Η αναμέτρηση της Ελλάδας με το Ισραήλ στη Λεμεσό αποτέλεσε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των φιλικών δοκιμών της Εθνικής, όμως ανέδειξε και αδυναμίες που ο Βασίλης Σπανούλης καλείται να βελτιώσει ενόψει των επίσημων υποχρεώσεων και δη του Ευρωμπάσκετ που έρχεται, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2025, οι αγώνες στην φάση των ομίλων θα πραγματοποιηθούν σε Κύπρο, Φινλανδία, Πολωνία και Λετονία ενώ τα νοκ-άουτ θα πραγματοποιηθούν στη Ρίγα. Το τελικό 75-58 υπέρ των Ισραηλινών δεν ήταν απλώς μια ήττα, αλλά περισσότερο ένα καμπανάκι για τα ζητήματα συνοχής, αμυντικής σταθερότητας και επιθετικής δημιουργίας που εμφανίστηκαν ξανά.
Διαβάστε επίσης...
Στα πρώτα λεπτά, η “Επίσημη Αγαπημένη” μπήκε με διάθεση να τρέξει, βρίσκοντας λύσεις κυρίως από τον Ντόρσεϊ, όμως η επιθετική συνέπεια δεν είχε διάρκεια. Η άμυνα παρουσίασε κενά στις περιστροφές, δίνοντας στον Άβντιγια και τους συμπαίκτες του το δικαίωμα να επιτίθενται με άνεση. Η πρώτη περίοδος έκλεισε με ισορροπία στο σκορ, αλλά χωρίς ξεκάθαρη υπεροχή στο παρκέ.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η εικόνα έγινε πιο νευρική. Το χαμηλό ποσοστό στο τρίποντο (28%) ανάγκασε την Ελλάδα να ψάχνει πόντους κοντά στο καλάθι, ενώ το Ισραήλ εκμεταλλεύτηκε το τρανζίσιον και την κυκλοφορία της μπάλας, με τον Σπανούλη να προσπαθεί μέσω αλλαγών να βρει ισορροπία ανάμεσα σε φρεσκάδα και εμπειρία. Παρά τις προσπάθειες, το ημίχρονο βρήκε την Ελλάδα μπροστά οριακά, κυρίως λόγω ατομικών λύσεων και όχι ομαδικής ροής.
Η τρίτη περίοδος ήταν το σημείο καμπής. Η άμυνα δεν κατάφερε να περιορίσει την επιθετική συνέπεια των Άβντιγια και Σόρκιν, ενώ τα νέα σχήματα με τον Θανάση Αντετοκούνμπο και τον Σαμοντούροβ έδωσαν ταχύτητα αλλά όχι αμυντική ασφάλεια. Η έλλειψη σταθερού δημιουργού και η δυσκολία στο σετ παιχνίδι επέτρεψαν στο Ισραήλ να ανοίξει τη διαφορά.
Στην τελευταία περίοδο, η Εθνική έδειξε να ξεμένει από ενέργεια και λύσεις. Ο τραυματισμός του Λαρεντζάκη στέρησε ακόμη μία αξιόπιστη επιλογή στην περιφέρεια, ενώ οι απουσίες των Γιάννη Αντετοκούνμπο, Σλούκα, Παπανικολάου και Μήτογλου βάρυναν το συνολικό πλάνο. Το Ισραήλ πάτησε το γκάζι και «κλείδωσε» τη νίκη, αφήνοντας την Ελλάδα με δεύτερη ήττα στα φιλικά της Κύπρου.
Η εικόνα του ματς έδειξε ότι, πέρα από την αυτονόητη ανάγκη επιστροφής των βασικών μονάδων, η ομάδα χρειάζεται σαφές επιθετικό πλάνο, περισσότερη δημιουργία από την περιφέρεια και σταθερότητα στην άμυνα. Η δοκιμή συνεχίζεται και το επόμενο τεστ με το Μαυροβούνιο στη Θεσσαλονίκη παραμονή της Παναγιάς θα είναι ένα ακόμη μέτρο σύγκρισης για το πόσο γρήγορα μπορεί να κλείσει τα κενά η «Επίσημη Αγαπημένη».
Η σπόντα για τους μικρούς
Η εικόνα της Εθνικής απέναντι στο Ισραήλ, πέρα από το αποτέλεσμα, άφησε στον Βασίλη Σπανούλη ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η διάθεση και η ανταγωνιστικότητα πρέπει να είναι δεδομένα στοιχεία. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, μιλώντας μετά την ήττα, στάθηκε σε δύο βασικούς άξονες — την ανάγκη να αξιοποιούνται στο έπακρο οι ευκαιρίες από τους μικρούς και την επιτακτική βελτίωση στα ριμπάουντ, το οποίο αποτελεί πλέον επαναλαμβανόμενο πρόβλημα για τρίτο συνεχόμενο φιλικό.
Όπως παραδέχτηκε ο κόουτς, στο πρώτο ημίχρονο, η «Επίσημη Αγαπημένη» έδειξε πιο καθαρό μυαλό επιθετικά, με σωστή κυκλοφορία και συνεργασίες, όμως η έλλειψη αμυντικής έντασης και η αδυναμία στο ριμπάουντ την κράτησαν χαμηλότερα από το επιθυμητό. Ο Σπανούλης επέλεξε ένα rotation διαφορετικό από αυτό που σχεδιάζει για το EuroBasket, θέλοντας να ξεκουράσει βασικούς και να δώσει χρόνο σε παίκτες που παλεύουν να δείξουν, ότι αξίζουν και να πάρουν λεπτά στο παρκέ. Ωστόσο, όπως τόνισε, «στην Εθνική οι ευκαιρίες πρέπει να αρπάζονται από τα μαλλιά» — και αυτή η φορά, η ομάδα δεν το έκανε.
«Και στη ζωή και στον Αθλητισμό δεν σου χαρίζουν τίποτα, γι'αυτό πρέπει να είναι έτοιμοι να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους», ήταν το πολύ ιδιαίτερο μήνυμα του Βασίλη στους πιτσιρικάδες. Ο κόουτς όμως μας τρέλανε λίγο αργότερα, με την ερώτηση Κύπριου δημοσιογράφου και συγκεκριμένα με τον όρο «ρεζέρβες».
«Δεν μου αρέσει η λέξη ρεζέρβα. Αυτή η λέξη είναι για… αμάξια. Όλοι οι παίκτες για μένα είναι το ίδιο, όλοι παλεύουμε για τον ίδιο στόχο. Από εκεί και πέρα ήταν στο πλάνο κάποια παιδιά να ξεκουραστούν, άλλα να παίξουν περισσότερο για να βρουν τη φυσική τους κατάσταση.
Μας έλειπαν κάποια παιδιά που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη του παιχνιδιού μας. Όλα τα παιδιά παλεύουν για τη θέση τους, όπως κάναμε κι εμείς στη δική μας εποχή. Καλώς ή κακώς το γήπεδο είναι ο καθρέφτης και για μένα και για σας και για εκείνους. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο καθένας είναι να δείξει τι μπορεί να κάνει πάνω στο γήπεδο», δήλωσε ο προπονητής της Εθνικής μας και σωστά τα είπε! Έτσι είναι. Όταν σε εμπιστεύεται ο προπονητής πρέπει να μπεις μέσα και να μασάς σίδερα. Να γυαλίζει το μάτι σου, όπως έκανε και ο Kill Bill όταν έπαιζε μπάσκετ.
Η απορία είναι στο εξής: Αφού προηγουμένως τους κάρφωσε επειδή δεν άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά, γιατί μετά παρεξηγήθηκε με έναν όρο που αντιπροσωπεύει κάτι που λέγεται στον αθλητισμό και ίσως λειτουργεί ευεργετικά, αφού μπορεί να πεισμώσει κάποιον, για να δουλέψει περισσότερο και να διεκδικήσει μια θέση στο παρκέ. Μας τρέλανε ο Σπανούλης, αλλά τον συγχωρούμε γιατί τον αγαπάμε.
Ο Σπανούλης αναγνώρισε ότι η δοκιμή σχημάτων και προσώπων έφερε μια προσωρινή οπισθοδρόμηση σε σχέση με την εικόνα απέναντι στη Σερβία, όπου η Εθνική έπαιξε «πολύ καλό μπάσκετ» παρά την ήττα. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί πως η ομάδα βρίσκεται στην πορεία που πρέπει και, με την επιστροφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των υπόλοιπων κομβικών παικτών, θα παρουσιαστεί στο EuroBasket με το σχήμα και το επίπεδο ανταγωνιστικότητας που απαιτείται.
Αν το χθεσινό ματς έδειξε κάτι, είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεση βελτίωση σε τρία σημεία: ριμπάουντ, διάρκεια στην ένταση και πλήρη αξιοποίηση του κάθε λεπτού συμμετοχής. Τα φιλικά τελειώνουν, τα συμπεράσματα βγαίνουν — και πλέον, ο χρόνος για «πειράματα» στενεύει.