Facebook Pixel Τί ήξερε ο Γιώργος Καραϊβάζ για τη Greek Police Mafia;
Life
| 2023-03-24 06:35:00

Τί ήξερε ο Γιώργος Καραϊβάζ για τη Greek Police Mafia;

του Γεωπόλδου
Τί ήξερε ο Γιώργος Καραϊβάζ για τη Greek Police Mafia;

Το έγκλημα μέχρι σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστο τόσο σε ότι αφορά τους φυσικούς αυτουργούς, τους εκτελεστές, όσο και τους ηθικούς αυτουργούς, αυτούς που έδωσαν την εντολή για την εξόντωσή του.

Στις 9 Απριλίου 2023 συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Το έγκλημα μέχρι σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστο τόσο σε ότι αφορά τους φυσικούς αυτουργούς, τους εκτελεστές, όσο και τους ηθικούς αυτουργούς, αυτούς που έδωσαν την εντολή για την εξόντωσή του.

Το freedomofpress.gr παρουσιάζει σήμερα μία σειρά από στοιχεία, αναφορές και μαρτυρίες που δείχνουν ότι ο Καραϊβάζ γνώριζε για την Greek Police Mafia και ότι θα έλεγε τα πάντα εάν κατέθετε στη σχετική δίκη.

Δείτε το ρεπορτάζ στο παρακάτω βίντεο:

Ποιος ήταν ο Γιώργος Καραϊβάζ

Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν από τους παλαιότερους αστυνομικούς συντάκτες στον δημοσιογραφικό χώρο. Τα περισσότερα χρόνια της δημοσιογραφικής του καριέρας τα πέρασε στον ANT1, από όπου και ξεκίνησε την δεκαετία του 1990. Το 2017 αποχώρησε από τον σταθμό και μετακόμισε στο Star, όπου εμφανιζόταν στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα». Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», ενώ τα τελευταία χρόνια είχε ξεκινήσει τη δική του προσπάθεια δημιουργώντας την ιστοσελίδα bloko.gr. O Γιώργος Καραϊβάζ ήταν ένας ρεπόρτερ με ήθος που είχε αφήσει το δικό του στίγμα στο αστυνομικό ρεπορτάζ το οποίο υπηρετούσε επί σειρά ετών.

Η δολοφονία του

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην «Καθημερινή», η δολοφονία του δημοσιογράφου έγινε το μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021 έξω από το σπίτι του στην οδό Θέμου Αννινου 29, στον Αλιμο. Είχε μόλις επιστρέψει στο σπίτι του, από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Star όπου εργαζόταν, όταν οι δύο δράστες –ο ένας φορούσε κράνος και ο δεύτερος κουκούλα– τον πλησίασαν με μια μηχανή σκούτερ μάρκας Beverly. O συνεπιβάτης κατέβηκε και πυροβόλησε τον δημοσιογράφο χρησιμοποιώντας –σύμφωνα με τις μαρτυρίες εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου– πιστόλι με σιγαστήρα. Στο σημείο βρέθηκαν δεκαεπτά κάλυκες, ενώ πάνω από έξι σφαίρες έπληξαν τον Γιώργο Καραϊβάζ, οι τέσσερις στο κεφάλι, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Η φονική επίθεση πάγωσε ολόκληρη τη χώρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρεμβαίνει μέσω Twitter σημειώνοντας ότι «η εν ψυχρώ δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ έχει σοκάρει όλη την κοινωνία» και ζητώντας «γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης». Στη δολοφονία του Ελληνα δημοσιογράφου αναφέρθηκε την ίδια ημέρα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτηρίζοντάς την «απεχθή, δειλή πράξη» που στρέφεται κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Η έρευνα της ΕΥΠ

Η εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ αποδόθηκε στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και υπήρξε αφορμή για την αναψηλάφηση της –αμφιλεγόμενης σύμφωνα με ορισμένες πηγές ενημέρωσης– έρευνας της ΕΥΠ για τη διαφθορά στην Αστυνομία και τις επαφές εν ενεργεία και  πρώην αξιωματικών με κακοποιούς, επιχειρηματίες και πολιτικά πρόσωπα.

Η ειδική ομάδα που δημιουργήθηκε στο Ανθρωποκτονιών για την εξιχνίαση της υπόθεσης δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τα κίνητρα και την ταυτότητα των εκτελεστών.

Στο πολυσέλιδο πόρισμα γινόταν αναφορά στο όνομα του δημοσιογράφου, καθώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε καταγράψει επικοινωνίες του με πρόσωπα και επιχειρηματίες της νύχτας, με τους οποίους, όπως ο ίδιος ο δημοσιογράφος είχε δημοσιοποιήσει, διατηρούσε φιλικές σχέσεις. Ανάμεσα σε αυτούς ο Δημήτρης Μάλαμας και ο Δημήτρης Καπετανάκης, που δολοφονήθηκαν ο πρώτος τον Οκτώβριο του 2019 και ο δεύτερος τον Δεκέμβριο του 2020.

Εξαιτίας μάλιστα ορισμένων αναφορών που υπήρχαν στο πρόσωπό του, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε καταστεί κατηγορούμενος σε αυτή την υπόθεση μαζί με εν ενεργεία και πρώην αστυνομικούς για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε βαθμό πλημμελήματος. Η δίκη για εκείνη την υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από παλινωδίες ετών πριν από μερικές εβδομάδες και διεκόπη για τον Ιούνιο, καθώς η έδρα ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης και ο νυν επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Ηλίας Κοσσυβάκης.

Αρκετά στελέχη της Ασφάλειας διατύπωσαν την εκτίμηση ότι οι απαντήσεις για τα κίνητρα της εν ψυχρώ εκτέλεσης του δημοσιογράφου βρίσκονται σε εκείνη την έρευνα της ΕΥΠ και τις πληροφορίες που πιθανόν να είχαν περιέλθει σε γνώση του δημοσιογράφου για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και επίορκων αστυνομικών. Συνομιλητές του Γιώργου Καραϊβάζ στην Αστυνομία περιγράφουν ότι η συμπεριφορά του άλλαξε σημαντικά μετά την εμπλοκή του ονόματός του στην έρευνα της ΕΥΠ και τη δολοφονία του διωκόμενου στο παρελθόν για συμμετοχή στο «Συνδικάτο του εγκλήματος» Δημήτρη Καπετανάκη, με τον οποίο είχε αναπτύξει στενή φιλική σχέση.

Τα δημοσιεύματά του

Ως απάντηση, μάλιστα, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε προχωρήσει σε μια σειρά ιδιαίτερα αιχμηρών δημοσιευμάτων στη σελίδα Bloko.gr που διατηρούσε. Η ειδική ομάδα που δημιουργήθηκε στο «Ανθρωποκτονιών» για την εξιχνίαση της υπόθεσης μελέτησε ένα προς ένα τα δημοσιεύματα αυτά, δίχως πάντως να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τα κίνητρα και την ταυτότητα των δολοφόνων. Ανάμεσα σε αυτά μια ανάρτησή του, τον Ιούλιο του 2020, που αφορούσε στη διαμεσολάβησή του για την ακύρωση συμβολαίου θανάτου σε βάρος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ένα κείμενο που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αναφορικά με τη δολοφονία του Δημήτρη Καπετανάκη, καθώς και ένα ρεπορτάζ για μια συνάντηση που είχαν στις αρχές του 2021 στη Λαμία ένας γνωστός επιχειρηματίας με δύο σκληρούς Αλβανούς κακοποιούς.

Κανένα από αυτά τα δημοσιεύματα πάντως, ούτε όμως η αναψηλάφηση του φακέλου της ΕΥΠ έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει τις Αρχές στη λύση του μυστηρίου, όπως τα ίδια τα στελέχη της Ασφάλειας και του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη παραδέχτηκαν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με την «Κ».

Πληροφορίες και φήμες

Στο τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες ειδική ομάδα με αποκλειστικό αντικείμενο την έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. «Η εξιχνίασή της παραμένει βασική προτεραιότητα της υπηρεσίας», δήλωσε στην «Κ» αρμόδιος αξιωματικός, ενώ ορισμένες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι παράλληλη έρευνα για την υπόθεση διεξάγει και η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Παρά τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν συλλεγεί από τη σκηνή του εγκλήματος, και όχι μόνο, η έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει καρπούς. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν τεθεί υπόψη των αστυνομικών πληροφορίες και φήμες όσον αφορά την ταυτότητα των φυσικών αυτουργών. Οπως, για παράδειγμα, ότι πρόκειται για μπράβους που προ ετών είχαν ανάμειξη σε βίαιο επεισόδιο σε μπαρ στη Γλυφάδα ή ότι πρόκειται για δύο αδέλφια με παρελθόν σε ληστείες. Πιο πρόσφατα, στους αστυνομικούς της Ασφάλειας φέρεται να δόθηκαν δύο ψευδώνυμα που σύμφωνα με μια εκδοχή αντιστοιχούν στους εκτελεστές του Γιώργου Καραϊβάζ, με την έρευνα να εστιάζεται στην ταυτοποίησή τους. Μια κάποια δυσαρέσκεια για την αδυναμία της Ασφάλειας Αττικής να φτάσει στα ίχνη των δραστών εκφράζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags