Το Αμριτσάρ είναι μια πόλη στη βορειοδυτική Ινδία περισσότερο γνωστή για τον Χρυσό Ναό, έναν από τους πιο σεβαστούς θρησκευτικούς χώρους της χώρας. Αλλά ο ναός δεν είναι απλώς ένας τόπος λατρείας. Είναι επίσης σύμβολο των προσπαθειών της πόλης για την καταπολέμηση της πείνας. To λανγκάρ* του ναού, ή η κοινόχρηστη κουζίνα, σερβίρει δωρεάν γεύματα σε οποιονδήποτε επισκέπτεται, ανεξαρτήτως θρησκείας ή κοινωνικής θέσης. Σε μια χώρα όπου εκατομμύρια πεινούν καθημερινά, το λανγκάρ είναι ένας φάρος ελπίδας και ένα παράδειγμα του πώς οι πρωτοβουλίες που βασίζονται στην πίστη μπορούν να επιφέρουν θετική κοινωνική αλλαγή.

Η κοινότητα των Σιχ ίδρυσε τον Χρυσό Ναό και την Κουζίνα λανγκάρ σχεδόν ταυτόχρονα. Η φιλοσοφία πίσω από τη δημιουργία του λανγκάρ ήταν να παρέχει δωρεάν, θρεπτική τροφή σε οποιονδήποτε επισκέπτονταν τον Χρυσό Ναό, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την κοινωνική του θέση. Το λανγκάρ ενσαρκώνει την πίστη των Σιχ στο «seva», που σημαίνει ανιδιοτελής υπηρεσία στην κοινότητα. Το λανγκάρ εκδηλώνει επίσης το βασικό δόγμα του Σιχισμού για την ισότητα, το οποίο αντιτίθεται στις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Το λανγκάρ είναι μια καλά οργανωμένη κουζίνα που λειτουργεί 24/7 και σερβίρει δωρεάν φαγητό κατά μέσο όρο σε 100.000 άτομα καθημερινά. Η κουζίνα λειτουργεί με δωρεές από τις κοινότητες των Σιχ σε όλο τον κόσμο και κάθε συνεισφορά γίνεται ταπεινά αποδεκτή. Το σύστημα μαγειρέματος, σερβιρίσματος και καθαρισμού είναι εναρμονισμένο και εθελοντές από κάθε υπόβαθρο συμμετέχουν όλη την ημέρα. Κανείς δεν πληρώνεται για τη δουλειά του, και κανείς δεν απομακρύνεται ποτέ από το Λάνγκαρ. Σε γιορτές και αργίες, ο αριθμός των ατόμων που εξυπηρετούνται μπορεί να ξεπεράσει τις 500.000. Το μενού του λανγκάρ αποτελείται από απλό αλλά θρεπτικό χορτοφαγικό φαγητό. Το μενού αποτελείται κυρίως από ρύζι, φακές, λαχανικά και ψωμί, με επιδόρπιο ή σνακ. Όλα παρασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους και φρέσκα υλικά χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της ποιότητας και της διατροφής.

Ο αντίκτυπος του λανγκάρ είναι κάτι περισσότερο από μία απλή τροφοδοσία των ανθρώπων. Ενθαρρύνει την αίσθηση της κοινότητας, της ενότητας και της ισότητας. Άνθρωποι όλων των θρησκειών και κοινωνικών καταστάσεων κάθονται και τρώνε μαζί, μοιράζονται το ίδιο φαγητό και χώρο. Η ατμόσφαιρα του λανγκάρ επεκτείνεται ακόμη και στην κουζίνα, όπου οι ταπεινές εργασίες του ξεφλουδίσματος του σκόρδου ή του πλυσίματος των πιάτων γίνονται μαζί χωρίς καμία αίσθηση ιεραρχίας. Το λανκάρ είναι ένα μέρος όπου γιορτάζονται οι θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες, όπως η καλοσύνη, η συμπόνια και η γενναιοδωρία, και όσοι συμμετέχουν στις προσφορές του αισθάνονται τρέφονται σωματικά και πνευματικά.

Το λανγκάρ του Χρυσού Ναού δεν είναι μόνο ένα παράδειγμα ινδικής φιλοξενίας αλλά και μια επίδειξη του πώς τα θρησκευτικά ιδρύματα μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Η επιτυχία του προγράμματος οφείλεται εν μέρει στην οργανωτική δομή του ναού, ο οποίος λειτουργεί σε ένα πλήρως αποκεντρωμένο σύστημα. Ο ναός διοικείται από ένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα Σιχ, γνωστό ως Επιτροπή Shiromani Gurdwara Parbandhak (SGPC), η οποία επιβλέπει τις λειτουργίες και τα οικονομικά του ναού. Το SGPC είναι ένα τμήμα στην κοινότητα των Σιχ και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα λανγκάρ εκτελείται αποτελεσματικά, βιώσιμα και με τα υψηλότερα πρότυπα υγιεινής και καθαριότητας. Το λανγκάρ είχε αντίκτυπο πολύ πέρα ​​από το  Αμριτσάρ. Έχει εμπνεύσει παρόμοιες πρωτοβουλίες σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως η Εταιρεία Langar Seva στο Βανκούβερ του Καναδά, και τον Οργανισμό Πρόνοιας Dalit στο Chennai της Ινδίας. Το λανγκάρ έχει δείξει ότι η πείνα δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο από κυβερνήσεις και ΜΚΟ, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί ως κοινότητα. Το Λάνγκαρ έχει επίσης αποδείξει ότι μια απλή πράξη καλοσύνης μπορεί να επηρεάσει βαθιά την κοινωνία.

*Λανγκάρ είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στον Σιχισμό για την κοινοτική κουζίνα που βρίσκεται μέσα σε έναν ιερό ναό, όπου ετοιμάζονται και προσφέρονται δωρεάν γεύματα σε όλους τους επισκέπτες, ανεξαιρέτως θρησκείας, κάστας, φύλου, οικονομικής κατάστασης ή εθνικότητας. Το δωρεάν γεύμα είναι πάντα χορτοφαγικό.

ΠΗΓΗ: khalsavox.com