Όσο πλησιάζει η ώρα για την καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου κλείνουν σταδιακά όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ήδη έχουν γίνει και 20 "προληπτικές" όπως τις ονόμασε η αστυνομία, προσαγωγές.

Ήδη έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Αμαλίας, Αρδηττού, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλίσσης Σοφίας ενώ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και σε κεντρικούς άξονες, όπως Κηφισίας και Συγγρού.

Όλοι οι κεντρικοί σταθμοί του ΜΕΤΡΟ είναι κλειστοί - Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής. Από εκεί περνούν μεν οι συρμοί αλλά δεν κάνουν στάση.

Τα 38 χρόνια από την 17η Νοεμβρίου του 1973, όταν ο τανκ μπήκε στο Πολυτεχνείο και όταν έγινε ακόμη ένα βήμα για την πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών, συμπληρώνονται σε μια περίεργη για τη χώρα περίοδο.

Μια στιγμή που επικρατεί αναβρασμός για τα συνεχόμενα σκληρά οικονομικά μέτρα, για τις έκτακτες εισφορές, για το χαράτσι της ΔΕΗ, την ώρα που η ανεργία δέχεται καθημερινά όλο και περισσότερους στην «αγκαλιά» της.

Ο φόβος μήπως η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία αμαυρωθεί από τα επεισόδια που θελήσουν να προκαλέσουν οι γνωστοί-άγνωστοι κουκουλοφόροι είναι υπαρκτός, γι’ αυτό και η Αστυνομία έχει θέσει σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής 7.000 άνδρες!

Η εντολή είναι να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην υπάρξει καμία πρόκληση από πλευράς των ανδρών της Αστυνομίας. Το κέντρο της Αθήνας μοιάζει περισσότερο με... φρούριο και απαγορευμένη περιοχή. Ήδη από νωρίς το πρωί της Πέμπτης έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ η στάση και η στάθμευση στους γύρω δρόμους απαγορεύεται από την Τρίτη.

Διμοιρίες των ΜΑΤ περιφρουρούν το Πολυτεχνείο, την πρεσβεία των ΗΠΑ, τη Βουλή (όπου θα στηθεί και ο ειδικός φτάχτης) και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχυρά μέτρα θα ληφθούν επίσης και σε υπουργεία, Πανεπιστήμια, πρεσβείες.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη μια μετά το μεσημέρι και σε λίγο θα ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη και στη συνέχεια η πορεία.

Εκτός από τους 7.000 αστυνομικούς, σε συναγερμό είναι και η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Τρεις εισαγγελείς βρίσκονται στην Ασφάλεια και άλλοι 12 σε επιφυλακή, ενώ άλλοι τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί θα είναι στην ποινική δίωξη, πρωί και απόγευμα. Ήδη έχουν γίνει 20 προληπτικές προσαγωγές κυρίως στην Καλθμώνος και το Πολυτεχνείο.

Πηγή: newsit.gr