Η ΑΕΚ νίκησε σε ένα ακόμα παιχνίδι δια πυρός και σιδήρου, αποδρώντας με το γκολ του Ορμπελίν Πινέδα από το Ηράκλειο, με τον Μεξικανό να εξελίσσεται σε καταλυτικό παίκτη της Ένωσης για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική, μετά την αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό, όπου «μίλησε» ο Μεξικανός. Και εάν σε εκείνο το παιχνίδι ο Ρότα ήταν από τους διακριθέντες, στο ματς με τον ΟΦΗ, στο Παγκρήτιο, η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού δεν στερήθηκε μόνο τον βασικό της δεξιό μπακ, αλλά και τον Βίντα που όπως και ο διεθνής Έλληνας αμυντικός ήταν εκτός λόγω καρτών. Η πιο ηχηρή απουσία χωρίς αμφισβήτηση ήταν αυτή του Μάρκο Νίκολιτς για τον ίδιο λόγο.

Διαβάστε επίσης...
Και ποια ήταν η επιλογή του Σέρβου τεχνικού, τον οποίο αντικατέστησε ο Ηλίας Κυριακίδης στον πάγκο, για το δεξί άκρο της άμυνας; Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, όπως ο Ματίας Αλμέιδα του βρήκε ρόλο στα αριστερά την περσινή σεζόν, έπαιξε στα δεξιά ως αμυντικός και είχε ενεργή συμμετοχή στο παιχνίδι της Ένωσης. Θα του είχε πιστωθεί και μια ασίστ εάν Τσακαλίδης και ο VARίστας Ευαγγέλου δεν ακύρωναν το γκολ του Ζοάο Μάριο για φάουλ. Είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της αναμέτρησης που πρέπει θα αναλυθεί παρακάτω. Γιατί σε αυτό το ματς, η Ένωση, η οποία είχε σφοδρά παράπονα για τη διαιτησία είδε να την ακυρώνονται δύο γκολ, για τα οποία πήρε ξεκάθαρη θέση, ότι έπρεπε να μετρήσουν.
Και ο Γκατσίνοβιτς είχε πολύ καλή παρουσία αλλά είχε και πολλές κακές επιλογές που δεν πέρασαν απαρατήρητες, αν και συνολικά παίρνει θετικό βαθμό, όπως και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του. Η αλήθεια όμως είναι, ότι οι γρήγορες κινήσεις στο δεύτερο μέρος ήταν καθοριστικές. Μάνταλος και Πιερό έκαναν περισσότερο επικίνδυνη την Ένωση. Έδωσαν ένταση και περισσότερη ενέργεια σε ματς, που οι "κιτρινόμαυροι" δεν απειλήθηκαν καθόλου και έπαιζαν την περισσότερη ώρα στο τελευταίο επιθετικό τρίτο.
Γι'αυτό και στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε περισσότερες κλασσικές ευκαιρίες σε σύγκριση με το πρώτο, όπως ένα χαμένο τετ α τετ του Κοϊτά, κεφαλιά του Μουκουντί, τετ α τετ του Πιερό, που είχε και άλλες ευκαιρίες να σκοράρει μετά το 0-1, αλλά τις πέταξε στα σκουπίδια και εκνεύρισε ξανά τον κόσμο που ταυτοχρόνως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έγραφε για επιτακτική μεταγραφή επιθετικού. Κατά τα λεγόμενα του Μάρκο Νίκολιτς στην Mozzart η Ένωση θα είναι πιο υγιής του χρόνου, κάτι που θα μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί ως «οι αποφασιστικές κινήσεις ενίσχυσης θα γίνουν το καλοκαίρι». Πάντως η ΑΕΚ με τέτοια δυστοκία που παρουσιάζει επιθετικά προβληματίζει, ειδικά από τη στιγμή η ομάδα του «Δικεφαλού» είναι μέσα στην κούρσα του τίτλου και έχει ζωντανούς τους άλλους δύο στόχους σε κύπελλο και Ευρώπη.
Νίκησε και τη διαιτησία
Στα προηγούμενα παιχνίδια η χαμηλή αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα υπογραμμίστηκε επανειλημμένα σε αυτήν τη στήλη. Σστο παιχνίδι του Παγκρητίου δεν γίνεται να μην τονιστεί ότι ακυρώθηκαν δύο γκολ, για τα οποία διαφωνεί απόλυτα η Ένωση. Και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική. Δηλαδή, ΟΚ, υπάρχει πρόβλημα. Δεν τραβάει στο 100% η επίθεση. Ο Γιόβιτς κάνει αγώνα μεγάλο (και με τα κιλά του), ενώ στον Πιερό δεν του βγαίνει τίποτα. Η φάση που χάνει ο Αϊτινός μπροστά στον Λίλο που αποκρούει με σπαγγάτο είναι χαρακτηριστικότατη. Αλλά όχι και να της κόβουν οι διαιτητές αυτά που δικαιούται. Αν υπήρχε ειδική κατηγορία ακυρωμένων γκολ, ο Γιόβιτς θα είχε πάρει έπαθλο. Δύο στα δύο ματς που του ακυρώνουν τέρμα του και ο ίδιος ψάχνει το break point για να αρχίσει δυναμικά ένα σερί, το οποίο δεν το πάνε θεοί και δαίμονες.
Όπως φαίνεται στο Παγκρήτιο η ΑΕΚ νίκησε και τη διαιτησία (κατά την προσφιλή ατάκα αείμνηστου παράγοντα που έλεγε “φτιάξε ομάδες για να νικάτε τη διαιτησία), εκτός από τον κακό της εαυτό και αυτό αποτελεί διπλό κέρδος. Τόσο ψυχολογικό όσο και βαθμολογικό, αφού η Ένωση διατηρήθηκε σε απόσταση τριών βαθμών από την κορυφή. Άλλωστε και ο Κυριακίδης μίλησε για έλλειψη αποτελεσματικότητας στις δηλώσεις του μετά τη λήξη. Ακολουθεί και το ματς με τον Άρη στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ο κόσμος της Ένωσης θα υποδεχτεί για πρώτη φορά ως αντίπαλο τον Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος βιώνει κρίση μετά την λευκή ισοπαλία με τον Αστέρα Τρίπολης στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ζήτησε μεταγραφές και σίγουρα αποζητά ένα αποτέλεσμα που θα λειτουργήσει σαν σωσίβιο σε τέτοιες καταστάσεις.
Η αφύπνιση του Πινέδα
Υπάρχει και ένα τρίτο κέρδος από το παιχνίδι που αφορά τον Ορμπελίν Πινέδα. Ο Μεξικανός έχει σκοράρει για δύο συνεχόμενες αγωνιστικές και μάλιστα καθοριστικά γκολ. Πέρσι είχε πετύχει ένα τέρμα σε όλη τη σεζόν. Αν και πάντως είναι παίκτης-κλειδί, αυτό που του έλειπε την προηγούμενη χρονιά ήταν οι αριθμοί. Ο Πινέδα είχε τα καλύτερα στατιστικά του στην Ένωση τη σεζόν 2022-2023, τη χρονιά του νταμπλ δηλαδή, όταν ψηφίστηκε MVP της Super League και μέτρησε 10 γκολ με 4 ασίστ σε 42 ματς στα κιτρινόμαυρα. Τότε είχε σημειώσει σε δύο διαφορετικές περιόδους δύο σερί τέρματα. Είχε σκοράρει στα ματς του πρώτου γύρου με Γιάννινα (νίκη με 2-0) και Παναθηναϊκό (ήττα με 2-1) και στα ματς του δεύτερου γύρου πάλι με Παναθηναϊκό (νίκη με 1-0) και Παναιτωλικό (νίκη με 4-1).
Το ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι να εκμεταλλευτεί το φορμάρισμα του Πινέδα και να βρει λύσεις στην επίθεση. Το μεγαλύτερο διακύβευμα ωστόσο είναι να ξεμπλοκάρουν οι επιθετικοί της.
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο