Facebook Pixel Η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ! Οι αγρότισσες στην Πουλβάμα του Κασμίρ πραγματοποιούν τα όνειρά τους
Life
| 2023-03-02 21:33:00

Η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ! Οι αγρότισσες στην Πουλβάμα του Κασμίρ πραγματοποιούν τα όνειρά τους

Sportdog Team
Η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ! Οι αγρότισσες στην Πουλβάμα του Κασμίρ πραγματοποιούν τα όνειρά τους

Η πρόσβαση σε δάνεια στο πλαίσιο της κρατικής αποστολής αγροτικής διαβίωσης έχει ενδυναμώσει οικονομικά τις γυναίκες βοηθώντας τις να δοκιμάσουν την τύχη τους σε διάφορες επιχειρήσεις

H λέξη “umeed” στα “urdu” σημαίνει ελπίδα. Έτσι πιστό στο όνομά του, το πρόγραμμα «Umeed» γνωστό και ως Κρατική Αποστολή Αγροτικής Διαβίωσης (State Rural Livelihood Mission - SRLM) έχει αποδειχθεί ότι είναι προάγγελος καλών εποχών για τις γυναίκες της περιοχής Πουλβάμα του Νότιου Κασμίρ, καθιστώντας τις μια σημαντική συνεισφορά στο εισόδημα της οικογένειας.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Τζεχανγκίρ Μαλίκ, στους 101reporters.com, η Μιρ Μασαράτ Κουνσέρ  (42) από το Σαρσχαλί Παντζαγιάτ στο Παμπούρ μπλοκ της Πουλβάμα,  είναι η πρώτη ηγέτιδα που κινητοποιεί κόσμο για να ακολουθήσει το σχέδιο Umeed. Είναι επίσης πρόεδρος της ομοσπονδίας και ηγείται της 13μελούς ομάδας αυτοβοήθειας Bagh-I-Jannat (SHG).

«Συνδέομαι επίσης με τουλάχιστον 15 άλλες ομάδες αυτοβοήθειες στην περιοχή μου. Η συνολική δύναμη αυτών των SHG είναι 300. Τουλάχιστον 200 μέλη είναι πολύ δραστήρια και έχουν καλή απόδοση. Το σχέδιο «Umeed» έχει δώσει ένα νέο νόημα στη ζωή μας», λέει ο Κουνσέρ στο 101Reporters .

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μια ομάδα τουλάχιστον 10 αγροτισσών μπορεί να συγκεντρωθεί για να σχηματίσει μία ομάδα αυτοβοήθειες, με κάθε μία να συνεισφέρει 100 ρούπιες κάθε μήνα . Η αποστολή παρέχει επιχορήγηση 80.000 ρουπιών, γνωστό και ως ποσό κεφαλαιοποίησης, το οποίο βοηθά την ομάδα αυτοβοήθειας να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της πριν υποβάλει αίτηση για τραπεζικό δάνειο. Κυκλοφορεί σε τρεις δόσεις —  15.000, 40.000 και 25.000 ρούπιες.

Τα μέλη μιας δικαιούχου ομάδας αυτοβοήθειας δεν χρειάζεται πάντα να ξεκινούν μια κοινή επιχείρηση και να έχουν την επιλογή να αναλάβουν διαφορετικές συναλλαγές. Για παράδειγμα, η Κουνσέρ εξοικειώθηκε με το σύστημα όταν οι αξιωματούχοι της ομάδας αυτοβοήθειας επισκέφθηκαν το Σαρσαχαλί. Ξεκίνησε ανεξάρτητα το Zaman Cloth House ασχολούμενη με γυναικεία ρούχα και παιδικά ρούχα τον Μάρτιο του 2018, το οποίο χρηματοδοτήθηκε πλήρως στο πλαίσιο του προγράμματος Umeed.

«Πρώτα, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον Παντοδύναμο Αλλάχ και στη συνέχεια στους αξιωματούχους της ομάδας αυτοβοήθειας που με παρακίνησαν να συμμετάσχω στο πρόγραμμα», λέει η Κουνσέρ, η οποία έχει ολοκληρώσει το σχολείο της. Εκτός από το Bagh-I-Jannat, η Κουνσέρ είναι επίσης μέλος ομάδας αυτοβοήθειας όπως οι Rehmat, Apple, Bhat Kongposh, Madina, Izzat, Sehnoor, Azmat, Musa, Usmania, Nowsheen, Pakeeza, Daisy, Unique και Anza. Τα ποικίλα επιχειρηματικά τους ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη λειτουργία καταστημάτων προμηθειών, μονάδων πουλερικών και προβάτων, μονάδες ξηρών καρπών και παρασκευή καγκρί .

Η Μιρ Μασαράτ Κουνσέρ ήταν απρόθυμη όταν οι αξιωματούχοι της ομάδας αυτοβοήθειας επισκέφτηκαν για πρώτη φορά το χωριό της. Αλλά τώρα είναι πιστή, ηγείται  της 13μελούς ομάδας αυτοβοήθειας Bagh-I-Jannat και προεδρεύει  της ομοσπονδίας.

