Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ που δεν κατάφερε να αποτρέψει την σχεδιασμένη επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του φιλάθλου των κιτρινόμαυρων Μιχάλη Κατσουρή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ είχαν προσαρμόσει τις δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν επίθεση των Κροατών σε κεντρικό σύνδεσμο της ΑΕΚ που βρίσκεται στα Εξάρχεια.

Όταν έγινε αντιληπτό πως στόχος των ακροδεξιών χούλιγκαν είναι η Νέα Φιλαδέλφεια, ήταν ήδη αργά.

Νέα στοιχεία για το φιάσκο της Αστυνομίας

Αλλού τους περίμεναν, και αλλού προκάλεσαν το αιματοκύλισμα. Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΒΗΜΑ της Κυριακής» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, αφού, ενώ υπήρχε σαφής πληροφορία στις υπηρεσίες της Αστυνομίας ότι οι ακροδεξιοί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ετοιμάζονται για επίθεση, η εσφαλμένη εκτίμηση υψηλόβαθμων αξιωματικών ήταν ότι αυτή θα γινόταν σε συνδέσμους οπαδών της ΑΕΚ στην πλατεία Αργεντινής, σε έναν σύνδεσμο οπαδών που λέγεται «δωματιάκι».

Ωστόσο, τα αιματηρά επεισόδια έγιναν 10 χιλιόμετρα μακριά, στη Νέα Φιλαδέλφεια και πολλές ώρες νωρίτερα, με τη βοήθεια Ελλήνων συνεργών τους.

Αστυνομικοί παρατηρητές είχαν φτάσει σε σύνδεσμο της λεωφόρου Αλεξάνδρας που τη μοιραία μέρα παρέμενε ανοιχτός. Εκεί, περίμεναν να φτάσουν και οι Κροάτες και σε αυτό το σημείο ήταν που πιάστηκε στον ύπνο η ΕΛ.ΑΣ αφήνοντας το τάγμα των ακροδεξιών χούλιγκαν να φτάσει ανενόχλητο στο γήπεδο της ΑΕΚ και να σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο.

Ολοκληρώνεται η ΕΔΕ

Εκτιμάται ότι σε περίπου μία εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η ΕΔΕ, αφού έχουν κληθεί 15 με 20 αστυνομικοί να καταθέσουν και όλα δείχνουν πως εκτός των 7 καρατομήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, έρχονται κι άλλες.

«Υπάρχει μια ΕΔΕ σε εξέλιξη και ενδεχομένως η κατάληξή της να φωτίσει λίγο τα πράγματα σε σχέση με τις πλημμέλειες του θεσμού της ελληνικής αστυνομίας. Φανταστείτε αυτή η δικογραφία να περαιωθεί από την ανάκριση και να μην έχουμε καταλήξει ως κράτος, ως πολιτεία, ως έννομη τάξη, να μην έχουμε καταλήξει ποιος σκότωσε ή ποιοι συνέργησαν σε αυτό», ανέφερε ο Χρήστος Μαυρομάτης, δικηγόρος της οικογένειας του 29χρονου.

«Στα επεισόδια συμμετείχαν περισσότεροι από 150 Κροάτες και 3 Έλληνες. Και 3 Έλληνες συνέλαβαν και έναν αλβανικής καταγωγής. Όμως υπάρχουν και άλλοι 50 – 60 μπορεί να είναι και άλλοι και Έλληνες, που μπορεί να συμμετείχαν και να μην έχουν συλληφθεί», είπε από τη μεριά του ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος ενός εκ των Ελλήνων συλληφθέντων.

Πολιτική αντιπαράθεση

Πλέον, η εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ για τα εγκληματικά επιχειρησιακά λάθη και την υποτίμηση του κινδύνου από τους Κροάτες χούλιγκαν, εστιάζεται σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Αστυνομίας.

«O Γιάννης Οικονόμου έχει πολλή δουλειά μπροστά του και θα κριθεί πολιτικά για αυτήν σε βάθος χρόνου και όχι δέκα ημέρες αφότου ορκίστηκε», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Η σιωπή του πρωθυπουργού μεγαλώνει την αγανάκτηση της κοινωνίας ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής».

«Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες και γίνονται ακόμη βαρύτερες όταν επιστρατεύεται ως δικαιολογία ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου, δεν γνώριζε τι συνέβαινε. Η προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών αλλά και η σιωπή του πρωθυπουργού μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας».

Ανησυχεί η UEFA για τον τελικό του Conference League

Μετά τα βίαια επεισόδια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ετοιμάζεται να λάβει μέτρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι αξιωματούχοι της UEFA θέτουν σοβαρά ζητήματα για την ασφάλεια του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, ενόψει του τελικού του Conference League στο γήπεδο της ΑΕΚ την άνοιξη του 2024.

Στο δημοσίευμα παρατίθεται υλικό από τις σκηνές ωμής βίας, ενώ γίνεται λόγος για προκανονισμένο ραντεβού που οδήγησε σε δολοφονία.

Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση, με διάταγμά της, απαγορεύει την παρουσία στη Μασσαλία οποιουδήποτε είναι ή συμπεριφέρεται ως οπαδός του Παναθηναϊκού μέχρι το πέρας του αγώνα της Τρίτης με τη Μαρσέιγ.

Πηγή: megatv.com