Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Ιουλίου 2001, στην πλατεία Γκαετάνο Αλιμόντα της Γένοβας, ο 23χρονος φοιτητής Κάρλο Τζουλιάνι δέχθηκε δύο σφαίρες στο κεφάλι από καραμπινιέρο που επέβαινε σε τζιπ. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, το ίδιο όχημα πέρασε δύο φορές πάνω από το σώμα του, πιθανώς για να αποδοθεί ένα ατύχημα στη δολοφονία.

Οι φωτογραφίες του άψυχου σώματος, σκεπασμένου με λευκό σεντόνι, προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ και οδήγησαν σε έξαρση οργής εναντίον των ηγετών της G8. Δεκάδες φωτορεπόρτερ έσπευσαν στο σημείο και οι εικόνες διαδόθηκαν διεθνώς .

Μεταξύ των μαρτύρων ήταν οι φωτογράφοι Γιάννης Κόντος και Ελίτζιο Παόνι του πρακτορείου Contrasto. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι καραμπινιέροι χτύπησαν τον Παόνι στο κεφάλι και αφαίρεσαν το φιλμ του. Ο ίδιος ο Τζουλιάνι, φορώντας κουκούλα full-face και κρατώντας πυροσβεστήρα, βρισκόταν αντιμέτωπος με το τζιπ τη στιγμή της δολοφονίας.

Σύνοδος με χρήση βίας

Η 27η σύνοδος της G8, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Καναδά και Ιαπωνίας, πραγματοποιήθηκε 20–22 Ιουλίου 2001 στη Γένοβα. Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προχώρησε σε ευρεία κατασταλτική επιχείρηση για να περιορίσει τις αντι-G8 διαδηλώσεις.

Δημοσιογράφοι και αυτόπτες ανέφεραν αναίτια χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης, υπό τη στρατηγική αποσυμφόρησης ("στρατηγική της έντασης"). Πολλοί χαρακτήρισαν την καταστολή με όρους φασιστικής βίας, ενισχυμένης από τις πολιτικές συμμαχίες του Μπερλουσκόνι με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά .

Σε όλη τη Γένοβα εφαρμόστηκαν απαγορεύσεις, αποκλεισμοί συνοικιών και δημιουργήθηκε η επιτηρούμενη “Κόκκινη Ζώνη” γύρω από το Palazzo Ducale. Παρά τη δολοφονία, οι δυνάμεις επέμειναν στη χρήση δακρυγόνων και αύρων, με νυχτερινές επιδρομές σε καταλύματα διαδηλωτών .

Καταγγελία από Τσίπρα

Στις 18–19 Ιουλίου, περίπου 150 Έλληνες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ο τότε 27χρονος Αλέξης Τσίπρας ως γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού, προσπάθησαν να διέλθουν από το λιμάνι της Ανκόνα. Ωστόσο, οι ιταλικές αρχές τους εμπόδισαν, ξυλοκοπήθηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ηγουμενίτσα . Ο Τσίπρας κατήγγειλε ότι δέχθηκαν κτυπήματα με γκλοπ, ακόμη και μέσα στο γκαράζ του πλοίου, και κάποιοι από αυτούς χρειάστηκε να ράψουν πληγές .

Η ΕΥΠ φέρεται να είχε παραδόσει λίστα με ονόματα Ελλήνων διαδηλωτών στις ιταλικές αρχές, αν και η ελληνική κυβέρνηση το διέψευσε.

Στα συνθήματα στους τοίχους της Γένοβας και άλλων ιταλικών πόλεων κυριαρχούσαν φράσεις όπως A.C.A.B., “Assassini!” και “Carlo Vive!”. Μια πλατεία μετονομάστηκε προσωρινά σε “Carlo Giuliani”. Οι οδομαχίες οδήγησαν σε εκτεταμένες ζημιές, τραυματισμούς και οργισμένες απαντήσεις με χημικά.

Η δολοφονία Τζουλιάνι, ο Τσίπρας και ο διαδηλωτής με τη φανέλα της ΑΕΚ

Η ιταλική αστυνομία απαλλάχθηκε τελικά, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε το 2009 ότι δεν υπήρξε υπερβολική βία, αποδεχόμενο την άμυνα ως αιτιολόγηση για τους πυροβολισμούς. Η οικογένεια του Τζουλιάνι κατήγγειλε ότι η πλήρης αλήθεια αποσιωπήθηκε και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις ανέφεραν ότι η καρδιά του νεαρού ακόμα χτυπούσε μετά την πρώτη βολή.

Ο διαδηλωτής με τη φανέλα της ΑΕΚ

Ο Κάρλο Τζουλιάνι μετατράπηκε σε σύμβολο κατά της παγκοσμιοποίησης. Το 2002 και στις επέτειους που ακολούθησαν, χιλιάδες διαδήλωσαν στη Γένοβα, τη Ρώμη, το Μιλάνο και άλλες πόλεις δείχνοντας αλληλεγγύη και αφήνοντας λουλούδια στο σημείο του θανάτου του.

Για τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους οπαδούς της ΑΕΚ, έμεινε στην ιστορία η φωτογραφία διαδηλωτή που φορούσε την ιστορική φανέλα της Ένωσης της σεζόν 1998-1999 στις διαδηλώσεις που έγιναν στις 21 Ιουλίου 2001.

Δείτε το σημείο με την παρουσία του διαδηλωτή με τη φανέλα της ΑΕΚ στο ρεπορτάζ του Αργύρη Ντινόπουλου για τον ΑΝΤ1, ο οποίος είχε καλύψει τα γεγονότα από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουλίου 2001.