Facebook Pixel «Από τη μία τα θηρία…»
Ποδόσφαιρο
| 2011-03-08 17:24:00

«Από τη μία τα θηρία…»

«Από τη μία τα θηρία…»

«… από την άλλη η ελπίδα». Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει στο blog του τα δεδομένα των δύο προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ για την ομάδα που θα πάρει το δεύτερο ελληνικό εισιτήριο.

Από τη μία υπάρχουν τα θηρία και από την άλλη υπάρχει η ελπίδα για την ελληνική ομάδα, που θα πάρει μέσω πλέι οφ το δεύτερο εισιτήριο της Ελλάδας για το Champions League.

Σημειώνεται ότι η νικήτρια ομάδα των πλέι οφ θα συμμετάσχει μαζί με ακόμα 14 ευρωπαϊκές ομάδες από τα 15 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στον προκριματικό δρόμο των μη πρωταθλητών και θα προσπαθήσει να μπει στους ομίλους διεκδικώντας ένα από τα πέντε εισιτήρια μέσα από δύο προκριματικούς γύρους.

Η ελληνική ομάδα με το δεύτερο ελληνικό εισιτήριο για το Champions League (πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, που θα μετάσχει απευθείας στους ομίλους) θα πληροφορηθεί τον πρώτο της αντίπαλο (για τον πρώτο προκριματικό) στις 15 Ιουλίου και θα δώσει τα ματς στις 26 ή 27 Ιουλίου και στις 2 ή 3 Αυγούστου.

Θα αντιμετωπίσει είτε την τρίτη του ρωσικού πρωταθλήματος Ρούμπιν Καζάν είτε τις ομάδες που θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση στα εφετινά πρωταθλήματα της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Τουρκίας, της Ελβετίας, του Βελγίου και της Δανίας.

Αν αποκλειστεί, θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Europa League, όπως συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι με τον ΠΑΟΚ, μετά τον αποκλεισμό του από τον Αγιαξ.

Αν προκριθεί, θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Champions League, δηλαδή στον τελευταίο προκριματικό πριν από τους ομίλους. Θα μάθει τον αντίπαλό του στις 5 Αυγούστου και θα παίξει στις 16 ή 17 και στις 23 ή 25 Αυγούστου. Αν προκριθεί, θα μετάσχει ως δεύτερη ελληνική ομάδα στους ομίλους του Champions League. Aν αποκλειστεί, θα συνεχίσει αυτόματα στους ομίλους του Europa.

Σημειώνεται ότι αν η δεύτερη ελληνική ομάδα στο Champions League είναι ο Παναθηναϊκός έχει σοβαρές πιθανότητες (για πρώτη φορά με το τρέχον σύστημα διεξαγωγής της προκριματικής φάσης) να είναι στους ισχυρούς και στον πρώτο αλλά και στον δεύτερο (πλέι οφ) προκριματικό γύρο για την πρόκριση στους ομίλους!

Η λογική επίσης λέει ότι όποια άλλη ελληνική ομάδα (είτε είναι η ΑΕΚ είτε ο ΠΑΟΚ είτε και άλλη ομάδα) πάρει το δεύτερο ελληνικό εισιτήριο θα είναι στους ανίσχυρους και στους δύο προκριματικούς γύρους, κάτι που αναλύεται πιο κάτω...

Tα θηρία και η ελπίδα

Ποια είναι τώρα τα θηρία και ποια είναι η ελπίδα; Ο βαθμός δυσκολίας του συγκεκριμένου προκριματικού δρόμου των μη πρωταθλητών (με τη λογική να λέει ότι πολύ δύσκολα θα... οδηγήσει ελληνική ομάδα στους ομίλους) εξαρτάται απόλυτα από το ποια θα είναι κάθε φορά η τέταρτη ομάδα από τα πρωταθλήματα της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας και ποια η τρίτη της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Είναι οι πέντε ομάδες – φόβητρο, που περιμένουν στον τελευταίο προκριματικό τις πέντε από τις δέκα ομάδες, που θα προκριθούν από τον πρώτο προκριματικό.

Αν ρίξει κανείς μία ματιά στην εξέλιξη των πέντε αυτών πρωταθλημάτων, διαπιστώνει ότι όλα είναι ανοιχτά. Και η ελπίδα και η... κλειστή πόρτα, αφού τα πάντα παίζονται. Ετσι με τις ίδιες σχεδόν πιθανότητες η συγκεκριμένη πεντάδα μπορεί τον Μάιο να αποτελείται από τις Μάντσεστερ Σίτι, Βιγιαρεάλ, Ουντινέζε, Αννόβερο και Ρεν με αποτέλεσμα να μην θεωρείται a priori απροσπέλαστη, αλλά μπορεί και να αποτελείται από Τσέλσι, Βαλένθια, Λάτσιο, Μπάγερν και Λιόν και στην ουσία... από κει πάνε κι άλλοι!

Αν κοιτάξουμε και πιο κάτω το καλό και το κακό σενάριο υπάρχει σε όλα σχεδόν τα πρωταθλήματα μέχρι το 15ο της Δανίας, που μας ενδιαφέρει, αφού οι πρώτες 15 χώρες εκπροσωπούνται στον προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητών.

Από τη Ρωσία γνωρίζουμε ήδη την ομάδα και είναι η Ρούμπιν Καζάν. Στην Ουκρανία η Σαχτάρ είναι σχεδόν βέβαιη πρωταθλήτρια (στο +12) και άρα απευθείας στους ομίλους, αλλά από εκεί και πέρα η δεύτερη και σαφώς υπολογίσιμη Ντιναμό Κιέβου απειλείται από την Μέταλιστ Χάρκιβ.

Στη Ρουμανία οι πιο υπολογίσιμες Ραπίντ και Ντιναμό Βουκουρεστίου αλλά και η Στεάουα έχουν μείνει πολύ πίσω και η πρωταθλήτρια ή η δεύτερη θα είναι μία εκ των Οτελούλ Γκαλάτι, Τιμισοάρα ή Βασλούι χωρίς προτίμηση...

Η Πορτογαλία κάνει τη ζημιά και μάλλον σίγουρα θα στείλει από τον πρώτο προκριματικό την Μπενφίκα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται έντεκα βαθμούς πίσω από την πρώτη Πόρτο και δεκαπέντε πόντους πάνω από την τρίτη Σπόρτινγκ. Στην Ολλανδία θα είναι μία εκ των Αϊντχόφεν, Τβέντε ή Αγιαξ.

Από την Τουρκία άλλο Φενέρμπαχτσε και άλλο Τράμπζονσπορ, που λογικά θα μοιραστούν τις δύο πρώτες θέσεις. Από το Βέλγιο άλλο Γκενκ και άλλο Αντερλεχτ που σήμερα μοιράζονται την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα. Από την Ελβετία λογικά θα είναι ή η Ζυρίχη ή η Λουκέρνη πίσω από την πιθανότατη πρωταθλήτρια Βασιλεία. Στη Δανία το καλό είναι ότι η Κοπεγχάγη έχει ξεφύγει στην πρώτη θέση, οπότε η δεύτερη ομάδα από τη χώρα στον προκριματικό των μη πρωταθλητών θα είναι μία εκ των Μίντιλαντ, ΟΒ ή Μπρόντμπι.

Πώς θα ήταν σήμερα

Αν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έληγαν το βράδυ της Κυριακής στον πρώτο προκριματικό των μη πρωταθλητών μαζί με την ελληνική ομάδα που θα είχε πάρει το δεύτερο εισιτήριο θα ήταν ακόμα (η σειρά είναι με βάση τον τρέχοντα συντελεστή τους) οι εξής ομάδες:

Μπενφίκα (Πορτογαλία)

Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)

Αντερλεχτ (Βέλγιο)

Τβέντε (Ολλανδία)

Ρούμπιν Καζάν (Ρωσία)

Ζυρίχη (Ελβετία)

Τράμπζονσπορ (Τουρκία)

Τιμισοάρα (Ρουμανία)

Μίντιλαντ (Δανία)

Σε αυτή την 9άδα αν η 10η ομάδα είναι από την Ελλάδα ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί στους πέντε ισχυρούς της κλήρωσης μαζί με Μπενφίκα, Ντιναμό Κ., Αντερλεχτ και Τβέντε και οι πιθανοί του αντίπαλοι θα ήταν Ρούμπιν Καζάν (από το πρόσφατο ευρωπαϊκό παρελθόν του...), Ζυρίχη, Τράμπζονσπορ, Τιμισοάρα και Μίντιλαντ με μεγάλες πιθανότητες πρόκρισης στα πλέι οφ, εκεί όπου αρχίζουν τα δύσκολα.

Οποια άλλη ελληνική ομάδα πάρει το δεύτερο εισιτήριο εκτός ΠΑΟ, θα ήταν στους ανίσχυρους με πιθανούς αντιπάλους μία εκ των Μπενφίκα, Ντιναμό Κιέβου, Αντερλεχτ, Τβέντε και Ρούμπιν Καζάν. Σε αυτή την περίπτωση για την ΑΕΚ θα παίξει μεγάλο ρόλο το Γκενκ ή Αντερλεχτ από το Βέλγιο και το να χάσει τη δεύτερη θέση στην Ουκρανία η Ντιναμό Κιέβου. Οριακά με κάποιο ευνοϊκό συνδυασμό θα είχε ελπίδες για το γκρουπ των ισχυρών.

Στα πλέι οφ

Μία πιθανή δεκάδα για τα πλέι οφ του προκριματικού γύρου των μη πρωταθλητών από τα οποία θα προκύψουν τα πέντε εισιτήρια για τους ομίλους θα μπορούσε κατά τον ίδιο τρόπο και με βάση το πώς είναι σήμερα τα πράγματα να ήταν η ακόλουθη:

Τσέλσι (Αγγλία)

Λιόν (Γαλλία)

Μπενφίκα (Πορτογαλία)

Βιγιαρεάλ (Ισπανία)

Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)

Αντερλεχτ (Βέλγιο)

Τβέντε (Ολλανδία)

Λάτσιο (Ιταλία)

Ανόβερο (Γερμανία) 13.620

Σε αυτή την 9άδα αν η 10η ελληνική ομάδα είναι ο Παναθηναϊκός (έχοντας πάρει το δεύτερο ελληνικό εισιτήριο για το Champions League και έχοντας προκριθεί από τον πρώτο προκριματικό) έχει πιθανότητες ακόμα και να είναι στους ισχυρούς της κλήρωσης των πλέι οφ, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά με ελληνική ομάδα στο τρέχον σύστημα διεξαγωγής των προκριματικών γύρων της διοργάνωσης.

Yπάρχουν βεβαίως οι πιθανότητες να «πληρώσουν» τελικά οι «πράσινοι» την κακή εφετινή τους ευρωπαϊκή παρουσία, αν η Ντιναμό Κιέβου που συνεχίζει στο Europa (παίζει με τη Μάντσεστερ Σίτι) καταφέρει να βελτιώσει τον ευρωπαϊκό συντελεστή και να ξεπεράσει τον Παναθηναϊκό!

Με τα τωρινά δεδομένα πάντως ο ΠΑΟ θα ήταν ισχυρός μαζί με Τσέλσι, Λιόν, Μπενφίκα (αν στο μεταξύ και εκείνη έχει προκριθεί από τον πρώτο προκριματικό) και Βιγιαρεάλ και θα είχε πιθανούς αντιπάλους Ντιναμό Κιέβου, Αντερλεχτ, Τβέντε, Λάτσιο και Ανόβερο.

Υπολογίστε τώρα ότι αντί για την Ντιναμό Κιέβου μπορεί να είναι η Μέταλιστ Χάρκιβ, αντί για την Αντερλεχτ η Γκενκ και αντί για τη Λάτσιο η Ουντινέζε και σχηματίστε μία πεντάδα πιθανών αντιπάλων απόλυτα προσαρμοσμένη στα μέτρα του Παναθηναϊκού.

Κάπως έτσι προκύπτει και η ελπίδα...

Πηγή: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags