Facebook Pixel Τεχνάσματα & κουτοπονηριές για κουτόφραγκους
Life
| 2011-09-10 13:37:00

Τεχνάσματα & κουτοπονηριές για κουτόφραγκους

Τεχνάσματα & κουτοπονηριές για κουτόφραγκους

Η τεράστια οικονομική δυσπραγία δεν οφείλεται στην εφαρμογή του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, που τόσο μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία, αλλά στην προϊούσα ανικανότητα της κυβέρνησης να τα εφαρμόσουν.

Το άρθρο του Γιάννη Λοβέρδου στο aixmi.gr:

Εδώ και καιρό ορισμένοι αναλυτές, όπως ο γράφων, υποστηρίζουμε ότι η τεράστια οικονομική δυσπραγία δεν οφείλεται στην εφαρμογή του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, που τόσο μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία, αλλά στην προϊούσα ανικανότητα της κυβέρνησης να τα εφαρμόσουν. Αντίθετα, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όπου το Μνημόνιο εφαρμόζεται, η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρεί. Η Ιρλανδία, ιδίως, βρίσκεται και πάλι στο δρόμο προς την ανάπτυξη.

Εδώ, η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου δεν έφερε τη δημοσιονομική εξυγίανση, που είναι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Χρησιμοποιώντας διαρκώς τεχνάσματα και «κουτοπονηριές» για να κοροϊδέψει τους «κουτόφραγκους» της τρόϊκας, και την οικονομία βύθισε στη μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών, και το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων συνέτριψε και τη χώρα οδηγεί σε πλήρη απομόνωση από τους ευρωπαίους εταίρους. Ακόμα κι από εκείνους που ήθελαν να τη στηρίξουν στη μεγάλη περιπέτεια.

Η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου και του Βαγγέλη Βενιζέλου στις απαιτήσεις της τρόϊκας, μετά την αποτυχημένη μπλόφα την περασμένη εβδομάδα, είναι γνωστή σε όλους. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι τι προκάλεσε αυτή την άτακτη υποχώρηση. Η αποφασιστική στάση των Ευρωπαίων, με προεξάρχοντα τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, άσκησε εξαιρετικά μεγάλη πίεση στην ετοιμόρροπη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο. Το σημαντικότερο ήταν η απειλή ότι δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου και, επομένως, η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών στο εσωτερικό. Δηλαδή, ναι μεν η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει διότι η τρόϊκα θα πληρώσει απευθείας τους δανειστές, αλλά το Δημόσιο δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, καθώς δεν θα μπει ούτε ευρώ στα ταμεία του.

Είναι προφανές ότι ο έμμεσος εκβιασμός της κυβέρνησης «αν δεν μας δώσετε το δάνειο θα χρεοκοπήσουν και οι δικές σας τράπεζες», δεν τρόμαξε τους δανειστές. Ούτε τους συγκίνησε το επιχείρημα ότι τα αντιδημοφιλή μέτρα θα δημιουργήσουν πολιτική αστάθεια, διότι θα φέρουν την κυβέρνηση σε σύγκρουση με το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ και ολόκληρη την κοινωνία. Όλες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι έχουν αποφασίσει να μην ανεχθούν άλλο την συμπεριφορά των ανθρώπων που κυβερνούν τη χώρα.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ελήφθη η απόφαση να προωθηθεί, επιτέλους, το ενιαίο μισθολόγιο (χωρίς τα «κόλπα» της προσωπικής διαφοράς και τα άλλα τεχνάσματα, που δεν θα άλλαζαν τίποτα ουσιαστικά για εφοριακούς, τελωνειακούς, δικαστικούς και ένστολους), να προχωρήσει η κατάργηση και συγχώνευση των άχρηστων υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοσίου, να τεθεί σε εφαρμογή η «εργασιακή εφεδρεία» στο Δημόσιο και, φυσικά, να ανοίξουν τα «κλειστά επαγγέλματα».

Βεβαίως, οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, δεν έπεισαν πολλούς στην Ευρώπη. Και τούτο διότι -όπως αναφέρουν πηγές της τρόϊκας- «αυτό, που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές, ψηφίζουν νόμους και εξαγγέλλουν μέτρα που ουδέποτε εφαρμόζουν».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags