Facebook Pixel Τρόμος στο Πακιστάν! Χριστιανοί ακτιβιστές βασανίστηκαν από την αστυνομία
Life
| 2023-09-26 11:52:00

Τρόμος στο Πακιστάν! Χριστιανοί ακτιβιστές βασανίστηκαν από την αστυνομία

του Γεωπόλδου
Τρόμος στο Πακιστάν! Χριστιανοί ακτιβιστές βασανίστηκαν από την αστυνομία

Καταγγελίες από έναν ιερέα και έναν πάστορα.

Δύο ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επισκέφθηκαν το Φαϊσαλαμάντ από το Καράτσι φέρεται να συνελήφθησαν για σύντομο χρονικό διάστημα και βασανίστηκαν από την αστυνομία. 

Το περιστατικό αναφέρθηκε από τον δικηγόρο και ακτιβιστή για τα δικαιώματα Τζιμπράν Νασίρ σε μια σειρά αναρτήσεων στο X, πρώην Twitter.

Σε μια ανάρτηση σχετικά με αυτό που χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική και καταδικαστέα ενέργεια από την αστυνομία του Παντζάμπ», ο Νασίρ είπε ότι δύο εξέχοντες ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Καράτσι, ο πάστορας Γκαζάλα Σαφίκ και ο Λουκ Βίκτορ, επισκέπτονταν το Φαϊσαλαμπάντ για να βοηθήσουν τον αιδεσιμότατο πατέρα Ελεάζαρ Σίντου.

Ο χριστιανός ιερέας Σίντου πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου . Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν ότι ο Σίντου — ο οποίος υπηρετούσε στην εκκλησία Μγιον Σανγκ Νασέρντ στη Τζαρανβάλα επέστρεφε σπίτι από την εκκλησία το βράδυ όταν ένας άγνωστος γενειοφόρος άνδρας πυροβόλησε και τον τραυμάτισε. Αναφέρθηκε επίσης ότι έκανε προσευχές στην εκκλησία στις 28 Αυγούστου όταν κάποιος έγραψε απαράδεκτα θρησκευτικά συνθήματα εναντίον του στον εξωτερικό τοίχο της εκκλησίας, τα οποία σβήστηκαν από την αστυνομία μετά από καταγγελία του.

Λίγες μέρες πριν από το υποτιθέμενο περιστατικό, όταν πήγε να αφήσει το γιο του στο σχολείο, μερικοί γενειοφόροι τον απείλησαν λέγοντας: «Καθώς τα γραπτά μας συνθήματα έχουν διαγραφεί από τον τοίχο της εκκλησίας, σύντομα θα διαγραφείτε και εσείς».

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του Νασίρ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Σίντου συνελήφθη, «κρατήθηκε παράνομα αιχμάλωτος από την τοπική αστυνομία και υποβλήθηκε σε [σε] βασανιστήρια, αναγκαζόμενος να δηλώσει ότι η θανατηφόρα επίθεση εναντίον του μετά το περιστατικό στη Τζαρανβάλα ήταν αυτόχειρα" .

Υποστήριξε ότι ο Σίντου αναγκάστηκε να δώσει μια δήλωση ότι «πυροβολήθηκε ώστε οι πραγματικοί ένοχοι να παραμείνουν ασφαλείς».

Σε επόμενη ανάρτησή του, είπε ότι ο πάστορας Γκαζάλα Σαφίκ αφέθηκε ελεύθερος, αλλά ισχυρίστηκε ότι το τηλέφωνό του κρατήθηκε από την αστυνομία.

«Επικοινώνησε με την οικογένειά του από το τηλέφωνο κάποιου άλλου», είπε, προσθέτοντας: «Αποκάλυψε ότι η αστυνομία έβαλε ένα μαύρο πανί στο πρόσωπο του Λουκ Βίκτορ και τον πήρε μαζί με τον πάστορα Βίκυ (Σιντού) χτυπώντας τους και τους δύο».

Σε μια τρίτη ανάρτηση, ο Νασίρ ισχυρίστηκε ότι το αστυνομικό προσωπικό στο αστυνομικό τμήμα Σαντάρ στο Φαϊσαλαμπάντ «χτύπησε άσχημα τον Λουκ Βίκτορ».

Ο Νασίρ συνέχισε λέγοντας: «Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Παντζάμπ  και ο εν ενεργεία ανώτατος δικαστής του Πακιστάν επισκέφτηκαν όλοι τη Τζαρανβάλα για να βοηθήσουν τα θύματα. Ο Λουκ έκανε το ίδιο, αλλά δεν ήταν ισχυρός και με επιρροή, οπότε η αστυνομία του Παντζάμπ έπρεπε να τον βασανίσει.

«Ο πάστορας Γκαζάλα φοβάται ότι εάν επιτραπεί μόνο στον Λουκ να φύγει, τότε η αστυνομία μπορεί να βασανίσει και να βλάψει περαιτέρω τον πάστορα Βίκυ».

Υπενθυμίζεται το περιστατικό στη Jaranwala που έλαβε χώρα στις 16 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια του οποίου ένας βίαιος όχλος εκατοντάδων λεηλάτησε και πυρπόλησε σχεδόν δώδεκα εκκλησίες και επιτέθηκε στις κατοικίες μελών της χριστιανικής κοινότητας και στο γραφείο του τοπικού βοηθού επιτρόπου στην περιοχή. Σύμφωνα με αστυνομικές και τοπικές πηγές, η βία ξέσπασε αφού ορισμένοι ντόπιοι ισχυρίστηκαν ότι αρκετές βεβηλωμένες σελίδες του Ιερού Κορανίου βρέθηκαν κοντά σε ένα σπίτι στο Cinema Chowk, όπου διέμεναν δύο χριστιανοί αδελφοί.

Σε μια άλλη ανάρτηση, ο Νασίρ μοιράστηκε ένα βίντεο του Βίκτορ λέγοντας: «Βίντεο που δημιουργήθηκε από τον Λουκ Βίκτορ στον Σαντρ Θάνα Φαϊσαλαμπάντ μετά την αποφυλάκισή του. Είχε μελανιές σε όλο του το σώμα. Το έγκλημά του είναι να βοηθήσει να βρεθεί η αλήθεια για την υπόθεση του πάστορα Ελιέζερ με το ψευδώνυμο "Βίκυ", ο οποίος πυροβολήθηκε λίγες μέρες μετά το περιστατικό στη Τζαρανβάλα».

Ο Βίκτωρ φαίνεται με ραβδώσεις στο λαιμό και το πρόσωπό του. Ο Νασίρ προέτρεψε τον προσωρινό εκτελεστικό διευθυντή του Παντζάμπ Μοχσίν Νακβί να ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

«Αυτό υπογραμμίζει μόνο πόσο ευάλωτη είναι η χριστιανική κοινότητα και πώς βρίσκονται πλήρως στο έλεος των κρατικών αρχών. Ενώ ο Λουκ και ο πάστορας Γκαζάλα αφέθηκαν ελεύθεροι, ο πάστορας Βίκυ φέρεται να συνελήφθη μεταφέροντάς τον από καταγγέλλοντα σε κατηγορούμενο στο ίδιο το FIR, ο πάστορας Βίκτορ καταγράφηκε κατά της επίθεσης εναντίον του», έγραψε στο X.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου (23/9), ο Νασίρ μοιράστηκε μια δήλωση του πάστορα Γκαζάλα Σαφίκ σε βίντεο στο X, όπου είπε ότι καταγράφηκε στο αστυνομικό τμήμα Σαντάρ.

Ο Σαφίκ ίπε ότι ο Σιντού είχε τεθεί υπό κράτηση και ότι αυτός και ο Βίκτορ βασανίστηκαν από την αστυνομία. Υποστήριξε επίσης ότι τα τηλέφωνα τους αφαιρέθηκαν από τις αρχές

«Η μόνη απαίτησή μας είναι εάν υπάρχει οποιαδήποτε υπόθεση εναντίον του (Σιντού), να μας το πείτε», είπε.

Ο χρόνος εγγραφής του βίντεο δεν είναι ξεκάθαρος.

Όταν ο αστυνομικός της πόλης Φαϊσαλαμπάντ, Ουσμάν Ακράμ Γκοντάλ, ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς του Νασίρ, είπε: «Είναι απολύτως λάθος».

Ο αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι ο Σιντού αυτοπυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια του περιστατικού της 3ης Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι είχε κατατεθεί αναφορά εναντίον του. "Έχει υποβάλει ομολογιακή δήλωση και είναι σε κράτηση", ανέφερε ο αστυνομικός .

Όσο για τον Σαφίκ και τον Βίκτορ, είπε: «Οι δύο έφτασαν εκεί και προσπαθούσαν να τον βγάλουν (Σιντού) από εκεί. Συμπεριφέρθηκαν άσχημα με την [αστυνομία] και απείλησαν τον αξιωματικό του σταθμού. Η αστυνομία δεν είχε άλλη επιλογή από το να τους σταματήσει».

Ο ισχυρισμός της αστυνομίας επαναλήφθηκε στην επιστολή τερματισμού του σιντού που εκδόθηκε από την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία του Πακιστάν (PCP) στις 13 Σεπτεμβρίου.

«Αυτή η επιστολή ενημερώνει ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου 2023, εσείς, κύριε Ελεάζαρ Σιντού, ο Μπασίρ Μασίχ Σιντού … δεν εργάζεστε πλέον στην Πρεσβυτεριανή Εκκλησία του Πακιστάν [εφεξής θα αναφέρεται ως PCP]. Αυτή η απόφαση οφείλεται στα γεγονότα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας με πολλούς συναδέλφους, φίλους και μέλη της οικογένειας σχετικά με το περιστατικό φερόμενου πυροβολισμού στο δεξί σας χέρι στις 3 Σεπτεμβρίου 2023, στο οποίο ομολογήσατε οικειοθελώς ότι επρόκειτο για αυτο- προκάλεσες τραυματισμό και παραδέχτηκες ότι σχεδίασες όλη αυτή την πράξη χωρίς φόβο, πίεση ή πίεση.

Ο Σιντού αρνείται ότι αυτοπυροβολήθηκε και έγραψε απαράδεκτα θρησκευτικά συνθήματα στον τοίχο της εκκλησίας. Ισχυρίζεται περαιτέρω ότι βασανίστηκε από την αστυνομία και τρεις αστυνομικοί έμειναν μέσα στο σπίτι του όλη την ημέρα.

Επίσης ότι δεν του παρείχαν τροφή και νερό υπό την κράτηση της αστυνομίας.

ΠΗΓΗ: Dawn.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags