Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στην συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ανάφερε πως αύριο θα πάει στον Κάρολο Παπούλια, ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας. Ωστόσο, δεν είπε πως παραιτείται και στην 45λεπτη ομιλία του ανέφερε μόλις μία φορά, πως μπορεί να υπάρξουν διαβουλεύσεις ακόμα και για τον επικεφαλής της νέας ευρύτατης κυβέρνησης, που θέλουν σύμφωνα με τον Πρωυποθυργό και οι πολίτες.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Παπανδρέου καταχειροκροτήθηκε για τουλάχιστον ένα λεπτό, ενώ είχε και χειραψία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο!

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του

«Πολλοί είναι οι κυβερνητικοί βουλευτές που ξεκαθαρίζουν ότι η στάση τους στην ψηφοφορία θα καθοριστεί με βάση την ομιλία του κ. Παπανδρέου, καθώς ζητούν την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Έδωσα και δίνω μάχη εδώ και 24 μήνες.

Μήπως εγώ αύξησα το έλλειμμα και το χρέος ή ήταν η ΝΔ; Πληρώνουμε τα λάθη της πενταετίας της ΝΔ. Μαζεύω επί 24 μήνες αυτά τα σπασμένα. Είμαστε όμως περήφανοι ότι μετά από πολλούς μήνες δοκιμασίες και περιπέτειας, η χώρα μας πέτυχε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής μια συμφωνία καθοριστικής σημασίας για το μέλλον.

Θέλω να διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά τους Έλληνες πολίτες. Με τη συμφωνία αυτή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις καταθέσεις. Και με την παραμονή μας στο ευρώ είναι πιο εγγυημένες. Με τη συμφωνία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιθέτως. Η συμφωνία αυτή δεν συνεπάγεται μείωση των μισθών κατά 50% ή των συντάξεων, όπως πολλοί, ακόμη και σήμερα διαδίδουν. Η συμφωνία αυτή μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία, ίσως την τελευταία για να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας σε γερές βάσεις. Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να πάει χαμένη, διαφορετικά θα είμαστε ιστορικά υπόλογοι.

Η συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι το ύψιστο συμφέρον και η εθνική προτεραιότητα. Θέλω να χαιρετίσω την αξιωματική αντιπολίτευση για τη δέσμευση που έδωσε ότι θα την υπερψηφίσει.

Αυτή τη συνεργασία την επιδιώκω εδώ και καιρό. Γιατί οι ιστορικές αλλαγές επιβάλλουν τη συμμετοχή όλων.

Επιτέλους, να βάλουμε κανόνες σε αυτή τη χώρα για να προστατεύσουμε τον πολίτη και να αφήνουμε την ανομία για να ξεφεύγει ο κάθε ισχυρός και ο κάθε παράγοντας. Γιατί αλλιώς αδυνατίζουν οι θεσμοί και οι νόμοι. Όταν τα κόμματα συνεργάζονται, στέλνουν ενιαίο μήνυμα για το καλό της χώρας.

Αν αυτή η κατάσταση αντιμετωπιζόταν με αλλαγή πολιτικής, απλά, θα ήταν εύκολα τα πράγματα. Όμως, κι αυτό φαίνεται το κατανοεί σήμερα η ΝΔ, πρέπει να περάσουμε από την Ελλάδα των ελλειμμάτων, της ανομίας, στην Ελλάδα των πλεονασμάτων, του κύρους και της αξιοπιστίας, στην Ελλάδα της ευνομίας, του «εκπληρώνω τις υποχρεώσεις μου». Υποχρεώσεις που αφορούν την καθημερινότητα ή και υποχρεώσεις που αφορούν τη συμμετοχή μας στο ευρώ. 

Το μέγεθος του εγχειρήματος ξεπερνά το μέγεθος κάθε κόμματος από μόνο του.

Μέχρι σήμερα, εμείς, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σηκώσαμε το σταυρό αυτό, με πρωτοφανή συναίσθηση του ιστορικού μας χρέους.

Δεν αρκεί μια ΚΟ και πλειοψηφία. Ο άθλος χρειάζεται μια έντιμη και ευρύτατη στήριξη. Αυτό μπορούσε να γίνει με δυο τρόπους, με δημοψήφισμα, με την ψήφο του ελληνικού λαού, που θα ήταν μια γνήσια, δημοκρατική και λαϊκή επιλογή. Θεωρώ ότι ήταν σίγουρο το «ναι», γιατί πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του λαού το πακέτο των αποφάσεων. Και θα ήταν λυτρωτικό και για τον ίδιο να αποφασίσει, όχι εμείς, ούτε οι εταίροι μας. 

Κάποιοι φωνάζουν ότι επλήγη το πολιτικό σύστημα από τη διαχείριση αυτών των ημερών. Δεν τους είδα να φωνάζουν όταν έμπαιναν τα θεμέλια της κρίσης. Κάποιοι εδώ και μήνες κάνουν μηδενιστική κριτική για τα πάντα. Μίλησαν για τις ευθύνες που έχουν και προσωπικά, όταν οδήγησαν τη χώρα στην παρακμή;

Η συμμετοχή μας στο ευρώ δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. 

Εμείς θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε μπροστά. Θέλουμε η αντιπαράθεση με το παρελθόν να ανοίξει νέα σελίδα και να πάμε μπροστά. 

Στην πολιτική μου ζωή, ήθελα να σπάω ταμπού για το καλό του τόπου. Είπα ότι είμαι αντιεξουσιαστής στην εξουσία και θα παραμείνω αντιεξουσιαστής. Είμαι θιασώτης της εθνικής συνεργασίας για το καλό του τόπου. Επεδίωξα πάντα τη συνεννόηση στους τομείς αυτούς. Γι αυτό και σήμερα πιστεύω σε αυτήν την εναλλακτική, να ξεφύγουμε από τις στενές μας επιδιώξεις για το καλό της πατρίδας. Ναι, έχουμε διαφορές, αλλά έχουμε και συνείδηση για το καλό της εποχής, τις προτεραιότητες της πατρίδας. 

Μια Τρίτη εναλλακτική που έχει συζητηθεί είναι η προσφυγή στις κάλπες. Ο κ. Σαμαράς δέχεται εκλογές και μεταβατική κυβέρνηση για έξι το πολύ εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή, ισοδυναμούν με καταστροφή. Αν πάμε σε εκλογές, χωρίς να διασφαλίσουμε εφαρμογή της συμφωνίας, η έκτη δόση και οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου θα ήταν στον αέρα. Υποχρέωσή μας είναι να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Επίσης, στον αέρα θα ήταν και η έβδομη δόση, ύψους 80 δισ. ευρώ, τα 30 δις. για τις τράπεζες, τα 30 δις. για την ιδιωτική συμμετοχή και 20 δις. ευρώ για τις ταμειακές μας ανάγκες. Η βουλή θα έκλεινε για πολλές ανάγκες.

Όχι μόνον δεν θα γίνουν αυτά που προβλέπει η συμφωνία, αλλά δεν θα μπορέσει να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός. Αν δεν γίνουν όλα αυτά τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα κερδίσουμε τη μείωση των τόκων κατά 5 δισ. ευρώ. 

Να στηρίξουμε διακομματικά τη συμφωνία, όχι με εκλογές, που θα γίνουν αμέσως μόλις η κατάσταση για τη χώρα ομαλοποιηθεί. Τα βήματα που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρα. Πρώτον, επιβεβαιώνουμε τους εταίρους ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει για την απόφαση της 26ης οκτωβρίου, δεύτερον, δηλώνουμε ότι το πακέτο θα στηριχθεί με διακομματική στήριξη, ενώ τρίτον, η ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι εντολή προς τη νέα κυβέρνηση. Τέταρτον, διασφαλίζουμε την έκτη δόση, πέμπτο, ζητούμε διαπραγματεύσεις με τρόικα για διαμόρφωση νέας δανειακής σύμβασης, για να υπερψηφιστεί στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Έκτον, διαμορφώνουμε το χρηματοοικονομικό πλαίσιο για το PSI, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 50% του ΑΕΠ στους επόμενους πέντε μήνες. Έβδομον, ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για το νέο δανειακό πακέτο. 

Το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα. Δεν με ενδιαφέρει αν ξαναεκλεγώ. Έφθασε η ώρα να κάνουμε μια νέα προσπάθεια. Καλόπιστα και καλοπροαίρετα. Σε μια βάση που θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη. Αν με τις πράξεις μου μπορώ να συμβάλλω, θα κάνω αυτό που πρέπει . 

Με τις πράξεις μου θέλω να στείλω ένα καλό μήνυμα. Ελπίζω να συμβολίσουν μια διαφορετική εικόνα και κουλτούρα. 

Θέλω να μιλήσω και να προχωρήσω στα επόμενα βήματα. Χρειάζεται νηφαλιότητα. Μια κυβέρνηση συνεργασιών πρέπει να ενισχύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς κι όχι να τραυματίσει την κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Πρέπει αύριο να συνεχίσει να κυβερνιέται η χώρα χωρίς τριγμούς. Ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία του τόπου, για να μην υπάρξει κενό εξουσίας.

Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσω για τις προθέσεις μου να προχωρήσω σε διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Να μιλήσουμε για πρόσωπα ακόμα και για τον επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης.

Να προχωρήσουμε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας και να συμφωνήσουμε από κοινού στόχους, χρονοδιάγραμμα και πρόσωπα, ακόμη και για τον επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης.

Στοχος της κυβέρνησης οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, που χρειάζονται νηφαλιότητα.

Η αυριανή κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που είχε ποτέ η Ελλάδα. Θα έχει να διαχειριστεί αποκρατικοποιήσεις, τα κονδύλια της ΕΕ και σημαντικές επενδύσεις, τις αλλαγές στις τράπεζες. 

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι εγγυητής των συμφερόντων και του πλούτου του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση. 

Θέλω σε ένα πνεύμα αλλαγής σελίδας, να λειτουργήσουμε για το σήμερα και το αύριο και όχι για το χθες. 

Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για να έχει η χώρα κυβέρνηση ικανή να κάνει όλα τα αναγκαία βήματα, για να κάνουμε άμεσα τις αναγκαίες συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης στήριξης που θέλουν οι πολίτες και χρειάζεται η χώρα. Η χώρα είναι πάνω απο όλους μας. Ενωμένοι θα βαδίσουμε μπροστά. Και θα τα καταφέρουμε».