Η Γερμανία και η Ολλανδία προκρίνουν μία δραστική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, αποδεχόμενες ότι αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της από τους διεθνείς οίκους στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ενδεχομένως για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
Η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει η γερμανική πρόταση για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας σημαίνει ότι η Γερμανία θεωρεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας για ένα μικρό χρονικό διάστημα, είναι ένα αποδεκτό τίμημα, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών.
Σημειώνεται ότι την πρόταση είχε υποβάλει πριν από ένα μήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, αλλά είχε αποσυρθεί μετά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γαλλίας, επειδή θα οδηγούσε τους οίκους να τη χαρακτηρίσουν χρεοκοπία.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ δήλωσε στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad, ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να πιεσθεί για τη συμμετοχή του στο σχέδιο διάσωσης, γιατί είναι αδύνατο να αφεθούν οι τράπεζες να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση, ενώ χαρακτήρισε "αποδεκτό κίνδυνο" να υπάρξει ένα γεγονός αξιολόγησης (rating event) από τους οίκους.
Φαίνεται ότι υπάρχει μία αργή πρόοδος μεταξύ των πιστωτών να συζητήσουν μεταξύ τριών επιλογών:
Πρώτον, η κεντρική επιλογή παραμένει η αρχική γαλλική πρόταση για αναχρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν έως το 2014 με νέα 30ετή ομόλογα.
Δεύτερον, υπάρχει η παραλλαγή της γαλλικής πρότασης για επαναγορά 5ετών ομολόγων με επιτόκιο σταθερό 5,5%.
Τρίτον, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα πρότεινε την επαναγορά του ελληνικού χρέους.
Οι συζητήσεις των τραπεζών, υπό τη διοργάνωση του IIF, συνεχίζονται σήμερα στη Ρώμη, όπου βρίσκεται από ελληνικής πλευράς ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Πέτρος Χριστοδούλου.
Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη Φρανκφούρτη.
Στο μεταξύ, η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι στη σύνοδο του Ταμείου την Παρασκευή θα συζητηθεί και η επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα.
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο