Facebook Pixel Η ποντιακή γαστρονομία στα καλύτερά της!
Life
| 2023-07-26 06:35:00

Η ποντιακή γαστρονομία στα καλύτερά της!

Του Ναπολέοντα Λιχούδη
Η ποντιακή γαστρονομία στα καλύτερά της!

Το star.gr στο 6ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο Ροδόπης

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 15 Ιουλίου 2023, στο Θρυλόριο, το 6ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας. Η εκδήλωση, που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια, διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «η Κερασούντα & το Γαρς».

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν 16 διαγωνιζόμενοι, ανάμεσά τους ποντιακοί πολιτιστικοί σύλλογοι, που προσήλθαν πολλά μέρη της Ελλάδας στο χωριό του νομού Ροδόπης, το οποίο φέτος εορτάζει το ιωβηλαίο του.

Ο οικισμός του χωριού, στο οποίο εγκαταστάθηκαν Πόντιοι πρόσφυγες, ανεγέρθηκε μετά τη συνθήκη της Λωζάνης και πήρε την ονομασία του από τον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή των Προσφύγων, Τζορτζ Ντιβάιν Τρίλορ.

Ήταν μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς της ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας και τη συμμετοχή πολλών Ποντιακών Σωματείων.

Η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» τόνισε μιλώντας στην κάμερα του Star.gr, ότι όλη η προσπάθεια γίνεται για τη διάσωση της ποντιακής διατροφής.

Ξεχωριστή παρουσία ανάμεσα στους κριτές της διοργάνωσης ήταν αυτή του συγγραφέα και αναλυτή, Νίκου Λυγερού, ο οποίος στάθηκε στη συνέχιση της παράδοσης από τους απογόνους των προσφύγων και απάντησε σε ερώτηση του star.gr για τη γεωπολιτική επιρροή που μπορεί να ασκήσει η ελληνική γαστρονομία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ STAR.GR

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags