Μπορεί ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επιμένει ότι θα παραιτηθεί μόλις υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός και τα νέα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά ο πλέον στενός συνεργάτης του και πιθανότερος διάδοχός του στην πρωθυπουργία δηλώνει πως ο Καβαλιέρε είναι έτοιμος να παραιτηθεί την Κυριακή ή τη Δευτέρα!

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας της παράταξης του Καβαλιέρε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης, οι δραματικές πιέσεις των αγορών αλλά και οι «συστάσεις» κορυφαίων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων εντός και εκτός Ιταλίας προς τον Μπερλουσκόνι να δώσει, με την άμεση παραίτησή του, μιαν ανάσα εκτόνωσης στην ιταλική οικονομία και αγορά, μάλλον έχουν πείσει τον πρωθυπουργό να τελειώσει εδώ την εικοσαετή πολιτική του καριέρα!

Η ουσία είναι πως οι αρχικές δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την πρόθεσή του να παραιτηθεί, προχωρώντας σε διεξαγωγή εκλογών τον Φεβρουάριο, αποτέλεσαν μιαν ακόμα αφορμή για την ένταση των κερδοσκοπικών επιθέσεων που πλέον έχουν οδηγήσει το κόστος 10ετούς δανεισμού της Ιταλίας πάνω από το 7% και τις αγορές χρήματος στα … Τάρταρα. Τουλάχιστον την Τετάρτη …

Προς την κατεύθυνση της άμεσης παραίτησης Μπερλουσκόνι πιέζουν πλέον και οι σύνδεσμοι επιχειρήσεων και βιομηχανιών της Ιταλίας που ζητούν άμεση σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Την ίδια ώρα και η αντιπολίτευση ζητά επίσπευση των διαδικασιών, σε πρώτη φάση θέτοντας ως όριο για την επικύρωση των μεταρρυθμίσεων που ζητά η ΕΕ την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.

Ο Τζιανφράνκο Φίνι, πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ιταλίας δήλωσε πως το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα επικυρωθεί το αργότερο μέχρι την Κυριακή σε μία «μαζική τροποποίηση» του προϋπολογισμού για το 2012.

Τέλος, όσον αφορά τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, αυτά ποικίλουν από τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τεχνοκράτη – μια περίπτωση που φαίνεται να προκρίνει και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπιλιτάνο. Σε αυτή την περίπτωση φαβορί εμφανίζεται ο πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ κύριος Μάριο Μόντι, που μόλις την Τετάρτη ορίστηκε και ισόβιος γερουσιαστής! Υπάρχει όμως και το σενάριο που αναφέρουν οι Financial Times βάσει του οποίου ο Μάριο Μόντι θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών με πρωθυπουργό τον κύριος Τζουλιάνο Αμάτο, πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Πηγή: protothema.gr