Διότι αποτελεί μνημείο-υπόδειγμα, για το ποια έννοια έχει το ρήμα «νομοθετώ» στην Ελλάδα, την χώρα της Δημοκρατίας. Παρότι δεν έχει κανονιστική αξία, όπως οι Νόμοι του Κράτους, εντούτοις είναι μια μικρογραφία του τρόπου σκέψης και λειτουργίας, σε κάθε επίπεδο, των ανθρώπων, που παράγουν κανόνες. Με πρωταρχικό σκεπτικό, όχι την εύρυθμη, έννομη και δίκαιη (με την ευρεία έννοια του όρου) λειτουργία, αλλά πως θα βολέψουμε τα «δικά μας» και δεν θα στενοχωρήσουμε κανέναν.
Γιατί δηλαδή να υπάρξει τώρα ομάδα, που θα είναι εντάξει στις οικονομικές υποχρεώσεις της, αφού πλέον δεν υφίσταται καμμία τιμωρία, αν δεν πληροί τα κριτήρια αδειοδότησης; Είναι τιμωρία, ότι θα της παρακρατήσουν το 20% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, για να τα δώσουν στους οφειλέτες, παίκτες ή προπονητές; Και θα μπορεί να αγωνίζεται με τα υπάρχοντα συμβόλαια ή παίκτες γηγενείς, κάτω των 22; Δηλαδή, αν ο «όποιος επενδυτής» τσεπώσει 1-1,5 εκατομμυριάκι, αντί 1,3-1,8, που είναι κατά προσέγγιση το μικρότερο ποσό, που αναλογεί σε ομάδα για τα τηλεοπτικά, θα στενοχωρηθεί πολύ, που θα υποχρεωθεί να κατεβάζει ομάδα με 20άρηδες; Και επειδή δεν θα είναι και ο μόνος, ώστε να αγκομαχήσει να πιάσει το μίνιμουμ των βαθμών, που χρειάζεται, εύκολα θα το ξεπερνάει το όριο. Και πως θα πείσεις τον άλλο, που μπορεί να πληρώνει κανονικά (όποιος είναι αυτός), ότι δεν είναι τελικά «μακάκας»; Επειδή θα πάρει 300-500 χιλιάρικα παραπάνω; Και τελικά, πως θα φτάσει να εξυγιανθεί οικονομικά κάποια ΠΑΕ; Ακόμη και αν έφτασε εκεί, από παραλείψεις ετών.
Εγώ διαφωνώ πλήρως με την λογική αυτή. Και αν πρέπει να υποβιβαστεί ακόμη και μεγάλη ομάδα, να γίνει. Έχει συμβεί στην Ευρώπη. Δεν κατανοώ στον βωμό ποιας ανταγωνιστικότητας, πρέπει να υφίστανται αυτές οι ΠΑΕ. Ας «καθαρίσουν», ας γίνουν βιώσιμες και ας ξανανεβούν. Δεν λέει κανείς να διαλυθούν. Και οι πραγματικά μεγάλοι σύλλογοι, με κόσμο και ιστορία, δεν χάνονται και δεν εξαφανίζονται. Αναγεννιούνται από τις στάχτες τους και επιστρέφουν δυνατότεροι (το παράδειγμα της Ντόρτμουντ και της εξυγίανσης της, είναι το πλέον κλασσικό). Λειτουργώντας ακόμη και στο αισχρό πλαίσιο δραστηριότητας του Ελληνικού Κράτους. Και στο κάτω-κάτω, ας άλλαζαν τα κριτήρια και ας μην έσπευδαν να εναρμονιστούν με την ΟΥΕΦΑ, αφού ήξεραν, ότι το ποδόσφαιρό μας, δεν είναι για τέτοια «μεγαλεία».
Κατά την ταπεινή μου άποψη, ουσιαστικά τρέχουν να σώσουν το τηλεοπτικό συμβόλαιο, που έχουν. Διότι δικαιότατα η όποια τηλεόραση, θα απαιτούσε την αναπροσαρμογή των οικονομικών συμφωνιών, προς τα κάτω, σε ένα πρωτάθλημα δίχως εμπορικές ομάδες. Αυτό τους έκαιγε, και όχι η εξυγίανση και η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Και επειδή ακούω και το επιχείρημα, ότι του χρόνου δεν θα υπήρχαν ομάδες για να συμπληρώσουν την 16άδα, ας μείωναν τον αριθμό, εκεί όπου πραγματικά είναι το επίπεδο του ποδοσφαίρου, που διαθέτουμε. Και ας πρόσθεταν και άλλα κριτήρια (γηπεδικά, κόσμου, παροχών κλπ), που ενδεχομένως, στο νέο αυτό τρόπο, να μπορούσαν να υπερκεράσουν την αδυναμία από τα χρέη (μέχρι κάποιου ποσού). Αυτό όφειλαν να βρουν, την χρυσή τομή, και την προοπτική ανάπτυξης. Έστω και με μικρά βήματα. Να βάλουν τις βάσεις και τα θεμέλια, από την αρχή, για κάτι νέο και υγιές, και όχι να συνεχίσουν , ένα σαθρό οικοδόμημα, που δεν έχει τέλος.
Πάντως αναγνωρίζω, ότι τουλάχιστον αυτή την φορά, κινήθηκαν έγκαιρα, ώστε να ξέρει από πριν ο καθένας, τι θα αντιμετωπίσει και τους κανόνες, με τους οποίους θα παίξει, αντί για το «ελληνικό μπάχαλο» της τελευταίας στιγμής. Είναι πράγματι θετικό. Αλλά επιμένω, στην άποψη μου, ότι κοιτούν την «επιβίωση» τους, που δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη όμως με την άνοδο του επιπέδου, αυτού που λέμε ποδόσφαιρο. Έτσι όπως τουλάχιστον, εγώ το αντιλαμβάνομαι.
Πηγή: pamesports.gr
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο