Facebook Pixel Ευτυχώς δεν τα φάγαμε...
Life
| 2011-09-12 19:50:00

Ευτυχώς δεν τα φάγαμε...

Ευτυχώς δεν τα φάγαμε...

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, 88 τόνοι ακατάλληλων τροφίμων δεσμεύτηκαν από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011. Παράλληλα παραπέμφθηκαν στην εισαγγελία 454 επιχειρήσεις για παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Ενιαίου Φορέα σε διάφορα σημεία εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα, ανέδειξαν ακόμη σχετικά υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, αφού καταγράφηκαν 761 παραβάσεις σε σύνολο 5045 ελέγχων (ποσοστό 15,1%).

Ανάμεσα στους ελέγχους συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις διαχείρισης μη ασφαλών τροφίμων μέσω του συστήματος Άμεσης Αντιμετώπισης Κινδύνων και η διαχείριση 701 καταγγελιών μέσα από ένα αξιόπιστο σύστημα διερεύνησης, οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο πλημμελείς συνθήκες υγιεινής των επιχειρήσεων, έλλειψη ή υπέρβαση αδειοδότησης, προβλήματα επισήμανσης.

Ως προς το είδος, οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν από το ελεγκτικό δυναμικό του ΕΦΕΤ αφορούσαν:
• Μη τήρηση κανόνων υγιεινής (53%)
• Διάφορα (28%)
• Διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (9%)
• Ζητήματα στην επισήμανση και παρουσίαση τροφίμων (6%)
• Ελλιπή ή μη εφαρμογή Συστημάτων Αυτοελέγχου (HACCP) (4%).

Σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν λεπτομερείς συστάσεις για τη βελτίωση των επιχειρήσεων και τη συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία, ενώ 83 από αυτές παραπέμφθηκαν για την επιβολή προστίμων.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags