Facebook Pixel Ομολογεί ο Βαρουφάκης
Life
| 2015-07-26 20:49:00

Ομολογεί ο Βαρουφάκης

Ομολογεί ο Βαρουφάκης

Διαβάστε πώς θα λειτουργούσε το σχέδιο του τέως ΥΠΟΙΚ - Ο ρόλος του φίλου και συνεργού του στη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος -

Τρόμο σε όλους τους Έλληνες προκαλούν λεπτομέρειες του περιβόητου Plan B που ετοίμαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο ήταν υπουργός Οικονομικών, καθώς τα τελευταία στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον θέλουν στο σχέδιό του να περιλαμβάνει από τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος έως την «κλοπή» εκατομμυρίων ΑΦΜ.Τις λεπτομέρειες του παράλληλου συστήματος, το οποίο θα είχε, μάλιστα, τη δυνατότητα να μετατραπεί «εν μια νυκτί σε μια νέα δραχμή», φέρεται να έχει αποκαλύψει ο ίδιος σε συνάντηση με στελέχη ξένων hedge funds, στο πλαίσιο διεθνούς forum, που έλαβε χώρα στις 16 Ιουλίου.

Συνεργός του κ. Βαρουφάκη στο... έγκλημα θα ήταν ένας παιδικός του φίλος τον οποίο είχε φροντίσει να τοποθετήσει σε καίρια θέση στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου, όπως υποστηρίζει η Καθημερινή της Κυριακής (και το Πρώτο ΘΕΜΑ, στην στήλη «themaleaks») να παρακάμψει την «ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες» Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Αποστολή του φίλου-συνεργού θα ήταν να χακάρει την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα ΑΦΜ εκατομμυρίων πολιτών. Το επόμενο βήμα απαιτούσε τη δημιουργία μυστικών λογαριασμών συνδεδεμένων με το ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου, «χωρίς να το πούμε σε κανέναν» όπως κατά το δημοσίευμα λέει ο ίδιος, έτοιμους να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, υπό άκρα μυστικότητα. 

Το σύστημα στη συνέχεια θα έστελνε ένα ειδικό pin σε κάθε φορολογούμενο που θα αντιστοιχούσε σε αυτόν τον μυστικό, παράλληλο λογαριασμό ώστε μέσω αυτού ο πολίτης ή η επιχείρηση να μπορεί να πραγματοποιεί πληρωμές, ως ένα άλλο παράλληλο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να υπερκεράσει το πρόβλημα των κλειστών τραπεζών φέρεται να εξήγησε στους συνομιλητές του ο πρώην υπουργός οικονομικών.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Βαρουφάκης είχε καταστρώσει το σχέδιο με τόση λεπτομέρεια ώστε να φροντίσει να προετοιμάσει και την απάντησή του σε περίπτωση που αυτό διέρρεε από τους συνομιλητές του. «Και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω» φέρεται να δήλωσε κυνικά.
 

Πώς θα λειτουργούσε το σύστημα - Η ομολογία Βαρουφάκη

«Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο (...) Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές».

«Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».

Λίγο αργότερα -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- ο κ. Βαρουφάκης αφηγείται «μια συναρπαστική ιστορία, τι είδους δυσκολίες αντιμετώπισα. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο μου ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. Δεν ήταν υπό τον δικό μου έλεγχο ως αρμόδιου υπουργού, αλλά ελεγχόταν από τις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας διορίζεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχεται από την τρόικα, όπως και ολόκληρος ο μηχανισμός».

«Διόρισα έναν καλό φίλο μου»

»Είναι σαν τα δημόσια έσοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγχονται από τις Βρυξέλλες· είμαι σίγουρος ότι όπως το ακούτε σας σηκώνεται η τρίχα. ΟΚ, λοιπόν, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα ήταν πως ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την άλλη, ελεγχόταν από εμένα, ως αρμόδιο υπουργό. Και διόρισα έναν καλό φίλο μου, παιδικό φίλο μου, που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης στο Κολούμπια στις ΗΠΑ. Τον επιστράτευσα επειδή του είχα εμπιστοσύνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος. Κάποια στιγμή, μία εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware, όχι όμως και του λογισμικού (software). “Το software ανήκει στην τρόικα, που ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τι να κάνω;”».

Και προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης: «Είχαμε λοιπόν μια συνάντηση, μόνο οι δυο μας, ουδείς άλλος γνώριζε, και εκείνος μου είπε: “Ακου, αν ζητήσω την άδειά τους για να αρχίσω να εφαρμόζω αυτό το σχέδιο, τότε η τρόικα θα μάθει αμέσως ότι σχεδιάζουμε ένα παράλληλο σύστημα. Αλλά εγώ του είπα ότι αυτό δεν μας κάνει, γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας σε αυτήν τη φάση. Ετσι τον εξουσιοδότησα, και αυτό δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν, πρέπει να παραμείνει μεταξύ μας...».



Προς Τρόικα Εσωτερικού: Αναφέρθηκα επισήμως στην ενσωμάτωση συστήματος πληρωμών στο Taxisnet

Το βράδυ της Κυριακής, με ανάρτησή του στο Twitter, που παραπέμπει στις δηλώσεις του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Βαρουφάκης γράφει: «Προς Τρόικα Εσωτερικού: Αναφέρθηκα επισήμως στην ενσωμάτωση συστήματος πληρωμών στο Taxisnet».

Και στη συνέχεια παραθέτει την «επίμαχη» παράγραφο από τις τότε δηλώσεις του, οι οποίες, βεβαίως, ουδόλως παραπέμπουν σε σχέδιο για «κλοπή» ΑΦΜ, που αποκαλύπεται ότι ο ίδιος είχε.

Το σημείο των δηλώσεών του, το οποίο επικαλείται ο τέως ΥΠΟΙΚ, αναφέρει: «Προχωρώ σε κάτι το οποίο ακούγεται τεχνοκρατικό αλλά δεν είναι. Έχει μεγάλη σημασία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους το taxisnet μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις».

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν τη διαγραφή Βαρουφάκη

Έπειτα απ' όλα αυτά, προκύπτει εύλογα το ερώτημα εάν οι ενέργεις του κ. Βαρουφάκη γόνονταν εν γνώσει του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ή όχι. Ταυτόχρονα, βουλευτές ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να υπάρξει παρέμβαση εισαγγελέα, αλλά και διαγραφή του τέως υπουργού Οικονομικών από το κόμμα.



Το δημοσίευμα περί παραίτησης της κυβέρνησης

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, δηλώνει ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να παραιτηθεί. Ο ίδιος βέβαια κατά την προσφιλή του συνήθεια αρνείται ότι έχει προβεί σε αυτή τη δήλωση καταγγέλοντας την εφημερίδα για «την προβοκάτσια της Κυριακής» προκαλώντας την έντονη αντίδραση των στελεχών της εφημερίδας που επιμένουν ότι μεταφέρουν με ακρίβεια όσα ειπώθηκαν από τον τέως υπουργό και τονίζοντας ότι «δεν προβοκάρουν».



Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags