Facebook Pixel Αυτό είναι το κρυφό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον Ιούνιο!
Life
| 2015-04-20 13:14:00

Αυτό είναι το κρυφό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον Ιούνιο!

Αυτό είναι το κρυφό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον Ιούνιο!

Αν και η ελληνική κυβέρνηση είναι με την πλάτη γυρισμένη στον τοίχο δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει και πολλά βήματα πίσω και να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Θεσμών.

«Εμείς επιδιώκουμε το ταχύτερο δυνατό έναν έντιμο συμβιβασμό. Μπορεί να κάναμε κάποιους λάθος χειρισμούς, μπορεί να είμασταν σε κάποια πράγματα απροετοίμαστοι, αλλά είμαστε εποικοδομητικοί επειδή θέλουμε συμφωνία. Πρώτα απο όλα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που σκοτώνει την οικονομία. Και βέβαια για να εκταμιευτεί η δόση ώστε να ανταποκριθούμε στις δανειακές υποχρεώσεις μας χωρίς να εξαντλούμε τα κάθε είδους αποθεματικά» δηλώνει στο Πρώτο Θέμα κυβερνητικός παράγοντας. Ο ίδιος ερωτηθείς γιατί δεν προκύπτει συμφωνία απαντά: «Επειδή δεν δέχονται έστω και έναν ετεροβαρή συμβιβασμό. Απαιτούν να παραδοθούμε άνευ όρων. Να υποκύψουμε στις απαιτήσεις τους και να αποδεχτούμε τις μνημονιακές πολιτικές που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Για να το επιτύχουν, μας έχουν κλείσει τη στρόφιγγα και μας απειλούν με πνιγμό».

Ευελπιστούν σε συμφωνία

Σύμφωνα με το Crashonline, το κυβερνητικό επιτελείο ελπίζουν ότι τελικά θα επικρατήσει ο ορθολογισμός και θα επιτευχθεί συμφωνία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ομαλή και βιώσιμη σχέση με την Ευρωζώνη. Αυτό είναι το καλό σενάριο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσείυμα. Από την άλλη πλευρά όμως οι αλλεπάλληλες διαψεύσεις των τελευταίων δυο μηνών τους έχουν διδάξει να είναι επιφυλακτικοί. Συνεχίζουν την αισιόδοξοι ρητορικοί για μην προκαλέσουν τον πανικό, αλλά δεν αποκλείουν καθόλου το ενδεχόμενο η υπόθεση να στραβώσει.

Η ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα είναι πως όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι, λόγω και της γεωπολιτικής σημασίας που έχει η Ελλάδα για τη Δύση, η αδιάλλακτη γραμμή Σόιμπλε θα καμφθεί και θα επικρατήσουν οι μετριοπαθείς φωνές που επιδιώκουν συμβιβασμό.

Το σενάριο «στάσης πληρωμών» στην ΕΚΤ
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο τραπέζι παραμένει πάντα το ενδεχόμενο να μην πληρώσουμε τις οφειλές Ιουλίου και Αυγούστου στην ΕΚΤ, σε περίπτωση που οι Θεσμοί δεν δώσουν στη χώρα μας τη δόση. Συκεκριμένα, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, η αποπληρωμή των δυο ομολόγων, συνολικής αξίας 6,7 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν έχει τον επιτακτικό χαρακτήρα που έχει η αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ.

Ο πρώτος λόγος που επικαλούνται είναι πως αυτά τα ομόλογα είναι σε ελληνικό δίκαιο, γεγονός που παρέχει στην Αθήνα κάποια περιθώρια ελιγμών. Ο δεύτερος λόγος είναι πως εκτός απο την Ελλάδα έχει και η ίδια η Ευρωζώνη συμφέρον να μην προκύψει χρεοκοπία από την αδυναμία αποπληρωμής ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Γι” αυτούς τους λόγους θεωρούν πως ίσως βρεθεί ένας τρόπος να παρακαμφθεί το εμπόδιο με τη χρήση κονδυλίων τα οποία προορίζονται για την Ελλάδα και σήμερα παρακρατεί η Ευρωζώνη. Σε αυτή την περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι από τον Σεπτέμβριο το κλίμα θα έχει αλλάξει ριζικά για την οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, η κυβέρνηση θα έχει πλέον τη δυνατότητα να δρομολογήσει μεγάλα αναπτυξιακά έργα υποδομής για τα οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags