Facebook Pixel Οπαδική βία: Απίστευτη αλυσίδα λαθών οδήγησε στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας
Life
| 2023-08-13 10:15:00

Απίστευτη αλυσίδα λαθών οδήγησε στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας

Sportdog Team
Απίστευτη αλυσίδα λαθών οδήγησε στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας

Ανοιχτό ενδεχόμενο για ποινικές ευθύνες σε αστυνομικούς.

Τρέχει η ΕΔΕ της ελληνικής αστυνομίας για το αδιανόητο φιάσκο της αιματηρής επίθεσης που εξαπέλυσαν Κροάτες και Έλληνες χούλιγκανς έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, και είχε σαν αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Ζιάκα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Εισαγγελέας έχει ζητήσει στην έρευνα που πραγματοποιεί η διεύθυνση Εσωτερικών υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας να συμπεριληφθούν και τα αποτελέσματα της ένορκης διοικητικής εξέτασης που είχε ξεκινήσει από την επόμενη μέρα. Πρόκειται για μία παντελώς ανεξάρτητη έρευνα, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν από την αρχή.

Ήδη έχουν καταθέσει τέσσερις ιδιώτες ενώ θα ακολουθήσουν και αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο των επεισοδίων. Στην έρευνα θα περιγράφονται τα λάθη και οι παραλείψεις συγκεκριμένων αξιωματικών, οι οποίοι αξιωματικοί θα κληθούν σε δεύτερο χρόνο να απολογηθούν - όχι ως μάρτυρες, αλλά ως ύποπτοι, καθώς πρόκειται για μία έρευνα από την οποία θα καθοριστεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Μέχρι τώρα, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δεν υπήρχε κανένα κεντρικό πρόσωπο που να χειρίζεται αυτό το -τόσο σημαντικό – ζήτημα, ότι υποβαθμίστηκε πλήρως η πληροφορία ότι το κονβόι των χούλιγκαν από την Κροατία, είχε φτάσει στην Αττική. Άρα, στην Ελληνική Αστυνομία από ότι φαίνεται «χάθηκαν στη μετάφραση». Αυτό που έγινε ήταν να βγαίνουν διαταγές για να είναι, όσοι τις βγάζουν, καλυμμένοι, χωρίς να υπάρχουν σαφείς οδηγίες, διαταγές και ένα σαφές επιχειρησιακό σχέδιο.

 

Στο «μικροσκόπιο» ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των αστυνομικών

Όλοι οι λανθασμένοι χειρισμοί που έγιναν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό με την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα και τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που κατέληξαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών σε αστυνομικούς.

Οι αδιάφθοροι της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται αντιμέτωποι με μία απίστευτη αλυσίδα λαθών που οδήγησαν στην τραγωδία. Ποιος ή ποιοι αγνόησαν την ενημέρωση που είχε στείλει υποδιεύθυνση αντιμετώπισης αθλητικής βίας από τις 6 Αυγούστου σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την επικείμενη κάθοδο των Κροταών χούλιγκανς; «Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από πηγή συνήθους αξιοπιστίας και οι οποίες διαρκώς ελέγχονται, στη χώρα μας θα αφιχθεί ικανός αριθμός περίπου 100 οργανωμένων οπαδών της GNK Dinamo Zagreb, Bad Blue Boys», αναφερόταν στο έγγραφο.

Ακολούθησε ειδοποίηση από την Interpol του Μαυροβουνίου, 13 ώρες πριν από τη δολοφονία του 29χρονου φίλαθλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια , ενώ σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας είχε αποσταλεί σήμα από το πρωί της μοιραίας ημέρας σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις. Και όμως, οι Κροάτες χούλιγκανς πέρασαν τα σύνορα ανενόχλητοι. Οι αξιωματικοί του Τμήματος Εσωτερικών υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας θα κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα σήματα που έχουν σταλεί - την αλληλογραφία και τα mails,  για να βρεθεί ποτέ στάλθηκαν αλλά και αν παραλήπτες τους καθυστέρησαν να τα διαβάσουν. Πάντως, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, και σύμφωνα με τις καταγγελίες αστυνομικών για την τόσο σοβαρή αυτή υπόθεση της καθόδου των Κροατών χούλιγκανς, και παρά τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, δεν είχε οριστεί ένα ανώτερο η ανώτατο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας για να χειριστεί κεντρικά το θέμα.

«Καταπέλτης» ήταν για τον Αττικάρχη η επιστολή που έστειλε η ΠΑΕ ΑΕΚ από την πρώτη στιγμή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και αποκάλυπτε ότι η ομάδα είχε ενημερώσει μαζί με τον επικεφαλής της υποδιεύθυνσης καταπολέμηση της αθλητικής βίας των Αττικάρχη ότι οι Κροάτες χούλιγκανς πλησίαζαν στην Αθήνα λίγες ώρες πριν από το φονικό. Στους αδιάφθορους της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν κληθεί να καταθέσουν αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ που σε βίντεο - ντοκουμέντο εμφανίζονται να ακολουθούν με φακό στα χέρια από μεγάλη απόσταση, το τάγμα εφόδου των χούλιγκανς που είχε φτάσει ανενόχλητο μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια, έχοντας εντολή να μην επέμβουν. Καταθέσεις έχουν κληθεί να δώσουν και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ που έφτασαν πρώτοι στη Νέα Φιλαδέλφεια όταν πια το κακό είχε γίνει ενώ, ήδη έχουν καταθέσει και τέσσερις ιδιώτες.

«Οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ κάτι ετοιμάζονται να κάνουν»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι πληροφοριοδότες της ΕΛ.ΑΣ. λίγα 24ωρα πριν από τα επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ και τη δολοφονία του 29χρονου, είχαν προειδοποιήσει ότι, «οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ κάτι ετοιμάζονται να κάνουν».

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, υπήρχε η πληροφορία ότι οι Κροάτες χούλιγκαν δε θα χτυπούσαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ αλλά θα έκαναν επιδρομή σε έναν σύνδεσμο της ΑΕΚ στην πλατεία Αργεντινής, στον οποίο τον Νοέμβριο του 2018 είχαν υπάρξει συγκρούσεις Ελλήνων με τη συμμετοχή οπαδών του Άγιαξ. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε την εικόνα ότι επρόκειτο κάτι να συμβεί, ωστόσο, εκτιμήθηκε ότι, η πληροφορία, αφορούσε σε επίθεση ίσως και το πρωί ή το βράδυ της περασμένης Τρίτης μετά τον αγώνα ΑΕΚ – Ντιναμό.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags