Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρέσβης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ, Άρβιντας Σαμπόνις, ενώ στην παρουσίαση έδωσε το «παρών» και ο πρόεδρος της ΕΟΚ και επίτιμος πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος.

Ο «ισχυρός άνδρας» της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης δήλωσε: «Είναι μια πολύ ευχάριστη στιγμή να παρουσιάζω την αντιπροσωπεία των φίλων της Λιθουανίας, που έχουν μαζί τους ως επικεφαλής έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχει αναδείξει το παγκόσμιο μπάσκετ, τον Άρβιντας Σαμπόνις, που τυχαίνει να είναι πολύ καλός μου φίλος. Ως πρόεδρος της FIBA Europe είχα εισηγηθεί να δοθεί η διοργάνωση του 2011 χωρίς ψήφο στη Λιθουανία.

Υποψήφιες ήταν η Ισπανία, η Πολωνία και η Λιθουανία και εισηγήθηκα να αναλάβουν με τη σειρά αυτή τις τελευταίες διοργανώσεις, λόγω του βαθμού ετοιμότητας. Πληροφορήθηκα πως το γήπεδο στο Κάουνας είναι στο τελικό του στάδιο και είναι πάρα πολύ όμορφο. Η Λιθουανία είναι μία πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα χώρα, οι κάτοικοι της οποίας λατρεύουν την Ελλάδα.

Έχουμε πολλά κοινά σημεία κι όσοι επιχειρήσουν να είναι κοντά στην Εθνική ομάδα θα ζήσουν όμορφες στιγμές, γιατί ο λιθουανικός λαός αγαπά το μπάσκετ και την Ελλάδα. Καλώ τους Έλληνες φιλάθλους να είναι κοντά μας σε αυτό το δύσκολο ταξίδι. Ο Ηλίας Ζούρος πήρε το πρωτάθλημα σε επίπεδο συλλόγων, ελπίζω να πάρει και το πρωτάθλημα σε επίπεδο εθνικών ομάδων, κι ας στενοχωρήσω τους φίλους μου τους Λιθουανούς».

Από την πλευρά του, ο «Σάμπας» τόνισε: «Σας ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία και όσα κάνατε για τη διοργάνωση εδώ. Εύχομαι τα καλύτερα για την Εθνική σας ομάδα στο Ευρωμπάσκετ του 2011. Λιθουανία και Ελλάδα αγαπούν το μπάσκετ. Στη Λιθουανία είναι το νούμερο ένα άθλημα, στην Ελλάδα μεταξύ πρώτου και δεύτερου. Βλέπουμε πόσος κόσμος πάει στα γήπεδα, ακόμη και σε αγώνες εκτός έδρας».

Αναφερόμενος στους παίκτες που θα ενισχύσουν την εθνική ομάδα της Λιθουανίας στο φετινό Ευρωμπάσκετ, επεσήμανε: «Δεν ξέρω ακριβώς ποιοι παίκτες θα αγωνιστούν στη Λιθουανία. Από το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας φάνηκε η διάθεση των νέων παικτών της χώρας να ξεδιαλύνουν αυτή τη θολή ατμόσφαιρα. Είναι ευκαιρία ζωής για κάθε Λιθουανό παίκτη να λάβει μέρος στο Ευρωμπάσκετ που γίνεται στην πατρίδα του. Κι εγώ, γιατί όχι; Δεν ξέρω βέβαια αν μπορώ ακόμη... Είναι πρόβλημα που χάσαμε δύο παίκτες, όπως ο Κλέιζα και ο Μασιούλις, με τραυματισμούς, ενώ δεν ξέρουμε την κατάσταση του Πότσιους. Ο προπονητής είναι εκείνος που θα αποφασίσει. Το καλό είναι πως πολλούς παίκτες στη διάθεσή μας και δείχνουν έντονη βούληση».

Καταλήγοντας, ο θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ υπογράμμισε: «Είναι μια προολυμπιακή χρονιά και φαίνεται πως όλοι οι παίκτες θέλουν να αγωνιστούν. Εγώ δεν ήξερα αν θα είχα δυνατότητα συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κατάφερα να παίξω σε τρεις. Όλοι βλέπουν τα φαβορί, την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Ελλάδα, αλλά πάντα υπάρχει το περιθώριο έκπληξης σε μια τέτοια διοργάνωση. Φαίνεται πως υπάρχει μία τάση να μεγαλώνει το άθλημα. Όμως ο αριθμός αγώνων είναι κάποιες φορές υπερβολικά μεγάλος. Το άθλημα παράγινε δύσκολο, οι παίκτες δεν έχουν τον εύλογο χρόνο που χρειάζεται για να ξεκουραστούν και προκύπτουν τραυματισμοί. Θα έπρεπε να υπάρχουν 1-2 διοργανώσεις το πολύ. Στο ΝΒΑ μπορείς να χάσεις 10 παιχνίδια και να είσαι πρώτος, ενώ στην Ευρώπη δεν συμβαίνει αυτό. Οι αθλητές πρέπει να ξεκουράζονται όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά».

Τέλος, ο εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων του Ευρωμπάσκετ 2011 είπε: «Αποτελεί πρόκληση για μας ότι η διοργάνωση θα διεξαχθεί με 24 κι όχι 16 ομάδες. Είναι ένα ιστορικό γεγονός. Η δουλειά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα περισσότερα στάδια έχουν ολοκληρωθεί. Στη Λιθουανία ξέρουμε το μπάσκετ και το μόνο που θέλουμε είναι όσοι έρθουν να ανησυχούν μόνο για το παιχνίδι και πώς θα το απολαύσουν. Τίποτα περισσότερο».