να εκβιάσει το λάθος του αντιπάλου. Και με τη συμβολή του δημιουργήθηκαν χώροι...

«Νίκησε» και τη διαιτησία

Για τους λάτρεις των στατιστικών, η νίκη επί του Ολυμπιακού ήταν η πρώτη επικράτηση της Ένωσης με τον Ματέι Γιουνγκ διαιτητή. Το Sportdog.gr σας υπενθύμισε τη… μαύρη ιστορία που έχει η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού με τον Σλοβένο ρέφερι. Το ματς με τους Πειραιώτες ήταν το έβδομο που διηύθυνε αναμέτρηση με τους «κιτρινόμαυρους».

Σε όλα τα προηγούμενα η ΑΕΚ δεν είχε σταυρώσει νίκη. Τον βρήκε μπροστά της σε δύο αναμετρήσεις πρωταθλήματος (Παναθηναϊκός-πλέι οφ και Ολυμπιακός), ένα Κυπέλλου (Άρης) και τρία στην Ευρώπη (Ντιναμό Κιέβου, Μπάγερν Μονάχου, Άγιαξ). Ο απολογισμός ήταν μια ήττα και πέντε ισοπαλίες.

Τη 2η αγωνιστική των πλέι οφ η ΑΕΚ έσπασε την κακοδαιμονία με τον Γιουνγκ, από τον οποίο έχει ένα σοβαρό παράπονο. Στο πρώτο ημίχρονο ο Ρέτσος ανέτρεψε ξεκάθαρα εκτός περιοχής τον Γκαρσία. Ούτε ο Σλοβένος, αλλά ούτε το VAR δεν έδειξαν να ευαισθητοποιούνται.

Πανό για το μακελειό στη Μόσχα

Στο πέταλο των οργανωμένων της ΑΕΚ αναρτήθηκε πανό με μήνυμα για το μακελειό στη Μόσχα. Το πανό είχε τη ρωσική σημαία στα αριστερά και την ελληνική στη δεξιά, ενώ στη μέση υπήρχε ένα κερί με την ημερομηνία (22/3/2024) της τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall. Το πανό κατέβηκε στο ημίχρονο της αναμέτρησης.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags