Κόμβος διακίνησης κοκαΐνης έχει εξελιχθεί η Τουρκία! Σύμφωνα με το Bia Haber Merkezi, την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 έγινε επιδρομή σε μια αποθήκη σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του Περού, το El Callao, όπου οι αρχές κατέσχεσαν 2,3 τόνους κοκαΐνης, εκτιμώμενης αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, που προοριζόταν να αποσταλεί στη γειτονική χώρα

Ο αρχηγός της αστυνομίας του El Callao, συνταγματάρχης Λουίς Άνχελ Μπολάνος, δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που είχαν τέτοιο περιστατικό με πλοίο που κατευθυνόταν προς την Τουρκία. «Συνήθως, γνωρίζουμε λιμάνια στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία», είπε ο αξιωματούχος.

Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε κεραμικά πλακίδια συσκευασμένα σε ξύλινα κουτιά.

Το Περού παράγει το 26% κοκαΐνης παγκοσμίως, όπως δείχνει μια Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά του 2023. Η τοποθεσία και η εγγύτητα της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό την καθιστούν δημοφιλή προορισμό για εμπόρους ναρκωτικών που επιδιώκουν να διακινήσουν λαθραία κοκαΐνη.

Η Τουρκία έχει γίνει κόμβος κοκαΐνης

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η κατανάλωση κοκαΐνης είναι σε άνοδο παγκοσμίως τα τελευταία δέκα χρόνια, οδηγώντας σε αυξημένη προσφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2021, η παραγωγή κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 35 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2020.

Ο ΟΗΕ επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο κόμβος για μεγάλης κλίμακας διακίνηση κοκαΐνης και τόπος χρήσης ουσιών. Για παράδειγμα, η αστυνομία ναρκωτικών της Κολομβίας κατέσχεσε πέντε τόνους κοκαΐνης από πλοίο με προορισμό την Τουρκία το 2020. Η τεράστια αποθήκη κοκαΐνης είχε εκτιμώμενη αξία 265 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η υποκλοπή παράνομων ναρκωτικών που κατευθύνονται προς την Τουρκία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, η χώρα έχει γίνει ιδανική εναλλακτική τοποθεσία για διακινητές καθώς οι αρχές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης κάνουν όλο και περισσότερο κατασχέσεις κοκαΐνης. Οι κατασχέσεις σε όλη τη χώρα σημείωσαν ρεκόρ 1,4 τόνων το 2017 και συνέχισαν να σπάνε ρεκόρ κάθε επόμενο έτος, με 2,8 τόνους να κατασχέθηκαν το 2021.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr