Οι Έλληνες διεθνείς δεν αντιμετώπισαν το ματς -τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο- με σοβαρότητα και η εικόνα ήταν απελπιστική. Οι πολλές αλλαγές από τον πάγκο δεν βοήθησαν στον ρυθμό, αντιθέτως αποσυντόνισαν και εκνεύρισαν προπονητή και παίκτες.

Η κακή αρχή δεν στοίχισε λόγω της ποιότητας του αντιπάλου, όμως ενόψει της δύσκολης συνέχειας η εθνική πρέπει εκτός από ενέργεια να βγάλει στο παρκέ και... σχέδιο. Ωστόσο αρκετά ήταν τα χαρακτηριστικά της νέας εθνικής, τα οποία μπορούν να δώσουν μια δυναμική, όταν τα παιχνίδια έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Η σπάνια χρήση του pick n' roll και η βοήθεια των... Αμερικανών

Η επικράτηση της εθνικής ομάδας με αντίπαλο τη μαχητική Βοσνία ήταν θέμα χρόνου. Η ασφυκτική πίεση για 40 λεπτά των Καλάθη, Ξανθόπουλο, Ζήση, Σλούκα πάνω στους Γκόρντιτς και Βασίλιεβιτς σε συνδυασμό με την βελτιωμένη ομαδική και ατομική άμυνα του δευτέρου ημιχρόνου, έδωσαν τη νίκη στην πάντα "πονηρή" πρεμιέρα τέτοιων τουρνουά.

Η συγκέντρωση των παικτών στην άμυνα στο ξεκίνημα του τρίτου δεκάλεπτου και ο έλεγχος των ριμπάουντ έδωσαν καλό ρυθμό και ψυχολογία σε σχεδόν όλο το β ΄ημίχρονο. Οι πολλαπλές επιλογές στην επίθεση και η σπάνια χρήση του pick n' roll -χρησιμοποιήθηκε μόνο στο τέλος των των επιθέσεων- έδειξαν την διαφορετική φιλοσοφία του Ζούρου.

Νέο χαρακτηριστικό επίσης, οι συνεργασίες όπως screen μακριά απο την μπάλα, κίνηση χωρίς αυτή, παιχνίδι των ψηλών στο low post με τακτική ένας εναντίον ενός. Στα αξιοσημείωτα ο διψήφιος αριθμός πόντων 5 παικτών και η ανά πάσα στιγμή βοήθεια κατά περίσταση όλων των παικτών του πάγκου, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε άμυνα και επίθεση.

Οι... Αμερικανοί Καλάθης, Μπράμος, Κουφός βοήθησαν σημαντικά τους τρεις παλιούς στο σκορ. Ιδανικό ξεκίνημα για την νέα Εθνική που σίγουρα θα δίνει το 100% των δυνατοτήτων της μέσα στο γήπεδο.

*Η ανάλυση των τεχνικών στοιχείων πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του coach Χρήστου Ασημακόπουλου.

Πηγή: contra.gr