Facebook Pixel Στο αυτόφωρο οι εργοδότες που δεν καταβάλλουν δώρο Χριστουγέννων
Life
| 2010-12-23 20:10:00

Στο αυτόφωρο οι εργοδότες που δεν καταβάλλουν δώρο Χριστουγέννων

Στο αυτόφωρο οι εργοδότες που δεν καταβάλλουν δώρο Χριστουγέννων

Την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου μπορεί να κινήσει το υπουργείο Εργασίας μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στις περιπτώσεις των εργοδοτών οι οποίοι αρνούνται να καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣΕΠΕ, με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου, η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη.

Το Σώμα επισημαίνει ότι προϋπόθεση για την καταβολή επιδόματος Χριστουγέννων, είναι ο μισθωτός να απασχολείται μέσα στο χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου ως τις 31 Δεκεμβρίου της φετινής χρονιάς, και ως βάση υπολογισμού του δώρου λαμβάνονται υπόψη οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου.

Επίσης, τονίζει ότι η καταβολή του επιδόματος μπορεί να γίνει μέχρι και αύριο, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου. Και ότι αυτό πρέπει να καταβληθεί μόνο σε χρήμα και όχι σε είδος.

Διευκρινίζει ακόμη ότι η 31η Δεκεμβρίου αποτελεί δήλη ημέρα και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του δώρου.

Υπενθυμίζει τις ποινικές κυρώσεις που επισύρονται σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής του ποσού, ξεκαθαρίζοντας ότι κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους εργαζόμενους το δώρο Χριστουγέννων, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή του Σώματος ή της οικείας αστυνομικής αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή ποσό της οποίας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο του 25% ούτε υψηλότερο του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού.

Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων, γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Με βάση όλα αυτά, το σημείωμα αυτό του Σώματος, καλεί όλους τους επιθεωρητές εργασίας να επεμβαίνουν άμεσα διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.


Πηγή: www.capital.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags