Facebook Pixel Βρώμικος πόλεμος με θύματα τους πολίτες
Life
| 2011-10-13 18:26:00

Βρώμικος πόλεμος με θύματα τους πολίτες

Βρώμικος πόλεμος με θύματα τους πολίτες

Σε έκδοση υγειονομικής διάταξης θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, ώστε να αρχίσει η αποκομιδή των σκουπιδιών. Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι. Άμεσος κίνδυνος για τους πολίτες.

Με έκτακτα μέτρα προειδοποιεί η κυβέρνηση τους εργαζόμενους τους Δήμους, οι οποίοι εμποδίζουν την αποκομιδή των σκουπιδιών με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η υγεία των πολιτών. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση έκτακτης υγειονομικής διάταξης, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να υποχωρήσουν.

Ο κ. Λοβέρδος, δήλωσε ότι οι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από αυτοψία σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με "υγειονομική βόμβα".

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση όχι για να περιοριστούν οι κοινωνικοί αγώνες, αλλά για να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν πίσω. Μάλιστα, λόγω καταλήψεων, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του υπουργού Εσωτερικών Χ. Καστανίδη.

Ο υπουργός Εσωτερικών πρόκειται να ανακοινώσει την ανάθεση σε ιδιώτες της αποκομιδής των σκουπιδιών μέσω των δήμων. Τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα θα αποθέτουν τα σκουπίδια στην χωματερή της Φυλής, με τη συμβολή των ΜΑΤ, καθώς η χωματερή τελεί υπό κατάληψη εδώ και 12 ημέρες.

Οι διαπιστώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ

Αυτοψία πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Αθήνα, διαπιστώνοντας ότι απειλείται η
υγεία των πολιτών, λόγω της συσσώρευσης σκουπιδιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου, πρώτη συνέπεια της μη αποκομιδής των απορριμάτων είναι η σήψη των υπολειμμάτων τροφίμων και η επιβιωση μικροοργανισμών όπως η σαλμονέλα του τύφου και της εντερίτιδας.

Οι κίνδυνοι μεταδόσεως ασθενειών από τα απορρίμματα σχετίζονται με την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό "φορέων" μεταδόσεως διαφόρων νόσων.


Για παράδειγμα μύγες, ψύλλοι, κατσαρίδες, κουνούπια, σκνίπες, ποντίκια και άλλα τρωκτικά αυξάνονται ταχέως σε συνθήκες μη ελεγχόμενου υγιεινού περιβάλλοντος ενώ είναι πολύ συχνό το φαινόμενο μύγες ή τρωκτικά όπως οι ποντικοί να τρέφονται από υλικό απορριμμάτων ιδιαίτερα απορρίμματα που ξεχειλίζουν από τα δοχεία ή όταν υπάρχει απρόσεκτη απόρριψή τους γύρω από αυτά.

Οι βροχερές καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την στιγμή διευκολύνουν την μετάδοση των παθογόνων σε ζώα ή έντομα φορείς καθώς αυτά μετατρέπονται σε "οχήματα" μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών από τους σωρούς των απορριμμάτων στο αστικό περιβάλλον.
Επακολουθεί η πιθανότητα μετάδοσης λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων (π.χ. δερματοπάθειες, εντερολοιμώξεις) στον άνθρωπο μέσω κάποιων από αυτά τα έντομα ή τρωκτικά "φορείς μικροβίων" είτε με δήγμα, είτε με ερεθισμό του δέρματος, είτε με μίανση τροφών ή νερού".
Προτάσεις για αυτοπροστασία

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει πως για την προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι απαραίτητα μέτρα πρόληψης όπως: η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων, ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών που θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ανωμαλία.
Συνιστάται τα άδεια κουτιά από κονσέρβες να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.
Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφικτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δε θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με αδέσποτα και οικόσιτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, αλλά και με τρωκτικά, όπως οι αρουραίοι και ποντίκια ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.

Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεδομένου του μεγέθους της απειλής για την Δημόσια Υγεία από τον ολοένα και αυξανόμενο όγκο απορριμμάτων στις αστικές περιοχές θεωρεί πως το φαινόμενο αυτό αποτελεί υγειονομική βόμβα και εισηγείται την άμεση έκδοση υγειονομικής διατάξεως και εφαρμογή περαιτέρω υγειονομικών μέτρων και κυρώσεων.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags