Facebook Pixel Η συμπεριφορά των παραγόντων είναι το πρόβλημα
Life
| 2011-05-25 10:31:00

Η συμπεριφορά των παραγόντων είναι το πρόβλημα

Η συμπεριφορά των παραγόντων είναι το πρόβλημα

Διαβάζω στα σχετικά ρεπορτάζ τι δήλωσε ο ΓΓΑ κ. Πάνος Μπιτσαξής μετά το τέλος της σύσκεψης με τους παράγοντες της ΕΠΟ και της Σούπερλίγκας, που σκοπό είχε την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα.

Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος...

«Η κυβέρνηση, με πολύ μεγάλη προσοχή, ερευνά τη δυνατότητα τα πρωταθλήματα να γίνονται κάτω από όρους σεβασμού της περιουσίας, της τιμής, αλλά και της ζωής και σωματικής ακεραιότητας του Έλληνα φιλάθλου. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις τα πρωταθλήματα δεν μπορούν να ξεκινήσουν. Ο διάλογος που διεξάγεται αυτή την ώρα ερευνά, σε κάθε λεπτομέρεια, τη δυνατότητα να κάνουμε ένα πρωτάθλημα με όρους που να ανταποκρίνονται σε συνθήκες πολιτισμού», είπε. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας χρειάζεται, όμως, να δούμε κάποιες λεπτομέρειες, που μερικές φορές είναι η ουσία. Ήδη έχει αποκατασταθεί μια συνεννόηση με ΕΠΟ και Σούπερ Λιγκ στους κανονιστικούς αυτοματισμούς, οι οποίοι επιβάλλεται να υπάρχουν, ώστε οι αγώνες που γίνονται σε συνθήκες που δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια των φιλάθλων, να διακόπτονται προσωρινά, ενδεχομένως και οριστικά, με συνέπειες για τις ομάδες που έχουν την αντικειμενική ευθύνη. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, διαφορετικά, πρωταθλήματα χωρίς αυτές τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις δεν μπορούν να διεξάγονται».

Συμφωνήσανε, λοιπόν σύμφωνα με το ΓΓΑ ότι θα διακόπτονται τα ματς αν γίνονται επεισόδια: μεγάλη πρόοδος! Προφανώς για να συμφώνησαν τώρα, πάει να πει ότι μέχρι τώρα τα ματς δεν έπρεπε να διακόπτονται ό,τι κι αν γινόταν εντός του αγωνιστικού χώρου! Πάμε παρακάτω. Λέει ο Μπιτσαξής: «Οι προτάσεις της Σούπερ Λιγκ είναι σε θετική κατεύθυνση. Είναι προφανές ότι πιστοποιημένες εταιρίες σεκιούριτι, και όχι βέβαια εταιρίες που μαζέψανε τυχαία τους εργαζομένους, πρέπει να έχουν σοβαρότερο ρόλο στη προφύλαξη των γηπέδων και ιδιαίτερα στην είσοδο φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες βεγγαλικών και κροτίδων». Που σημαίνει ότι μέχρι τώρα οι εταιρίες σεκιούριτι ήταν σύμφωνα με το ΓΓΑ «ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΑΝΕ ΤΥΧΑΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ»! Προσέξτε: μιλάμε για τις εταιρίες που, δυο χρόνια τώρα, χρησιμοποιούνται για την τήρηση της τάξης στους αγώνες πρωταθλήματος. Αυτές ήταν εταιρίες που μάζεψαν κόσμο για να δουλέψει σε αυτές τυχαία. Πάμε παρακάτω. Λέει ο ΓΓΑ «Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η εφαρμογή του οποίου καθυστέρησε λόγω αντιρρήσεων διαφόρων Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών, συμφωνήθηκε ότι θα προχωρήσει μέσα στην επόμενη αγωνιστική περίοδο στα έξι γήπεδα που διαθέτουν ήδη το απαραίτητο σύστημα. Θα είναι, πλέον, όλα τα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ, ιδιαίτερα του ΟΑΚΑ και των γηπέδων «Καραϊσκάκη», ΠΑΟΚ και Άρη. Για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου υπολείπονται κάποιες ουσιαστικές λεπτομέρειες, όπως ένα οργανωμένο σύστημα ταξιθεσίας μέσα στο γήπεδο, ώστε η χρησιμοποίησή του να είναι απολύτως παραγωγική». Σε αυτό πρέπει να πω ότι όταν πρωτοάκουσα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο ήμουνα νιός και στο μεταξύ γέρασα.
Είναι επτά χρόνια που οι ΠΑΕ και το Κράτος (από το 2004) μιλάνε για αυτό!

Γκραν φινάλε. Λέει το ρεπορτάζ της Καθημερινής: «Ερωτηθείς, τέλος, αν θα αλλάξουν οι συνθέσεις των Πειθαρχικών Επιτροπών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο Γ.Γ.Α. παρέπεμψε στην ΕΠΟ: «Σύντομα, υποθέτω, η Ομοσπονδία θα ανακοινώσει το νέο πειθαρχικό της κώδικα, αφού αυτός περάσει από τα αρμόδια όργανά της, λαμβάνοντας υπόψη και μάλιστα με απόλυτη πληρότητα, τις προτάσεις και τις θέσεις της ελληνικής Πολιτείας». Εδώ πραγματικά παραδίνομαι! Αν, ακόμα, πιστεύουμε ότι επειδή θα αλλάξουν οι ποινές και οι επιτροπές θα σταματήσει η βία, έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Αν, μάλιστα, αυτό είναι κοινή θέση του ΓΓΑ και των ΠΑΕ τότε μας κοροϊδεύουν παρέα: περισσότερο από το να κάνουν κάτι, θέλουν να δείχνουν πως προσπαθούν να κάνουν κάτι. Η διαφορά ανάμεσα στα δυο είναι τεράστια. Νομίζω ότι το καταλαβαίνετε.

Την προηγούμενη της σύσκεψης, που έγινε τη Δευτέρα στο γήπεδο του Βόλου, ο πρόεδρος της τοπικής ομάδας κ. Αχιλλέας Μπέος μπούκαρε στα αποδυτήρια και με συνοδεία αστυνομικών κατέληξε στο τοπικό νοσοκομείο. Την επόμενη παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκε σε δίκη τον Ιούνιο. Γιατί το αναφέρω; Διότι αν θέλουμε να δούμε πραγματικά μια σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης των αδυναμιών του ποδοσφαίρου, θα πρέπει να βρει τουλάχιστον η Πολιτεία και οι λειτουργοί της το θάρρος να πει στους ποδοσφαιροπαράγοντες ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η συμπεριφορά τους. Οι ίδιοι οι παράγοντες ζητάνε την επαναφορά του ιδιώνυμου για τις πράξεις χουλιγκανισμού: δεν έχω αντίρρηση και νομίζω ότι κανείς δεν έχει. Αλλά το ιδιώνυμο θα πρέπει να έχει εφαρμογή και για τις πράξεις παραγοντικής συμπεριφοράς, αλλιώς η συζήτηση δεν έχει νόημα. Σε μια Λίγκα στα ΔΣ της οποίας ακούγονται φράσεις όπως, «είσαι για γέλια», «πάμε έξω να σε πλακώσω», «άμα ήταν εδώ θα τον πλάκωνα στις μάπες», και άλλα τέτοια ωραία, πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά το πρόβλημα της βίας; Η απάντηση είναι, ναι υπάρχει ο Μπιτσαξής. Θα το λύσει μαζί τους χάρη στο ηλεκτρονικό εισιτήριο…

Πηγή: aixmi.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags