Η δίωξη, που περιλαμβάνει δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα, ασκήθηκε έπειτα από πόρισμα που παρέδωσε στην εισαγγελία πρωτοδικών ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, πόρισμα στο οποίο διαπιστώνονται περιπτώσεις «οικονομικών ατασθαλιών» στη λειτουργία του Ταμείου.

Στο πόρισμα του επιθεωρητή εντοπίζονται πολλές οικονομικές παρατυπίες σχετικά με παράνομες κατατμήσεις διαγωνισμών, αμοιβές προσωπικού και νομικού συμβούλου, καταβολής υπερωριών, διάθεσης σημαντικών χρηματικών ποσών για δαπάνες που ελέγχονται ως εικονικές αλλά και καταβολής χρηματικών ποσών δυνάμει υπουργικών αποφάσεων «εκδοθεισών εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης». Ο επιθεωρητής καταδεικνύει, επίσης, περιπτώσεις παράνομης ιδιοποίησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού από τις εγκαταστάσεις του Ταμείου.

Οι κατηγορίες, που απαγγέλθηκαν από την εισαγγελία πρωτοδικών, αφορούν τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, της απιστίας περί την υπηρεσία από κοινού και κατ' εξακολούθηση αντικειμένου συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 120.000 ευρώ, ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση επί σκοπώ προσπορισμού αθέμιτου οφέλους που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, καθώς και το πλημμέλημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση. Το πλημμέλημα αφορά την «κάλυψη που προσφερόταν» σε υπάλληλο, ο οποίος πληρωνόταν κανονικά, αλλά δεν εμφανιζόταν στην εργασία του.

Ήδη, η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή, ο οποίος θα διενεργήσει κύρια ανάκριση.

Η δίωξη στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και ο ανακριτής είναι αυτός που θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες ερευνώντας αρχικά την όποια ευθύνη των μελών των ΔΣ, που διοικούσαν το ταμείο από το 2006-2011. Η έρευνα της εισαγγελίας ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ανοιχτή για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά πληρωμές, στις οποίες φέρεται να προέβη το Ταμείο, ύστερα από εντολές υπουργών, για λόγους που δεν σχετίζονται με την ιδρυτική λειτουργία του Ταμείου.

Σύμφωνα με όσα καταλογίζονται στο πόρισμα του επιθεωρητή, στο ΤΕΟ είχε «στηθεί ένα προκλητικό πάρτυ» όπου δαπανούνταν μεγάλα ποσά σε πλασματικές υπερωρίες, έκτακτες παροχές, δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και εικονικά οδοιπορικά, ενώ οι υπάλληλοι εργάζονταν μόλις έξι ώρες, αντί οκτώ ωρών την ημέρα ή κάποιοι δεν μετέβαιναν στην εταιρεία, αλλά αμείβονταν, απολάμβαναν εικονικές υπερωρίες και πλασματικές δαπάνες μετακίνησης εκτός έδρας συνολικού ύψους 5,7 εκατ.

Επίσης, εντοπίζονται εγκρίσεις κονδυλίων χιλιάδων ευρώ για την αγορά γραφειακού εξοπλισμού στη διεύθυνση «Δ3» του ΥΠΕΧΩΔΕ από πόρους του Ταμείου, αλλά και για τη συντήρηση της υποδομής καλωδιακής τηλεόρασης στο Κολωνάκι, τα Εξάρχεια και την Πλάκα, κατά παράβαση του νόμου που ορίζει σαφώς ότι τα χρήματα του Ταμείου: «Με αποφάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ διατίθενται πιστώσεις από τους πόρους της ΤΕΟ Α.Ε., για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, για τις βελτιώσεις και διαπλατύνσεις των οδών, καθώς και για τη λήψη μέτρων, που επιβάλλεται να λαμβάνονται για την εξασφάλιση της οδικής ασφάλειας των κινουμένων στο οδικό δίκτυο της χώρας».

Για μια από τις περιπτώσεις, που αναφέρεται στο πόρισμα, σχηματίστηκε αυτοτελής δικογραφία μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος μελών του ΔΣ του Ταμείου. Η δίωξη αφορά «σκανδαλώδη περίπτωση αργομισθίας» την ανοχή εκ μέρους των υπευθύνων της διαρκούς απουσίας υπαλλήλου από την άσκηση των καθηκόντων του. Ο εν λόγω υπάλληλος με καθήκοντα οδηγού δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στο Ταμείο, δεν έχει εκτελέσει δρομολόγιο και πληρώνεται κανονικά ενώ τα έτη 2007, 2008 και 2009 έλαβε και υπερωρίες 5.000 ευρώ, 6.500 ευρώ και 9.700 ευρώ, αντιστοίχως.  

Πηγή: Newsit.gr