Facebook Pixel ”Κλινική περίπτωση” οι Έλληνες πολιτικοί
Life
| 2012-02-20 00:10:00

”Κλινική περίπτωση” οι Έλληνες πολιτικοί

”Κλινική περίπτωση” οι Έλληνες πολιτικοί

Νομίζετε ότι τον τελευταίο καιρό έχετε τρελαθεί με αυτά που συμβαίνουν; Μην βιάζεστε σας πήραν άλλοι τη… σειρά. Στην «πολυθρόνα» των ψυχιάτρων κάθισε το πολιτικό μας σύστημα –εν μέσω κρίσης- και η συμπεριφορά που παρουσιάζουν γενικότερα οι Έλληνες πολιτικοί.
 

Και τι λέτε πώς έβγαλε η γνωμάτευση; Ούτε λίγο ούτε πολύ η περίπτωσή τους χρήζει περαιτέρω εξέτασης και πιθανότατα «θεραπείας».

Που συνέβησαν όλα αυτά; Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας. Εκεί τέθηκαν ερωτήματα όπως αν το πολιτικό σύστημα έχει καταρρεύσει, αν οι πολιτικοί μας είναι δίγλωσσοι και αλαζόνες, αν κρύβουν την πραγματικότητα και κατασκευάζουν μια δική τους… Και η απάντηση ήταν «ναι» σε όλα.

«Δίγλωσσοι, αλαζόνες και νάρκισσοι»:

«Η χώρα διέρχεται μία πολυεπίπεδη και γενικευμένη κρίση ήθους και αξιών και όχι μόνο οικονομική και πολιτική. Αντίπαλοι δεν είναι μόνο "οι κακοί δανειστές", είναι, κυρίως, όλες εκείνες οι πρακτικές που συνειδητά καθοδήγησαν μία ολόκληρη κοινωνία στο σημερινό αδιέξοδο».

Αυτό τόνισε ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος, Ψυχίατρος Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικού Τομέα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Και συνεχίζει: «Νοσηρή κατάσταση και χειρότερη ύβρις για έναν πολιτικό είναι να τον χαρακτηρίζει αλαζονεία, διότι τότε παύει να είναι σεμνός και είναι αντιδημοκρατικός, δεν σέβεται νόμους, παρανομεί και καταντά επικίνδυνος για το συμφέρον του κόσμου».

Ο καθηγητής ψυχιατρικής Γιώργος Μουσσάς εκτίμησε, από την πλευρά του, ότι «από ψυχική άποψη το πολιτικό προσωπικό είναι σοβαρά ανεπαρκές και δεν μπορεί να ηγηθεί της κοινωνίας», προσθέτοντας πως «έχει ναρκισσιστική συμπεριφορά, χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα και αρνείται την πραγματικότητα κατασκευάζοντας δική του».

«Έχουν και οι πολίτες τις ευθύνες τους»:

Οι ομιλητές προχώρησαν και στην «εξέταση» των πολιτών και η διάγνωσή τους ήταν ότι φέρουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση. Ο καθηγητής της ψυχιατρικής Γιάννης Παπαδάτος τούς επέρριψε ευθύνες γιατί ανέχονται τα «ψέματα των πολιτικών», εκτιμώντας ότι «πρόκειται για κρίση ενός συγκεκριμένου μοντέλου της κοινωνίας, του πελατειακού κράτους και όσων δεν μπορούν να εισπράξουν αυτά που είχαν».

Ολοι συμφώνησαν ότι μείζον ζήτημα αποτελεί η ανάγκη πάταξης της υποκρισίας σε όλα τα επίπεδα, διαπροσωπικό κοινωνικό, πολιτικό.

«Τα πολιτικά προβλήματα δεν τα λύνουν οι ψυχολόγοι. 'Ομως είναι αναγκαίες οι αλλαγές προτύπων που επιβλήθησαν διότι κάποιους εξυπηρετούσαν» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μουσσάς.

Από την πλευρά του ο κ. Αλεξανδρόπουλος καταλήγοντας τόνισε ότι «για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους αρμοδίους ότι, σε μία ευνομούμενη κοινωνία οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μονάδες και όχι ως μάζα».


ΠΗΓΗ: star.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags