Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου 'Αννας Στρατινάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. 

Η διαπραγμάτευση, η οποία δεν φαίνεται να καταλήγει προς το παρόν σε συμφωνία, γίνεται σε βαρύ κλίμα και έχει λάβει δραματικό χαρακτήρα, καθώς η «τρόικα» συνδέει ευθέως την αποδοχή του συνόλου των απαιτήσεών της με την ολοκλήρωση του PSI, την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η «τρόικα» ζητά, την κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και την αλλαγή ή την κατάργηση των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων, των ωριμάνσεων, την εισαγωγή «μπόνους» που συνδέονται με την παραγωγικότητα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την απελευθέρωση των απολύσεων. 

Η τρόικα εκτιμά, ότι το αυξημένο κόστος λειτουργίας των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αυξάνει το κόστος για τα νοικοκυριά, επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των δημοσίων επιχειρήσεων και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας. 

Ζητά επίσης να καταργηθεί ή να γίνει προαιρετική η καταβολή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και να υπάρξουν μειώσεις στον κατώτερο μισθό. 

Η «τρόικα» εκτιμά, ότι πρέπει οι αμοιβές να γίνουν ανάλογες με χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ισπανία, (641,50 ευρώ), η Πορτογαλία (485,00 ευρώ) αλλά και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που συμμετέχουν στην ευρωζώνη, όπως η Σλοβακία (317,00 ευρώ) και Εσθονία (278,02 ευρώ).