Μαθήματα θάρρους, δυναμισμού και επιμονής να κρατηθεί στον τόπο της, δίνει μία γυναίκα 62 ετών, κτηνοτρόφος. Η Σοφία Δημητρίου, ζει ολομόναχη στο έρημο ακριτικό χωριό Ορεινό Πωγωνίου. Στην οριογραμμή των συνόρων με την Αλβανία, στα 730 μέτρα υψόμετρο, το Ορεινό είναι ένα χωριό «φάντασμα». Αυτή την εικόνα αντικρίζει ο επισκέπτης φτάνοντας στον οικισμό. Πέτρινα παλιά σπίτια με κλειστά παράθυρα, χορταριασμένες αυλές και μία νεκρική σιγή που «σπάει» το γαύγισμα των σκυλιών της Σοφίας Δημητρίου η οποία μας περίμενε στο δρόμο κάτω από το σπίτι της. Η πρώτη συνάντησή μας με την αγέρωχη γυναίκα είναι μια τεράστια έκπληξη, καθώς την βλέπουμε να κυκλοφορεί οπλισμένη με καραμπίνα.
«Δεν ζει χωρίς όπλο μία γυναίκα μόνη στα σύνορα», λέει αυθόρμητα και χαμογελάει. Η προσωπική γνωριμία με την Σοφία επιβεβαιώνει την «φήμη» που έχει σε όλα τα χωριά του Πωγωνίου, γεγονός που στάθηκε και η αφορμή για την συνάντηση μαζί της. Είναι μία γυναίκα από την οποία αντλούν δύναμη και θάρρος οι ηλικιωμένοι των γύρω χωριών, που νιώθουν ανασφάλεια στον τόπο τους, την ξεχασμένη Ελλάδα όπως λένε, δίπλα στα σύνορα με την Αλβανία. Τόπος που πολλές φορές έγινε πεδίο παράνομων δραστηριοτήτων.
Ένα ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί από το δρόμο στο σπίτι της κ. Δημητρίου. Πρόκειται, για ένα οίκημα «οχυρό», με σιδερόφραχτα παράθυρα, διπλές μαντεμένιες πόρτες και θέα μέχρι τον κάμπο του Αργυροκάστρου, στην γειτονική χώρα.
Όταν πριν από 17 χρόνια έχασε τον άνδρα της, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία, πήρε την απόφαση να μην εγκαταλείψει το χωριό, γιατί εκεί, είχαν την περιουσία τους, την στάνη με τα πρόβατα. Παρά το γεγονός, πως το χωριό άρχισε να ερημώνει, καθώς οι νέοι έφυγαν αναζητώντας καλύτερη τύχη και την τελευταία δεκαετία κανένας δεν μένει πλέον μόνιμα στο Ορεινό, η Σοφία αρνείται πεισματικά να το εγκαταλείψει. Δεν την πτοούν ούτεω τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει με επιθέσεις δολιοφθοράς που δέχεται η στάνη της. Μέσα σε δύο μήνες τον χειμώνα που πέρασε, άγνωστοι έκαψαν ολοσχερώς τρεις φορές τις αποθήκες με την τροφή για το κοπάδι. «Είχα μία πολλή μεγάλη οικονομική ζημιά. Πιστεύω πως κάποιοι θέλουν να με διώξουν για να εκμεταλλευτούν τα βοσκοτόπια. Νομίζω, είναι Αλβανοί βοσκοί. Τα σύνορα είναι εδώ, στα 100 μέτρα, όμως εγώ δεν θα φύγω», λέει με πείσμα και μας δείχνει, την μικρή απόσταση μιας βουνοκορφής από την στάνη της.
  Τελευταία Νέα
Φλέβες: Τουρκικό ιστιοφόρο προσάραξε και άρχισε να μπάζει νερά
Αναστάτωση προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά τ...
Καταρρακτώδης βροχή στη Μάνη: Γυναίκα χτυπήθηκε από κεραυνό
To ξαφνικό καλοκαιρινό μπουρίνι προκάλεσε προβλήματα σ...
Η απίστευτη λεπτομέρεια στα αρχαιοελληνικά αγάλματα!
Τα αρχαιοελληνικά αγάλματα της κλασικής εποχής εξακολουθούν, 2....
Άγριο επεισόδιο στην Πάρο: Οδηγός ταξί ξυλοκόπησε υπάλληλο (ΒΙΝΤΕΟ)
Σύμφωνα με πληροφορίες το επεισόδιο σημειώθηκε πριν α...
Ο απίστευτος λόγος που έχουν "παγώσει" οι νέες άδειες κυκλοφορίας
Κι όμως αληθινό. Το υπουργείο Μεταφορών έχει βάλει σ...
Υποχωρούν από την Κυριακή τα μελτέμια - Πότε θα ανεβεί η θερμοκρασία
Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού του Κώστα Λαγουβάρδου, τ...
Στο εδώλιο o παππούς 17χρονης - "Μαμά, αυτά μου έκανε και όταν ήμουν μικρή"
Μια σοβαρή οικογενειακή ιστορία θα ξεδιπλωθεί στο Α...
Η σειρά που σώζει την τιμή του Netflix αυτό το καλοκαίρι!
Είναι σε φουλ φάση θερινής ραστώνης το Netflix, λες και έ...
Πανηγύρια: Γιατί οι νέοι ξαναπιάνουν τον χορό - Παράδοση ή μόδα;
Τα πανηγύρια έγιναν το απόλυτο καλοκαιρινό trend, με τη ν...
Αλήθειες και ψέματα για τα αιολικά πάρκα, τις φωτιές και οι... συνωμοσες!
Οι θεωρίες συνωμοσίας και η διαφορετική πραγματικότητα π...
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο