Για τους λίγο παλιότερους ο Ρίτσαρντ Κνόπερ, αν και αγωνίστηκε με τον θεό του πολέμου μόλις μια σεζόν (2002-03) ήταν ένα από καλύτερα 8άρια που πέρασαν από τα μέρη μας τα τελευταία χρόνια. Αν και η παρουσία του ήταν βραχύβια, δέθηκε τόσο ώστε να επιστρέφει συχνά-πυκνά έστω και για διακοπές.

Αυτή τη φορά με αφορμή μια επίσκεψή του οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη (με τη σύζυγό του την Έβελιν και την 6χρονη κόρη του Ρόζα), εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί και το Κλεάνθης Βικελίδης. Το AllAboutARIS βρέθηκε μαζί με τον Ολλανδό στην βόλτα του στα παλιά λημέρια και εκτός από χρέη… ξεναγού, μοιράστηκε μαζί του πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Από την θετική του έκπληξη για την βελτιωμένη εικόνα του γηπέδου, την χαρά του όταν στις φωτογραφίες που κοσμούν το Aris sports cafe είδε και τον εαυτό του, τις αναμνήσεις από το πέρασμά του από τον ΑΡΗ, ως τον απολογισμό της καριέρας του και το επόμενο βήμα του που τον θέλει να παίρνει σύντομα το δίπλωμα του προπονητή. Και όπως παραδέχτηκε ίσως τον φέρει κάποια στιγμή εκ νέου στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά ως προπονητή….

Ρίτσαρντ πως σου φαίνεται το γήπεδο μετά από τόσα χρόνια;
- Έχουν περάσει εννέα χρόνια και βλέπω πολλές αλλαγές στο γήπεδο, προς το καλύτερο φυσικά, και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ξανά εδώ. Είναι ξεχωριστό το συναίσθημα. Δυστυχώς έπαιξα μόνο για ένα χρόνο στον ΑΡΗ. Ο προπονητής ήθελε να μείνω, αλλά ήταν δύσκολο το οικονομικό και είχα αρκετές προσφορές από την πατρίδα μου για να επιστρέψω και έτσι πήγα στην Χερενφέιν. Η οικογένειά μου είναι ακόμη «τρελαμένη» με τη Θεσσαλονίκη, έχουμε φίλους τους οποίους επισκεπτόμαστε και όποτε μας δίνεται η ευκαιρία, όπως τώρα πάντα επιστρέφουμε. Δεν σου κρύβω ότι θα ήθελα να μετακομίσω μόνιμα στην Ελλάδα.

Ποτέ δεν είναι αργά..
- Ναι, ίσως επιστρέψω από ένα άλλο πόστο. Ποιος ξέρει.

Με τι ασχολείσαι αυτό τον καιρό. Κρέμασες τα παπούτσια σου;
- Επισήμως δεν έχω ανακοινώσει την αποχώρησή μου από την ενεργό δράση αλλά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μάλλον έχει τελειώσει για μένα. Τώρα έχω επικεντρωθεί στο να πάρω το δίπλωμα του προπονητή τον Σεπτέμβριο και να αρχίσω από τις μικρές ηλικίες. Κάποια στιγμή θα ήθελα να δουλέψω εδώ. Μου αρέσει το κλίμα, το πώς ζουν οι οπαδοί το ποδόσφαιρο. Γενικά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου έξω από το ποδόσφαιρο. Παίξω μπάλα από 4 ετών και επαγγελματικά για 17.

Βλέποντας ξανά το γήπεδο, τι αναμνήσεις επιστρέφουν από εκείνη τη χρονιά στον ΑΡΗ;
- Είχαμε κάνει μια καλή χρονιά. Είχαμε παίξει μετά από 13 χρόνια σε τελικό και βγήκαμε στην Ευρώπη. Για μένα βέβαια ήταν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Ήταν η πρώτη φορά που έβγαινα εκτός Ολλανδίας και αυτή η τρέλα των οπαδών για την ομάδα τους με ενέπνεε να θέλω να δουλεύω πιο σκληρά για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Γενικά ήταν μια πολύ θετική εμπειρία. Η φανταστική ατμόσφαιρα στο γήπεδο είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Θυμάμαι ότι όταν πήραμε την πρόκριση στον τελικό της τούμπας, μπήκε ο κόσμος στο γήπεδο, μας σήκωσε στα χέρια και μας είχε αφήσει σχεδόν… γυμνούς. Ο τελικός με τον ΠΑΟΚ ήταν η πιο άσχημη ανάμνηση αφού αξίζαμε το τρόπαιο. Δεν θέλω να τη θυμάμαι. Μακάρι να είχα μια δεύτερη ευκαιρία και σου ξαναλέω, θα ήθελα όσο τίποτα να παίξω και άλλα χρόνια στον ΑΡΗ και να πανηγυρίσω κάποια επιτυχία.

Σε όλες τις ομάδες, πάντα βοηθούσες και στο σκοράρισμα. Στον ΑΡΗ είχες πετύχει μόλις ένα γκολ.
- Αυτό ήταν όντως από τα παράξενα. Είχα τελειώσει όμως τη σεζόν, από ό, τι θυμάμαι με 11 ασίστ, οπότε οι συμπαίκτες μου δεν πρέπει να είχαν παράπονο.

Με τους πρώην συμπαίκτες σου διατηρείς κάποια επαφή;
- Μόνο με τον Μόρις και τον Επαλέ. Τους θυμάμαι όμως όλους. Τον Κολτσίδα που έμαθα ότι δουλεύει στην ομάδα, όπως και ο Αμπελάς. Τον Καμπάνταη με τον οποίο κάναμε παρέα και εκτός γηπέδου, τον «τρελό» τον Νιρέν. Πάντοτε παρακολουθούσα τον ΑΡΗ και χάρηκα πολύ όταν πέρσι έκανε την καλή πορεία στην Ευρώπη. Μακάρι να ήταν η ομάδα στα πλει-οφ για να είχα την ευκαιρία να ξαναζήσω την ατμόσφαιρα του γηπέδου, έστω και ως οπαδός.

Σε βλέπω πάντως σε καλή κατάσταση. Βγάζεις άνετα ένα ημίχρονο.
- Εύκολα. Ποδόσφαιρο δεν έχω σταματήσει να παίζω, απλά τώρα το κάνω με φίλους. Αν είχα φέρει ποδοσφαιρικά παπούτσια μάλλον θα πήγαινα και μια βόλτα από το Ρύσιο. Και μετά για ένα πίτα γύρο (σ.σ το είπε σε άπταιστα ελληνικά).

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο AllaboutAris.com