Με μεταγραφές, με σχέδια για το καινούργιο γήπεδο, με γνώμη και άποψη για την εξωγηπεδική ζωή του Κατσουράνη και πόσα πακέτα καπνίζει, μέχρι και απειλές ότι αν υπάρξει Καλόπουλος Νο 2 θα πάρει την ομάδα από το Καραϊσκάκη και θα φύγει.

Κάπως έτσι συμβαίνει και στην πολιτική. Με τον Παπαδήμο να είναι περισσότερο λογιστής και λιγότερο πρωθυπουργός. Με τον Παπανδρέου να ασχολείται πλέον με το πώς θα μείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τον Σαμαρά με τις διαγραφές του Χατζηγάκη και του Καμμένου, το κενό εξουσίας καλύπτει ο Καρατζαφέρης.

Εγώ σου λέει πρότεινα πρώτος τον Παπαδήμο, εγώ είχα μιλήσει πρώτος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εγώ είμαι σήμερα η ανερχόμενη πολιτική δύναμη. Κι όπως ο Τσάκας έχει αναλάβει αυτόκλητα τη σωτηρία του Παναθηναϊκού έτσι κι ο Καρατζαφέρης έχει κάνει τη σωτηρία της πατρίδας κάτι μεταξύ εργολαβίας και φασόν. Αλλωστε, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, το ΛΑΟΣ είναι το μοναδικό ελληνικό κόμμα. Καμιά φορά όμως το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται.

Ο ακραιφνής Ελληνας και πατριώτης Καρατζαφέρης έδινε οδηγίες από του βήματος της Βουλής στον Παπαδήμο: «Κύριε πρωθυπουργέ. Τώρα που θα πάτε στην Ευρώπη να τους πείτε ότι στο πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο υπάρχουν δυο λέξεις που δεν συναντώνται σε καμία άλλη γλώσσα. Η μπέσα και το φιλότιμο. Εμείς οι Ελληνες έχουμε μπέσα και φιλότιμο και δεν χρειάζεται να μας ζητάνε υπογραφές». Καταρχήν μπέσα και φιλότιμο δεν είναι ταυτόσημες έννοιες.

Το φιλότιμο είναι το φιλότιμο και η μπέσα ο αμοιβαίος λόγος εμπιστοσύνης. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Μόνο που η λέξη μπέσα δεν είναι ελληνική. Είναι αλβανική ή έστω αρβανίτικη. Μπέσα λέγανε την αλβανική ομάδα που είχε παίξει ο Ολυμπιακός του Λίνεν το καλοκαίρι του 2010 για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Με χρώματα φανέλας το κίτρινο-μαύρο και σήμα την μπέσα ή besa όπως είναι στα αλβανικά: Δυο χέρια να σφίγγουν το ένα το άλλο (φωτό). Και δεν είναι η μοναδική αλβανική λέξη η μπέσα που έχει ενταχθεί με την πάροδο των χρόνων στην ελληνική δημοτική γλώσσα κι έχει αφομοιωθεί. Είναι πολλές. Οπως είναι επίσης πολλές οι τουρκικές, οι ιταλικές και οι βενετσιάνικες.

Αλλο η ένθεν και ένθεν προπαγάνδα

ΟΣΟ είναι Ελληνες λοιπόν οι μαύροι στον Αγιο Παντελεήμονα, που θέλει να διώξει το ΛΑΟΣ, άλλο τόσο ελληνική λέξη είναι η μπέσα. Οπως επίσης ο αλητάμπουρας, η αμπάριζα, ο βάλτος, ο βλάμης, το κατσίκι, η κοπέλα, το λουλούδι, η φάρα, η μπάκα, το μπουλούκι, ο σβέρκος μέχρι και αυτό που λέμε «τάτσι μίτσι κότσι». Που προέρχεται από τον Τάσο, τον Μήτσο και τον Κώστα. Και για όποιον ρίξει μια δεύτερη ματιά είναι προφανές.

Τι σχέση μπορούν να έχουν με την ελληνική γλώσσα λέξεις όπως η μπάκα, η μπέσα, η μπομπότα, η τσούπρα, ο βλάμης; Τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα ανατρέχει η κάθοδος των Αρβανιτών από τη Νότια Αλβανία στην Ελλάδα. Χριστιανοί κυνηγημένοι από τους Τούρκους φτάσανε μέχρι και την Πελοπόννησο. Πολλά χωριά είχαν αρβανίτικα ονόματα, που το ελληνικό κράτος άλλαξε διά της βίας. Οπως επίσης και επίθετα. Καμιά σχέση με την ελληνική γλώσσα το Μπιθικώτσης.

Αν προσπαθήσουμε να το «μεταφράσουμε» σημαίνει Κωλοκώστας. Από το Μπίθας που είναι ο κώλος στα αρβανίτικα και τον Κότσι που είναι ο Κώστας. Το Καρατζαφέρης είναι δηλαδή ελληνικό; Oσο είναι ελληνικό και το Καραμανλής. «Καρά» σαν πρώτο συνθετικό είναι το μαύρο ή ο μαύρος στα τούρκικα όπως λέμε Καραγκιόζης. Από το «Κάρα» και το «Γκιοζ» που είναι το μάτι. Δηλαδή Μαυρομάτης. Αλλο η Ιστορία, άλλο η πραγματικότητα κι άλλο η ένθεν και ένθεν προπαγάνδα.

Αν πει κάποιος δηλαδή ότι οι Ελληνες και οι χριστιανοί, όταν απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη, ήταν σαφώς λιγότεροι από τους Τούρκους και τους Εβραίους, θα θεωρηθεί προδότης; Ετσι ήτανε. Κι αλλιώς διαμορφώθηκε με την πάροδο των χρόνων. Οι Ελληνες μπορεί να φτιάξανε την Ακρόπολη, μπορεί να βρήκανε τη φιλοσοφία μέσω του Αριστοτέλη, την ιατρική μέσω του Ιπποκράτη και πολλά άλλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα δικά τους. Ή ήτανε από πάντα. Ακόμα κι αυτοί οι αγράμματοι και κατσικοκλέφτες οι Αλβανοί έχουνε τη γλώσσα τους. Χαίρετε.

Ο σωτήρας του ΠΑΟΚ λέγεται Βελής

ΟΠΩΣ έχουμε ξαναπεί, η ελπίδα πεθαίνει προτελευταία. Τελευταίος θα πεθάνει ο Μητσοτάκης. Ολοι κάπου ελπίζουν. Δεν είναι μόνο ο Παναθηναϊκός που έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον Τσάκα. Ολοι ψάχνουν έναν σωτήρα. Τον Μεσσία που θα τους σώσει. Η Ελλάδα πρώτη και καλύτερη. Εκατσε στην μπάντα ο Γιωργάκης, όπως ο Τζίγγερ στον Παναθηναϊκό και ενεφανίσθη μετά βαΐων και κλάδων ο Παπαδήμος.

Τραπεζίτης για να σώσει την Ελλάδα, πρίγκιπας για να σώσει τον Παναθηναϊκό. Το θεάρεστο έργο της σωτηρίας του ΠΑΟΚ το έχει αναλάβει ο γιαλαντζί Στέλιος Καζαντζίδης και κατά κόσμον Λεωνίδας Βελής (φωτό). Ο άνθρωπος που συμβιβάστηκε με τον εαυτό του και τον καθρέφτη. Που έβγαλε την περούκα κι έβαλε καπέλο. Εχοντας 15 χρόνια στην Αμερική, έχει φίλους και γνωστούς και μπορούν να βάλουν πλάτη.

Σε κάθε ομάδα υπάρχει και ένας Τσάκας

ΕΝΑΣ απ' αυτούς, ο έλκων την καταγωγή από την Καστοριά, Λάμπης Ηλιάδης, με μεγάλη εταιρεία ταξί στο Λας Βέγκας. Που μπορεί, όπως διευκρίνισε ο Λεωνίδας, να μη θέλει να έρθει στην Ελλάδα ούτε για διακοπές, αλλά αν μπλεχτεί με τον ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να βάλει ένα κατοστάρικο χιλιάδες, αλλά δύο εκατομμύρια γιούρο. Οψόμεθα.

Στον Πανιώνιο έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Πέτρο Καϊμακάμη και στους μελαψούς βεδουίνους που εκπροσωπεί, ενώ το δύσκολο έργο της αναστήλωσης του ηθικού των ΑΕΚτζήδων το έχει αναλάβει ο δημοφιλής καλλιτέχνης και πολιτικός Γιάννης Βούρος. Δεν εκπροσωπεί επενδυτές, δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια, υπόσχεται το εφικτό.

Το απλό και το εύκολο. Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Αισιοδοξώ πως στο τέλος θα γελάσουμε και θα δούμε τις κερκίδες να σηκώνονται στη Νέα Φιλαδέλφεια». Δεν είναι ο Τσάκας ένας και μοναδικός. Λιγότερο ή περισσότερο σε κάθε ομάδα υπάρχει ένας εν δυνάμει Τσάκας.

Απαγόρευση μετακίνησης και στους Λιβαδειώτες!

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ένιωσα σαν τον Αρχιμήδη μέσα στην μπανιέρα όταν πετάχτηκε όρθιος κι άρχισε να φωνάζει «εύρηκα». Ενα ταπεινό μονόστηλο ήταν αρκούντως συγκλονιστικό. Οτι δηλαδή η αστυνομία απέρριψε αίτημα του Λεβαδειακού να μετακινηθούν οι οπαδοί του για το παιχνίδι στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο.

Μέχρι τώρα η Λιβαδειά ήταν γνωστή και διάσημη για δύο πράγματα: Για τα σουβλάκια και τον Κομπότη. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον Λεβαδειακό και την ιστορία του. Το ότι υπάρχουν και οπαδοί του όμως που θέλουν να μετακινηθούν και σε σημείο μάλιστα που να φοβίζουν τις αστυνομικές αρχές, αδιανόητο.

Tο να πέσει στη Football League ο Πανιώνιος είναι το λιγότερο

-Observer-

ΕΡΩΤΗΣΗ: Aν κατάλαβα καλά, ο Mαρινάκης ζήτησε από τους παίκτες του Oλυμπιακού να απαντήσουν στην Παπανδρέου;

Πηγή: Goal