Μία απόφοιτος αναισθησιολογίας, η Μπιλγκές Μπιντί Αρσχάντ  (27) από το Καντλαμπάλ-Παμπορέ εργάζεται ως κινητοποιήτρια  για την ομάδα αυτοβοήθειας του Μπισμιλάχ. «Μερικά μέλη έχουν επικεντρωθεί στον τομέα των μεταφορών. Είτε έχουν δικά τους επιβατικά οχήματα είτε συμπληρώνουν τη μεταφορική δραστηριότητα των αγαπημένων τους», λέει.

Αναφερόμενη στις ποικίλες δραστηριότητές τους, η Αρσχάντ λέει: «Το κατάστημα του αρχηγού της ομάδας μας Ροουχί Αρσχάντ ασχολείται με χειροποίητα πουλόβερ. Τρία άλλα μέλη ασχολούνται με την επισκευή κινητών, ενώ ένα άλλο έχει ένα unisex  σαλόνι ομορφιάς  ». 

Εύκολα δάνεια

Το σύστημα Umeed έχει διευκολύνει την αλληλεπίδραση με το τραπεζικό σύστημα για τις γυναίκες. «Μόλις αποκτήσουν πρόσβαση στην επιχορήγηση των 80.000 ρουπιών, ενεργούμε ως η γέφυρα που τους συνδέει με τις τράπεζες. Μπορούν να λάβουν δάνεια έως και 2 εκατομμύρια ρούπιες ανά ομάδα αυτοβοήθειας. Η πρώτη δόση είναι 100.000 ρούπιες, ακολούθησε 200.000, 500.000, 700.000 και 1 εκατ. ρούπιες», λέει η Αιτζάζ Αχμάντ Βανί, στους 101Reporters .

Σημειώνοντας ότι η αποπληρωμή του δανείου είναι μια συνεχής διαδικασία, λέει ότι το 70% των δικαιούχων έχει αποπληρώσει τα ποσά του δανείου σε διάφορες  τράπεζες μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη Ναντίμ Μπατ έχουν δημιουργηθεί 2.848 ομάδας αυτοβοήθειας από το 2019 στην περιοχή Πουλβάμα, με 236.480.000 ρούπιες να έχουν εκταμιευθεί συνολικά ως ποσό δανείου σε αυτές. «Τα ποσά κεφαλαιοποίησης που έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 9.388.0000 ρούπιες (1,057 εκατ.Ευρώ)», ενημερώνει.

Οι εισφορές των 100 ρουπιών ανά μήνα από τα μέλη αποθηκεύονται στον αντίστοιχο τραπεζικό λογαριασμό της ομάδας αυτοβοήθειας. Αυτό το ποσό ανέρχεται συνολικά σε 4.21.30.481 ρούπιες στην περιοχή Πουλβάμα. Πρόκειται για συνεχές ταμείο καθώς οι εισφορές από τα μέλη είναι τακτικές.

«Οι ομάδες αυτοβοήθειας δεν λαμβάνουν καμία επιδότηση στο πλαίσιο της Εθνικής Αποστολής Αγροτικής Διαβίωσης (NRLM). Αντίθετα, αυτό που παίρνουν είναι η επιδότηση επιτοκίου από το NRLM ενάντια στις έγκαιρες αποπληρωμές στην τράπεζα», λέει η Μπατ.

Η κυβέρνηση δεν παρέχει καμία υποστήριξη όσον αφορά την εγγραφή και τη λογιστική. Η υποστήριξη μάρκετινγκ είναι με τη μορφή εκθέσεων σε διάφορα μέρη που παρουσιάζουν τα προϊόντα τους. Το SRLM διοργανώνει επίσης κατά καιρούς προγράμματα ευαισθητοποίησης και εργαστήρια.

Ο διευθυντής του προγράμματος Αρσχάντ Αχμάντ λέει στο 101Reporters ότι μέχρι στιγμής 24.000 γυναίκες έχουν συσχετιστεί με το πρόγραμμα στα μπλοκ Pampore, Kakapora, Tral και Pulwama.

Πάνω από 24.000 γυναίκες από την Πουλβάμα συμμετέχουν σε ομάδας αυτοβοήθειας και  συμμετέχουν σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως η διαχείριση καταστημάτων προμηθειών, μονάδων πουλερικών και προβάτων, μονάδων ξηρών φρούτων και παρασκευής καγκρί.

Η Ισράτ ναζρί, συντονίστρια για το Παμπόρ, λέει ότι η οικονομική βοήθεια έπαιξε αποφασιστικό παράγοντα στο να γίνουν οι γυναίκες της υπαίθρου αυτάρκεις. Η Κουνσέρ συμφωνεί όταν μιλά για το σημερινό της εισόδημα. «Το μέσο μηνιαίο εισόδημά μου ήταν αρχικά 10.000 με 12.000 ρούπιες,  αλλά τώρα έχει φτάσει τις 16.000 ρούπες (180.26 Ευρώ). Έχω διορίσει μια πωλήτρια για μηνιαίο μισθό 1.500 ρούπιες (16,89 Ευρώ)."

Η Κουνσέρ λέει, ότι θα μπορούσε να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα ακόμη και κατά την περίοδο του COVID-19. «Η πανδημία επηρέασε την επιχείρησή μου, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Εκείνη την εποχή, οι τράπεζες χαλάρωσαν την αποπληρωμή των δανείων για εμάς. Άρχισα να πληρώνω τακτικά τις δόσεις μόνο όταν βελτιώθηκε η κατάσταση».  

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σχέδιο Umeed έχει γίνει ο πυλώνας δύναμης για τις γυναίκες της Πουλβάμα. Αλλά δεν ήταν όλοι πεπεισμένοι για το σχέδιο με μια κίνηση όπως η Κουνσέρ. «Η έναρξη του προγράμματος στο χωριό μου δεν ήταν εύκολη. Οι άνθρωποι υποπτεύονταν ότι οι αξιωματούχοι του SRLM ήταν απατεώνες. Ωστόσο, όλα αυτά άλλαξαν με το πέρασμα του χρόνου», λέει.

Ορισμένες γυναίκες έχουν επί του παρόντος ένα κεφάλαιο κίνησης 500.000 ρούπιες στη διάθεσή τους. Στο παρελθόν, τα μέλη της ομάδας αυτοβοήθειας δεν θα είχαν συναντήσει τον ενδιαφερόμενο δικαστή ή αξιωματικό χωρίς δυσκολίες. «Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιες ταλαιπωρίες σήμερα. Το σχέδιο Umeed μας έχει δώσει μια αίσθηση υπερηφάνειας. Έχουμε τον δέοντα σεβασμό κάθε φορά που επισκεπτόμαστε ένα γραφείο, κάτι που δεν συνέβαινε νωρίτερα», λέει η Σαζία Μπασίρ (26).

Η Υπεύθυνη Προγράμματος Περιφέρειας Βάνι συμφωνεί ότι οι γυναίκες στις μέρες μας έχουν αποκτήσει τόση αυτοπεποίθηση που συναντούν τους αντίστοιχους αξιωματούχους με ευκολία. «Θα έλεγα ότι η κοινότητα ως σύνολο έχει εμφανιστεί για να τους υποστηρίξει. Αυτές οι γυναίκες είναι τα πρότυπα της κοινωνίας μας».

Η Μπασίρ είχε διαχειριστεί μόνη της τα έξοδα του γάμου της, δημιουργώντας εισόδημα από την επιχείρησή της στο σαφράν. Κάτοικος του Κονιμπάλ και πτυχιούχος ανθρωπιστικών επιστημών, η Μπασίρ ηγείται της 11μελούς ομάδας αυτοβοήθειας Jannat.

Η Νιγκάτ Αγιούμπ συνήθιζε να λέει ότι παρά το γεγονός ότι είχε σπουδάσει μέχρι την δωδέκατη τάξη, θα καθόταν αδρανής στο σπίτι. Τώρα είναι η επικεφαλής της ομάδας του Habba Khatoon  και συνδέεται με επιχειρήσεις ξηρών φρούτων και σαφράν.

«Ο πατέρας μου ασχολείται με την καλλιέργεια κρόκου  εδώ και δεκαετίες. Καθ' όλη τη διάρκεια, έχουμε δει μεσάζοντες να μας εκμεταλλεύονται αναφέροντας τιμές απόρριψης για τα προϊόντα μας. Στη συνέχεια το πουλάνε σε υψηλότερες τιμές και κερδίζουν τεράστια κέρδη», εξηγεί η Μπασίρ, η οποία τώρα πουλάει τα προϊόντα απευθείας σε υποψήφιους αγοραστές.

«Το έτος 2021 έφερε την πολυπόθητη αλλαγή. Ενώ παρακολουθούσα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη συγκομιδή σαφράν  από ειδικούς από το Χαϊντεραμπάντ, γνώρισα ορισμένους αγοραστές  που τώρα επικοινωνούν απευθείας μαζί μου για τα προϊόντα», λέει η Μπασίρ. Με το εισόδημά της, μπορούσε επίσης να στηρίξει τον αδερφό της στη διαχείριση του μαγαζιού του.

«Παρότι είχα σπουδάσει μέχρι την τάξη 12, πριν από πέντε χρόνια καθόμουν αδρανής στο σπίτι. Αλλά τώρα, είμαι ο αρχηγός της ομάδας του Χαμπά Χατούν και συνδέομαι με επιχειρήσεις ξηρών φρούτων και σαφράν. Δύο από τις συντρόφους μου στην ομάδα βοήθησαν τους συζύγους τους να δημιουργήσουν καταστήματα ραπτικής. Μία άλλη σύντροφος της ομάδας ξεκίνησε μια επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων», λέει η Νιχάτ Αγιούμπ (24) από την Τσαντχάρα. Μερικά άλλα μέλη της ομάδας Jannat έχουν επιτυχίες σε ανδροκρατούμενη εργασία όπως η εκτροφή προβάτων.  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags