Facebook Pixel Super League: Μισοκαμένη ή μισοάδεια, φαβορί η ΑΕΚ - Ντεσαβαντάζ για ΠΑΟΚ
| 2024-04-08 17:18:00

Μισοκαμένη ή μισοάδεια, φαβορί η ΑΕΚ - Ντεσαβαντάζ για ΠΑΟΚ η Τούμπα - Ανρί ο Σπόραρ… Νέστα ο Γεντβάι

του Ευάγγελου Μίχου

Γιατί Μπριζ και Φενέρ μπορεί να βγάλουν πρωταθλητή! Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για τα δύο σημαντικά προβλήματα της Ένωσης και τον φοβικό Λιβάι Γκαρσία, για την υπερβατική σεζόν του Δικεφάλου, για τους τέσσερις λόγους που πήρε το διπλό ο Παναθηναϊκός και τον Ζέλσον Μαρτίνς που θα κάνει τη διαφορά!

Έπρεπε να φτάσουμε στην 4η αγωνιστική των play offs και στο 12ο παιχνίδι τους για να έχουμε το πρώτο "Χινάρι". Και τι ισοπαλία: 2-2 στο πιο "αντρικό" (μέχρι τώρα) ντέρμπι των "δικεφάλων", το οποίο είχε ευρωπαικό ρυθμό/δύναμη/ένταση, με το γκρούπ του Λουτσέσκου να γυρίζει ματς από 2-0, αντιδρώντας όταν όλη η Opap Arena τον... χλεύαζε αλλά και την ΑΕΚ να αρχίζει τις... καθυστερήσεις από το 75' και τελικά αντί για μίνιμουμ 4 βαθμούς, στα δυο κολλητά σε 4 ημέρες ντέρμπι, να παίρνει μόλις έναν. Τουλάχιστον θα πρέπει να νιώθει τυχερή που είχε προηγηθεί η νίκη της (μαγική εικόνα) επί του Ολυμπιακού, αλλά και τον Ολυμπιακό να νιώθει λίγο... ανίκανος αφού ήταν ο μοναδικός  του Big 4 που στο 8ημερο αυτό έχασε από την Πρωταθλήτρια!!!

Μεγάλος κερδισμενος της χθεσινής αγωνιστικής βεβαίως ήταν ο Παναθηναικος και μετά ο ΠΑΟΚ που κράτησε την κορυφή και ξόρκισε τον κακό του του δαιμονα. Μια ακριβώς εβδομάδα μετά την 2η αγωνιστική και τις ήττες Ολυμπιακού και Παναθηναικού από τους δυο "δικεφάλους", σήμερα οι κρίσεις είναι τελείως διαφορετικές. Η διαφορά του πρώτου από τον τέταρτο είναι στους 4 βαθμούς, όλοι μπορούν να κερδίσουν ο ένας τον άλλον και οι διαφορές μεταξύ των 4 είναι μικρές.

Μιλάμε όντως για ένα τρομερο πρωτάθλημα, κυριολεκτικά... αγγλικό, το πιο ανταγωνιστικό/ελκυστικό και δύσκολο στην πρόβλεψη! Ενδεχομένως οι μάχες του ΠΑΟΚ με την Μπρυζ και του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε, όσο περίεργο κι αν ακουστεί, να βγάλουν και τον πρωταθλητή! Είτε γιατί θα φτιάξουν ή  θα χαλάσουν ψυχολογίες, είτε γιατί θα καθορίσουν την σεζόν για τις δυο ελληνικές ομάδες που δεν έχουν συνηθίσει (όπως και καμία άλλη) με τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, πόσο μάλλον και Απρίλη μήνα...

Η ΑΕΚ απέδειξε πάντως πως είναι ικανή να χάσει το πρωτάθλημα από... μόνη της αφού ο μεγάλος αντίπαλος της είναι ο εαυτός της, δηλαδή η... ΑΕΚ!! Το προβλημά της είναι κυρίως... πνευματικό...Ο ΠΑΟΚ πρόκειται για μια ομάδα που ξεκίνησε ως 4ο φαβορί και αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι πρώτη, παίζει προημιτελικό στην Ευρώπη και έμεινε εκτός τελικού κυπέλλου στα πέναλτι με ήρωα τον αντίπαλο κίπερ. Ο ΠΑΟΚ θα έχει όλα τα ντέρμπι στον δεύτερο γύρο των play offs στην Τούμπα κι αυτό σε αντίθεση με το παρελθόν, το θεωρώ τώρα ντεσαβαντάζ. Αυτός ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου είναι πιο αξιόπιστος εκτός έδρας, στην Τούμπα γεμίζει άγχος και είναι επιρρεπής στο να χάνει βαθμούς. Την τρέχουσα σεζόν, την προηγούμενη φορα, που έπαιξε σερι με ΑΕΚ/ΠΑΟ/Ολυμπιακό εκεί δεν κέρδισε κανέναν, έχασε τα δυο!! 

Ο Ολυμπιακός ροκάνισε την διαφορά, ήταν στο -8 τωρα ειναι στο - 4 από την κορυφη σε δυο αγωνιστικές αλλά σε10 ντερμπι φέτος έχει κερδισει μόλις το 1 και στην συνέχεια πρέπει να τα κερδισει όλα. Όσο υγεία κι αν βγάζει πλέον ως ομάδα , με τον Μεντιλίμπαρ, θα χρειαστεί ένα μεγάλο θαύμα. Γίνονται, όταν μάλιστα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον εαυτό σου ακόμηη κι αν κάνεις το 6/6; Θα φανεί, σε ένα πρωτάθλημα που έτσι κι αλλιώς τα έχουμε δει όλα...

 

Πάμε να δούμε τα χθεσινα πεπραγμένα: 

1. Η ΑΕΚ του α' ημιχρόνου - που ήταν σαφώς βελτιωμένη - βγαίνει ξανά πρωταθλήτρια. Η ΑΕΚ του β' ημιχρόνου - με προβληματική, μετά το 60',  ενεργειακή, πνευματική,τακτική συμπεριφορά - δεν παίρνει το πρωτάθλημα!! Προς το παρόν παραμένει το πρώτο φαβορί για να κάνει το back to back, αλλά πλέον είναι ισχνό (πολύ ελαφρύ) φαβορί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της το εντοπίζω στην διαχείριση... γενικότερα κι αυτό είναι βασικά "θέμα Αλμέιδα". Όπως και η πειστική απάντηση,  που προς το παρόν δεν μπορεί να δωσει, αν όντως είναι... μισοκαμένη/μισοαδειασμένη, σε σχέση με την ΑΕΚ των περσινών play offs!

2. O ΠΑΟΚ πήρε μια ισοπαλία που ήταν σαν νίκη στην Opap Arena. Ο τρόπος που γύρισε το ματς από το 2-0, το δραματικό παρελθόν της στην εν λόγω έδρα, το ξεμπλοκάρισμα απέναντι στον Αλμέιδα & το γκρούπ του. Ήταν μια εμφάνιση - "ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ" πως μπορεί/είναι έτοιμος να πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ. Δεν ξέρω όμως, αν θα αντέξει λόγω Ευρώπης αφού έχει δυο ματς με Μπριζ και 50% πιθανότητες να τα κάνει τέσσερα, οπότε θα παίζει non stop Πέμπτη-Κυριακή. Ό,τι κι αν συμβεί πάντως στο τέλος, ο ΠΑΟΚ θα έχει κάνει σεζόν υπερβατική στον απόλυτο βαθμό, υπεράνω κάθε προσδοκίας αλλά και... μεγάλης υποκλισης στον "Στρατηγό" Λουτσέσκου!!

3. Ο μέτριος ΠΑΟ έβγαλε προσωπικότητα στο "Βικελίδης", πήρε μια πολύτιμη νίκη σε ένα περίεργο παιχνίδι, κόντρα σε έναν ανταγωνιστικό Άρη και με έναν ακατάλληλο διαιτητή (τον... Ευθυμιάδη από τα Σκόπια), κεφαλοποιώντας έτσι το τρίποντο που προηγήθηκε με την ΑΕΚ και πλέον πρέπει να κάνει το 2/2 στα διαδοχικά με την Λαμία, ώστε να πάει στην Opap Arena την 7η αγωνιστική για τον δικό του "Τελικό" πρωταθλήματος. Άλλωστε είναι η μοναδική ομάδα που έχει κερδίσει την ΑΕΚ, ο Τερίμ δεν έχει χάσει από την Αλμέιδα, οπότε μπορεί να αισιοδοξεί βάσιμα ότι θα στήσει αψίδα τίτλου στα Φιλαδέλφεια..

4. Ο συνεχώς βελτιωμένος Ολυμπιακός πέρασε με 5άρα από την Λαμία κι ας μην είχε Φορτούνη/Ποντένσε/Τσικίνιο. Είχε όμως, έναν καταπληκτικό Γιόβετιτς, με τον Μαυροβούνιο να είναι ένας ακόμη πολύ ποιοτικός παίκτης που τον κερδίζει ο Μεντιλίμπαρ και προστίθεται στο βασικό ροτέισον των "ερυθρόλευκων". Ο Μεντιλίμπαρ πιστεύει κόντρα σε όλους & όλα (και στην λογική) πως δεν έχει χαθεί το πρωτάθλημα. Δικαιώθηκε ο Βάσκος που το είπε αμέσως μετά την ήττα από την ΑΕΚ. Το πρόβλημα όμως, για τον Ολυμπιακό είναι πως πρέπει να ξεπεράσει ΠΑΟ & ΑΕΚ (τις οποίες δεν έχει κερδίσει φέτος σε συνολικά 8 αναμετρήσεις, μετρώντας 5 ήττες), 2 ομάδες που τον έχουν στην ισοβαθμία!

5. Ο Άρης ήταν καλός/πολύ μαχητικός, είχε διάθεση ακόμη και να κερδίσει τον Παναθηναικό, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ... πρόγευσης για το τι θα πρέπει να περιμένουμε στο ζευγαρωμά τους στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Νομίζω πως παρά την ήττα ( που τους αδικεί, το μάτς ήταν κανονικά για... ισοπαλία), οι κίτρινοι πρόσθεσαν ακόμη περισσότερη αυτοεκτίμηση για το ιστορικό ραντεβού του Μαίου. Επίσης, λόγω του Τελικού ο Άρης δεν μπορεί να αδιαφορήσει στην συνέχεια των play offs και ειδικά στο "Βικελίδης" με τους οπαδούς του στην εξέδρα, δεν μπορεί να κάνει...χατήρια σε κανέναν!! Το είδαμε και στο πρόσφατο 3-3 με την ΑΕΚ...

6. Η ΑΕΚ χθές μετά απο καιρό είχε πάλι καλό και σκόρερ τον Γκατσίνοβιτς στο "10" (έμπνευση που βγήκε στον Αλμέιδα), σταθερά καλό τον Ελίασον, ηγετικούς τους Βίντα/Άμραμπατ, αλλά φοβικό (μην τραυματιστεί) τον Λιβάι που έγινε ξανά αλλαγή στο ημίχρονο, αδυνατους κρίκους τον γκολκίπερ και τους δυο μπακ της ενώ δεν είχε Αραούχο/Τσούμπερ που πέρσι έκαναν την διαφορά. Το χειρότερο; Η ΑΕΚ δεν έχει μάθει-δεν ξέρει να "σβήνει"τα ματς/να κάνει διαχείριση του υπέρ της σκορ αλλά δεν διαθέτει και την περσινή ενέργεια/ένταση/πρέσινγκ ψηλά για να τα καθαρίζει. Οι 21 πεταμένοι βαθμοί σε 10 ματς που προηγήθηκε λέει παρά πολλά για την "ασθένεια" της...

 

7. Ο ΠΑΟΚ στην πιο δύσκολη έδρα για αυτόν, με αντίπαλο τον κακό του δαίμονα - αφού τακτικά & ποδοσφαιρικά μέχρι χθες δεν είχε βρεί τρόπο να ματσάρει την ΑΕΚ του Αλμέιδα - έκανε τρομερή κατάθεση πίστης/πνευματικότητας/προσωπικότητας/κοχώνων και επέστρεψε με 1000% πολεμικό τρόπο Λουτσέσκου από το 2-0.  Σε ένα τελείως "αντρικό" ματς, με πολύ δύναμη και 12 κάρτες και έχοντας δεχτεί το δεύτερο γκολ από δώρο του Κοτάρσκι, ο ΠΑΟΚ έβγαλε καταιγιστική αντίδραση, με μπροστάρηδες στο επιθετικό κομμάτι τους φοβερούς Μπάμπα/Κουλιεράκη/Κεντζόρα και όχι τον λίγο (σε ένα ακόμη ντέρμπι) Κωνσταντέλια, ο οποίος δεν μπόρεσε να μπει στα παπούτσια του Τάισον (το βαρόμετρο επιθετικά των ασπρομαυρων) ή τον μπερδεμένο στις τελικές του Ζίφκοβιτς. Ρεσιτάλ κοουτσαρίσματος απο τον Λουτσέσκου, του οποίου βγήκαν και οι 4 αλλαγες του, με τους Ντεσπόντοφ/Οζντόεφ/Σαμάτα/Σάστρε να είναι πολύ καλύτεροι από τους Μούργκ/Σβάμπ/Τόμμας/Ότο...

8. Το διπλό του Παναθηναικού είχε τέσσερις (4) σφραγίδες. Η πρώτη  είναι του Τερίμ, που στην επανάληψη βάζει δευτερο φορ, τον Σπόραρ δίπλα στον Ιωαννίδη (κάτι που δεν του είχε βγεί και κατηγορήθηκε με τον ΠΑΟΚ) και γυρνάει τον Αράο στην άμυνα παίζοντας με 3 στόπερ σε 3-5-2 (βέβαια για να κοουτσάρει έτσι Τούρκος έχει την... αβάντα του Βραζιλιάνου παικταρά που με την ίδια ευχέρεια μεταλάσσεται απο 6άρι σε στόπερ). Η δεύτερη του Μπερνάρ, η ευφυία του οποίου επέτρεψε να κάνει το κλέψιμο του και η κλάση του να βγάλει την ασίστ στο 0-1. Η τρίτη του σκόρερ Σπόραρ, με την εκτέλεση του να είναι "φωτοτυπία" πλασέ-γκολ Τιερί Ανρί! Και η τέταρτη του Γεβντάι, με το κόψιμο του Κροάτη να είναι ίσως το κορυφαίο του φετινού πρωταθλήματος, αποσοβώντας το 1-1 βάζοντας με τέτοιο τρόπο το πόδι του για να φύγει παράλληλα η μπάλα που θύμισε... Νέστα. Θυμίζω πως στα περσινά play offs ένας άλλος Κροάτης στόπερ, ο Βίντα με μια αντίστοιχη τρομερή τοποθετησή του έβγαλε οφσαιντ τον Μακαμπου κι άκυρο το γκολ του, κάτι που ήταν κομβικό για να πάτει η ΑΕΚ τον τίτλο. Συχνά στο ποδόσφαιρο οι... ιστορίες επαναλαμβάνονται και με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

9. Εκτός του Γιόβετιτς που ως 10άρι ήταν πρωταγωιστής για δεύτερο σερί ματς των ερυθρολεθκων, άξιος αναφοράς στην Λαμία ήταν και ο πολύ ποιοτικός Ζέλσον Μαρτίνς, ο οποίος προερχόμενος από δύο μυϊκούς τραυματισμούς και γενικώς έχοντας παίξει ελάχιστα την τελευταία 2ετία, είναι λογικό η επάνοδός του στα δικά του πολύ υψηλά στάνταρ να  θέλει χρόνο. Ο Ολυμπιακός του τον δίνει κι αν όχι φέτος την επόμενη σεζόν θα την πιστωθεί από τον πρωτοκλασάτο Πορτογάλο εξτρεμ (θα κάνει την διαφορά)  ο οποίος είναι μεταγραφή του Ιανουαρίου (και όχι δανεικός). Ο Μαρτίνς σε 71' χθες είχε 5 κλεψίματα και 6 πετυχημένες πάσες προς την επίθεση σε 71' (ο Γιόβετιτς  8 σε 90' και ο Όρτα10 σε 71'). Όσον αφορά στον Νέλσον Άμπι, ο 21χρονος αριστεροπόδαρος στόπερ παρότι έπαιξε σε ματς με μικρή πίεση του αντιπάλου κατάφερε να δείξει "στοιχεία" (ταχυδυναμικός- agressive και μπαλάτος). Από τα μόλις 14 "καθαρίσματα" που χρειάστηκαν στην περιοχή του Ολυμπιακού, ο Άγγλος είχε τα περισσότερα (4). Ακόμα και στα κλεψίματα ο Άμπι είχε 6 και ο Ρέτσος 3...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το είχε υποσχεθεί ο Λουτσέσκου σε... Αλμέιδα - Το φοβήθηκε η ΑΕΚ - Έξαλλος ο Ιωαννίδης με Μάντζιο (Vid)

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags