Από τις ουκ ολίγες φετινές "αυτοκτονίες" του Παναθηναϊκού, το να έχανε το ματς με τη Φερεντσβάρος μπορεί να αποτελούσε και τη μεγαλύτερη. Θα ήταν πραγματικά... παρανοϊκό να μην πάρουν οι Πράσινοι ούτε βαθμό σε ένα παιχνίδι που ο αντίπαλος δεν είχε ούτε μία πραγματική ευκαιρία έως το 83', κι όμως κατάφερε να σκοράρει με ένα πέναλτι-δώρο. Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό ο Ζαρουρί ανέλαβε δράση και με μία προσωπική ενέργεια τον λύτρωσε, χαρίζοντάς του την ισοπαλία... εισιτήριο για την ενδιάμεση φάση του Europa League.

Ο Μαροκινός αποτελεί τον ορισμό του ασταθούς παίκτη ως τώρα στη σεζόν, αλλά στα ευρωπαϊκά ματς -ειδικά εκτός έδρας- μοιάζει να "ξυπνά". Στην Ελβετία πέτυχε χατ τρικ υπογράφοντας τη νίκη με 4-1 κόντρα στη Γιάνγκ Μπόις, ενώ στην Ουγγαρία σκόραρε ένα από τα σημαντικότερα γκολ της σεζόν, ώστε να επιτευχθεί το μίνιμουμ των φετινών ευρωπαϊκών στόχων.

Καμία σχέση με το... ναυάγιο στη Νέα Φιλαδέλφεια

Αν κάτι πρέπει να κρατήσει η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η αντίδραση και η σαφώς βελτιωμένη εικόνα μετά το ντροπιαστικό 0-4 από την ΑΕΚ. Στη Νέα Φιλαδέλφεια οι Πράσινοι έμοιαζαν με ομάδα παραδομένη πνευματικά, παρουσιάζοντας εικόνα διάλυσης σε ολόκληρο το δεύτερο μέρος και με αμυντικές αντιδράσεις επιπέδου τοπικού πρωταθλήματος. Λίγες μέρες μετά, το Τριφύλλι παρουσιάστηκε πειθαρχημένο και συγκεντρωμένο, μην επιτρέποντας στη Φερεντσβάρος να φτιάξει ευκαιρίες. Σε αυτό βοήθησε πολύ το 3-5-2 του Μπενίτεθ, που σίγουρα πέτυχε ως δοκιμή και είναι δεδομένο πως θα το ξαναδούμε, ειδικά στην Ευρώπη.  Ήταν πολύ θετική η αμυντική εικόνα του Παναθηναϊκού, σε βαθμό που θα ήταν "έγκλημα" να ηττηθεί εξαιτίας ενός ατομικού λάθους για πολλοστή φορά. Το έκανε ο Έρικ Πάλμερ-Μπράουν, ο οποίος κατά τα άλλα δεν ήταν κακός αφού έδεσε με τους Τουμπά, Ίνγκασον ως τριάδα στόπερ.

Ο Κυριακόπουλος επέστρεψε και ο Παναθηναϊκός επιτέλους έπαιξε με έναν κανονικό αριστερό μπακ-χαφ, δίχως να χρειαστεί να ταλαιπωρούνται οι Κώτσιρας και Καλάμπρια σε μία πλευρά που δεν τους βολεύει καθόλου. Πολύ σημαντική είναι και η επιστροφή του Πελίστρι, με τον Ουρουγουανό να είναι δραστήριος και να καταθέτει μεγάλη ενέργεια στο χορτάρι, αλλά για ακόμα μία φορά να αδικεί τον εαυτό του λόγω της σπατάλης κλασικών ευκαιριών.

Ο ρόλος των Μπακασέτα-Σάντσες και οι μεταγραφές

Ο Σάντσες έπαιξε για 74 λεπτά χωρίς να τραυματιστεί, με τον Μπενίτεθ να τον έχει μεγάλη ανάγκη έως ότου οι Πράσινοι ολοκληρώσουν τουλάχιστον μία μεταγραφή χαφ (πιθανότατα του Κραλ, δεν αποκλείεται να αποκτηθεί και δεύτερος). Προς το παρόν πάντως το ρόλο του οκταριού έχει αναλάβει ο Μπακασέτας και μοιάζει μάλιστα να είναι πιο επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας σε σχέση με την παρουσία του ως δεκάρι. Ο Ισπανός κόουτς όχι μόνο τον προτίμησε από τον Τσέριν αλλά τον εμπιστεύθηκε περισσότερο από τον Σάντσες για παρτενέρ του Τσιριβέγια, δίνοντας στον Πορτογάλο έναν πιο προωθημένο ρόλο, πίσω από τον Σφιντέρσκι.

Με δεδομένο ότι οι σημαντικές χειμερινές μεταγραφές (Αντίνο, Τεττέη, Παντελίδης και όποιος άλλος αποκτηθεί) δεν μπορούν να δηλωθούν ακόμα στην Ευρώπη, το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στη Βουδαπέστη και δεν κινδυνεύει με αποκλεισμό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό. Και αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι Πράσινοι θα έπαιζαν έναν τελικό πρόκρισης απέναντι στη Ρόμα με το υπάρχον ρόστερ και μόνο έναν διαθέσιμο σέντερ φορ (Πάντοβιτς) εξαιτίας της κίτρινης κάρτας που είδε ο Σφιντέρσκι στα τελευταία λεπτά.