Κι αυτό αποδεικνύεται από τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που επιβεβαιώνει το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε», το οποίο αποκάλυπτε ότι οι αρχαιολόγοι έχουν ρίξει μια ματιά -αν δεν έχουν εισέλθει κιόλας- στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου από ένα άνοιγμα ψηλά στο διαχωριστικό τοίχο του προθαλάμου, πολύ κοντά στην καμαροσκέπαστη οροφή. Από το άνοιγμα αυτό, που έχει γίνει κατά το παρελθόν, περνά θαυμάσια ένας άνθρωπος και δεν αποκλείεται να υπήρξε και η «δίοδος» του αρχαίου τυμβωρύχου.
Οι ανασκαφείς με μια σκάλα στο επίμαχο σημείο είδαν πως πίσω από τον προθάλαμο, που αποχωματώνεται με γοργούς ρυθμούς, υπάρχουν άλλοι δύο θάλαμοι -όπως γράφαμε άλλωστε και χθες-, όπως επίσης ποσότητα χώματος, η οποία εμποδίζει προς το παρόν την αποκάλυψη του μυστικού του θαμμένου νεκρού. Ωστόσο, φαίνεται να επιβεβαιώνονται τα ευρήματα της γεωφυσικής διασκόπησης που διενήργησε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είχε πει ότι υπάρχουν εντός του λόφου Καστά τρεις χώροι, όπως πράγματι βρέθηκαν: ο προθάλαμος ή προστώο, μέσα στον οποίο βρίσκονται από την Παρασκευή οι αρχαιολόγοι μπαίνοντας από το θυραίο άνοιγμα της πρόσοψης, ακόμη ένας προθάλαμος και ο νεκρικός θάλαμος, όπως συμβαίνει σε πολλούς μακεδονικούς τάφους.
Η διαπίστωση ότι υπάρχει χώμα και στο δεύτερο χώρο θέτει πολλά ερωτήματα και δεν συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι ο τάφος είναι ασύλητος. Ωστόσο, δεν αποκλείονται και άλλα πιθανά ενδεχόμενα, όπως να έχει κατακλυσθεί το μνημείο από κάποια υπερχείλιση του ποταμού Στρυμόνα που παρουσίαζε πλημμυρικά φαινόμενα, καλύπτοντας με την ιλύ του μεγάλες περιοχές. Δεν αποκλείεται να έχει καταρρεύσει τμήμα της οροφής από κάποιο φυσικό φαινόμενο, σε συνδυασμό με τα φορτία και τις ωθήσεις γαιών που δεχόταν το ταφικό οικοδόμημα τόσους αιώνες ή από ανθρώπινο χέρι στην προσπάθειά του να εισέλθει σε ένα τόσο λαμπρό και ορατό στην αρχαιότητα μνημείο-τοπόσημο, όπως ήταν αυτό με το Λέοντα της Αμφίπολης να στέφει το λόφο.
Μαρμάρινο επιστύλιο διακοσμημένο με ανάγλυφους ρόδακες
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ συνεχίστηκε χθες η αφαίρεση των λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης κι έτσι αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Θεωρούν πως αποτελεί μία εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση για την αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου του μακεδονικού τάφου, του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ.
Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού έχει ως εξής:
«Η πρόσοψη έχει διάκοσμο που δεν διαφέρει από τους πλευρικούς τοίχους, με νωπογραφία που μιμείται τον ευρύτερο μαρμάρινο περίβολο. Το μέγιστο άνοιγμα ανάμεσα στις παραστάδες ανέρχεται στο 1,67 μ. Δεν είχε θυρόφυλλα, αλλά ήταν ένα απλό άνοιγμα εισόδου.
»Επίσης, με τη συνέχιση της αφαίρεσης των χωμάτων, στο εσωτερικό του προθαλάμου, εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο, ένθετη μαρμάρινη επένδυση, από ορθοστάτες, καθ' όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων. Σε απόσταση 6 μ. από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το άνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, ελλιπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του. Πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι.
»Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων.
»Επί του διαφραγματικού τοίχου αναμένεται να υπάρχει δεύτερη είσοδος (σ.σ. η μαρμάρινη πόρτα που γράφαμε χθες) που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου. Τα χώματα του χώρου, που δημιουργείται όπισθεν της θύρας, θα αφαιρεθούν στις επόμενες μέρες, εφόσον το επιτρέψουν οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης στα σημεία που έχουν αποκαλυφθεί».
Προς το παρόν δεν γνωρίζουν αν υπάρχουν χώματα και στο νεκρικό θάλαμο. Οπότε λίγη υπομονή.
ΠΗΓΗ: enet.gr
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο