Στην Τραπεζούντα, μία από τις μεγάλες κοιτίδες του Ποντιακού Ελληνισμού, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.
Με βαθειά συγκίνηση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απήθυνε κάλεσμα "ειρήνης και αγάπης προς όλο τον κόσμο", και αναφέρθηκε στο "ουράνιο μήνυμα της Ελπίδος και της Αισιοδοξίας που μας δίνει η Θεοτόκος από το όρος Μελά".
"Εδώ σε πιάνουν τα κλάματα και όποιος δεν το έχει αισθανθεί δεν ξέρει από θαύματα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.
Η Πατριαρχική Θεία λειτουργία, η οποία έγινε για δεύτερη συνεχή χρονιά ύστερα από σχετική άδεια του τουρκικού κράτους, τελέστηκε στον αύλειο χώρο της ιστορικής Μονής που έπαψε να λειτουργεί πριν από 89 χρόνια. Πολυπληθής αλλά διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας, σε όλο το δρόμο από την Τραπεζούντα έως και την Ιερά Μονή.
Με τον αρχιερατικό συλλείτουργο, την επίσημη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας και τις καταθέσεις στεφανιών στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στην Παναγία Σουμελά της Ημαθίας, ενώ με την παραδοσιακή κατάνυξη και παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε ο Δεκαπενταύγουστος και στην Τήνο.

Κ. Παπούλιας: Ενωμένοι θα ξεπεράσουμε την κρίση

Εκκληση για ομόνοια ώστε να μπορέσει η χώρα να υπερβεί την κρίση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Πρέβεζα, όπου βρίσκεται για τον εορτασμό του Δεκαπεντάγυστου.
"Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Χριστιανοσύνη (...) Εύχομαι ομόνοια και σύμπνοια. Τη χρειαζόμαστε σε αυτές τις ημέρες, να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό τον κοινό αγώνα, του ξεπεράσματος αυτής της βαθιάς κρίσης. Κοινωνική αλληλεγγύη και ο νους μας σε αυτούς που υποφέρουν", ανέφερε ο κ. Παπούλιας, σε δηλώσεις του λίγο αφού παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία Παναγίας των Ξένων.

Γ. Παπανδρέου: Η χώρα θα σταθεί στα πόδια της

Μήνυμα ελπίδας έστειλε την Κυριακή ο Πρωθυπουργός από τη Σκιάθο, όπου παρέστη στον μεγάλο εσπερινό για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα θα ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της κρίσης, ενώ παράλληλα δημιουργούνται όπως είπε "οι βάσεις για μια κοινωνία δικαίου, για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της αυτοπεποίθησης".

"Γιορτάζουμε σήμερα την Παναγία, την Κοίμηση της Θεοτόκου (...) Εδώ, στο νησί του Παπαδιαμάντη, που τιμά τα 100 χρόνια από τον θάνατό του. Εμπνεόμαστε, αντλούμε δύναμη από την ιστορία και την παράδοσή μας. Και ξέρουμε ότι οι κόποι του Ελληνικού λαού σήμερα πιάνουν τόπο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Η διεθνής κρίση, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο "ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να στέκεται γερά στα δικά της πόδια αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τις ομορφιές του τόπου μας, την δημιουργικότητα του Έλληνα".

"Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε αφοσιωμένοι. Είναι προσπάθεια όλων μας. Μια διαρκής πορεία για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο", κατέληξε.

Αντ. Σαμαράς: Θα τα βγάλουμε πέρα

Τη βεβαιότητα ότι αν και η πατρίδα δοκιμάζεται σκληρά "θα τα βγάλει πέρα υπό τη σκέπη και τη δύναμη της Παναγιάς" εξέφρασε από την Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο Ημαθίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς.

"Από εδώ, με αυτήν την ευκαιρία, στέλνουμε μήνυμα ελπίδας σε όλους τους Έλληνες", ανέφερε. Τόνισε παράλληλα ότι στους Έλληνες "δεν αρμόζει η μεμψιμοιρία ούτε η μοιρολατρία", αλλά ο αγώνας, ενώ και στην Ευρώπη, πρόσθεσε, "δεν ταιριάζει η μισαλλοδοξία, αλλά η αλληλεγγύη και η ενότητα".

"Θα τα καταφέρουμε με τη δύναμη της Παναγιάς. Και θα μείνουμε όρθιοι, όπως αρμόζει στους Έλληνες", συνέχισε.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr