Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών έστειλε ενημερωτικό σημείωμα (τύπου non paper, χωρίς σφραγίδες και υπογραφές) προς τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συστημικής δικτατορίας -ε, συγνώμη, συνεργασίας ήθελα να πω- με το οποίο τους ενημερώνει για τις συζητήσεις που έγιναν στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στο ίδρυμα Μποδοσάκη ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τους ιδιώτες επενδυτές που εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρο του IIF Charles Dalara και τον Jean Lemiere, ανώτατο στέλεχος της BNP.

Στο εν λόγω έγγραφο αναλύονται ως εξής οι λόγοι για τους οποίους οι τραπεζίτες – ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να γίνει το PSI 2 με το αγγλικό δίκαιο:
«Με την επιλογή του Αγγλικού Δίκαιου οι Ιδιώτες επενδυτές ως μείζονα επιδίωξή τους έχουν τη διασφάλισή τους από τις όποιες μελλοντικές εξελίξεις, κυρίως αναφορικά με το νόμισμα οφειλής. Συγκεκριμένα στην περίπτωση που η Ελληνική Δημοκρατία στο μέλλον επιλέξει να εξέλθει από το ενιαίο νόμισμα και να υιοθετήσει δικό της εθνικό νόμισμα π.χ. «νέα δραχμή», τότε οι απαιτήσεις των κατόχων ελληνικών κρατικών τίτλων που αρχικά ήταν σε ΕΥΡΩ κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν σε ΕΥΡΩ. Αντιθέτως οι απαιτήσεις των κατόχων τίτλων που θα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο ενδεχομένως αυτόματα ή μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση να μετατραπούν σε απαιτήσεις στο νέο εθνικό νόμισμα. Συνέπεια αυτού είναι ότι στην πιθανότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής από το Ελληνικό Κράτος συνεχών υποτιμήσεων του νέου εθνικού νομίσματος έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, οι κάτοχοι των τίτλων αυτών θα υποστούν περαιτέρω σημαντικές απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους. Η επιλογή του Αγγλικού Δικαίου έναντι του Ελληνικού για το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους (μετά την εφαρμογή του PSI 2) έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιλογών του Ελληνικού Δημοσίου για «μείωση» των οφειλών του προς τους πιστωτές του, μέσω άσκησης νομισματικής πολιτικής υποτιμήσεων, στην περίπτωση επιλογής νέου εθνικού νομίσματος, πέραν του ΕΥΡΩ».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η ιαπωνική τράπεζα Nomura σε σχετική της έκθεση προβλέπει ότι η υποτίμηση της «νέας δραχμής» έναντι του ευρώ θα φτάσει στο 57,6%, δηλαδή κοντά στις 540 δραχμές από 340,75 που ήταν όταν η χώρα εισήλθε στη ζώνη του ευρώ.

Διαβάστε το υπόλοιπο ρεπορτάζ συναδέλφου ο οποίος βρίσκεται σε επίσχεση στην Ελευθεροτυπία, δημοσιεύει όμως τα θέματά του στο elliniki-skini.gr.