Οι επικότερες σελίδες αντίστασης στον πόλεμο της Ουκρανίας γράφτηκαν στο Αζοφστάλ, στη χαλυβουργία, η οποία επί σοβιετικής εποχής μεταμορφώθηκε σε μία τεράστια εργοστασιακή εγκατάσταση, η οποία μπορούσε να αντέξει ακόμα και πυρηνικό πόλεμο! Γι'αυτό ήταν εύλογο, Ουκρανοί μαχητές, όπως τα “Τάγματα Αζόφ” να βρούνε εκεί καταφύγιο, όπου για πολλές ημέρες είχαν ταμπουρωθεί και αντιστέκονταν στα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα.

Ενώ όλη η Μαριούπολη είχε πέσει, το Αζοφστάλ παρέμενε όρθιο και συνέχιζε την αντίσταση, με τους υπερασπιστές του να επιφέρουν και καίρια πλήγματα στο ρωσικό στρατό.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας το πολιόρκησαν ασφυκτικά. Πολλές φορές οι Ουκρανοί προσπάθησαν να “σπάσουν” τον αποκλεισμό στο Αζοφστάλ από αέρος. Επεχείρησαν παράτολμες ενέργειες και υπήρξαν καταρρίψεις ελικοπτέρων που προσπαθούσαν να μπούνε στη ζώνη πυρός. Αυτό το γεγονός, φούντωσε τις υποψίες για την ύπαρξη ένοχων μυστικών των Ουκρανών στο εργοστάσιο.

Οι Ρώσοι από υποκλοπές άκουσαν συνομιλίες, στις οποίες ομιλήθηκαν πάνω από 6 διαφορετικές γλώσσες, μία πληροφορία που ενίσχυε τη ρητορική τους για την εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο, όχι μόνο μέσω παροχής οπλισμού, αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. Η σύλληψη του Καναδού στρατηγού, Τρέβορ Καντιέρ (Trevor Kadier), ενώ προσπαθούσε να δραπετεύσει από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη για τους Ρώσους ήταν απλά μία επιβεβαίωση των υποψιών τους, με τις πληροφορίες από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να υποστηρίζουν, ότι ο στρατηγός ήταν υπεύθυνος του “βιοεργαστηρίου Νο1”, όπου 18 άτομα εργάζονταν με θανατηφόρους ιούς.

Στις 20 Μαΐου το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως παραδόθηκαν οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές που παρέμεναν μέσα στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ύστερα από εβδομάδες πολιορκίας. Περίπου 531 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν και συνολικά 2.439 από τις 16 Μαΐου. Σημειωτέον, ότι η ουκρανική κυβέρνηση είχε δώσει μερικές ημέρες πιο πριν εντολή στους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να εγκαταλείψουν τη μάχη.

Τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Αζοφστάλ, πριν την παράδοση του, περιέγραψε σε ρωσικά ΜΜΕ ο ταγματάρχης Πεζοναυτών, Βολίσνκι Σεργκέι Γιαροσλάβοβιτς, ο οποίος πλέον είναι αιχμάλωτος πολέμου.

«Έπρεπε να δράσουμε μαζί. Δεν είχαμε λάβει εντολή να μετακινηθούμε. Αυτός ενεργούσε ανεξάρτητα. Δεν ξέρω τι μετακινήθηκε από τον προηγούμενο στόχο. Ήρθε εν μέσω πυρών πυροβολικού, κάτω από αεροπορική επίθεση. Τα οχήματά του έτρεχαν μέσα σε νάρκες. Άνθρωποι πέθαναν. Παρατηρήθηκαν τραυματισμοί και μετακίνηση εξοπλισμού.

Περίπου 200 άνδρες ήρθαν μαζί μου. Οι περισσότεροι ήταν από το σώμα των Πεζοναυτών με τους οποίους υπηρετούσα. Ετοιμαστήκαμε. Μαρκάραμε το “Ζ” στα οχήματα, για να παραπλανήσουμε τις ρωσικές δυνάμεις, τις οποίες θα συναντούσαμε στον δρόμο. Μαρκάραμε την πορεία, ετοιμάσαμε σχέδιο μάχης και κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση του Αζοφστάλ.

Καταλάβαμε, ότι η κατάταση ήταν σε αδιέξοδο και ήταν δύσκολο να ξεφύγουμε. Αυτός προσπάθησε μέσα από τα δικά του “κανάλια” επικοινωνίας να βρει διέξοδο από την κατάσταση. Προσπάθησα με τον δικό μου τρόπο να βρω διέξοδο και να βρω κόσμο που μπορούσε να μας βοηθήει να λύσουμε την κατάσταση.

Πέσαμε στην αποκαλούμενη ανάγκη του έθνους. Μας παρείχαν από το τάγμα Αζόφ φαγητό και νερό. Μας έδωσαν όσα περισσότερα μπορούσαν. Τρώγαμε φτωχά. Τρώγαμε άσχημα. Δεν ήταν αρκετά ούτε καν για επιβίωση. Να μην αναφέρουμε το γεγονός, ότι είχαμε να υπομείνουμε βαριά εξάντληση.

Από τη στιγμή που το τάγμα μου διέθετε μη τεθωρακισμένα οχήματα, δεν μπορούσε να κάνει ενέργειες επίθεσης. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν ότι οι Αζόφ μας αποκαλούσαν “αδερφούς” και “διοικητές” και χρησιμοποιούσαν μη προβλεπόμενους (στρατιωτικούς) σημεία και χαιρετισμούς», είπε.

Ερωτηθείς αν οι Αζόφ χαιρετούσαν όπως οι ναζί, απάντησε: «Δεν ξέρω. Είχαν διαφορετικούς ιδιαίτερους χαιρετισμούς, οι οποίοι δεν ήταν συνηθισμένοι σε έναν παραδοσιακό στρατιωτικό».

Γενικά δεν έμεινε τίποτα παρά μερικά πυρομαχικά, τυφέκια, μεγάλα προβλήματα με νερό και φαγητό και εξοπλισμό. Το ηθικό ήταν πεσμένο. Είχαμε πολλούς νεκρούς και τραυματισμένους.

Η Ρωσική Ομοσπονδία είχε υπεροχή σε αεροπορία, πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα, τανκς και ανθρώπινο δυναμικό.

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πάντως κυκλοφορεί ένα χαρακτηριστικό βίντεο, η λήψη του οποίου υπολογίζεται πριν από μερικές εβδομάδες. Σε αυτό απεικονίζεται ουκρανικό ελικόπτερο, το οποίο σύμφωνα με τον λογαριασμό που το δημοσίευσε, μετέφερε προμήθειες στους πολιορκημένους μαχητές του Αζοφστάλ.