Facebook Pixel Ξύπνησαν άσχημες μνήμες στις 26 Νοεμβρίου! 15 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βομβάη
Life
| 2023-11-29 11:45:00

Ξύπνησαν άσχημες μνήμες στις 26 Νοεμβρίου! 15 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βομβάη

του Γεωπόλδου
Ξύπνησαν άσχημες μνήμες στις 26 Νοεμβρίου! 15 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βομβάη

Οι συντονισμένες επιθέσεις από μια ομάδα 10 τρομοκρατών προκάλεσαν χάος στους δρόμους και σοκ σε όλον τον κόσμο.

Έχουν περάσει 15 χρόνια από τις καταστροφικές τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, τη Βομβάη, στις 26 Νοεμβρίου 2008. Συνήθως αναφέρονται ως 26/11, αυτές οι συντονισμένες επιθέσεις από μια ομάδα 10 τρομοκρατών προκάλεσαν χάος στους δρόμους της Βομβάης και σόκαραν όλον τον κόσμο

Τρομοκράτες της τρομοκρατικής ομάδας Lashkar-e-Taiba (LeT) είχαν εισέλθει στην πόλη της Βομβάης τη νύχτα της 26ης Νοεμβρίου 2008. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών, σκότωσαν 166 άτομα και τραυμάτισαν 300.

Χτύπησαν μέρη που σύχναζαν Ευρωπαίοι, Ινδοί και Εβραίοι

Οι στόχοι επιλέχθηκαν προσεκτικά αφού ερευνήθηκαν για μέγιστο αντίκτυπο, δηλαδή τα ξενοδοχεία Taj και Oberoi, ο τερματικός σταθμός Chhatrapati Shivaji Maharaj, το εβραϊκό κέντρο στο Nariman House και το Leopold Cafe, καθώς σε αυτά τα μέρη σύχναζαν Ευρωπαίοι, Ινδοί και Εβραίοι.

Οι εννέα τρομοκράτες LeT σκοτώθηκαν ενώ ο Mohammad Ajmal Amir Qasab, ο μόνος επιζών Πακιστανός τρομοκράτης από την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό Chhatrapati Shivaji Terminus, συνελήφθη. Τον Μάιο του 2010, ο Qasab καταδικάστηκε στη θανατική ποινή και δύο χρόνια αργότερα, απαγχονίστηκε σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στην πόλη Pune.

Τα σημάδια που άφησε το τραγικό γεγονός συνεχίζουν να παραμένουν στη συλλογική μνήμη όσων είδαν το χτύπημα και τα διδάγματα που αντλήθηκαν παραμένουν ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια.

Φέτος, σηματοδοτώντας τη 15η επέτειο από τις τραγικές τρομοκρατικές επιθέσεις, το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει επίσημα τη Lashkar-e-Taiba (LeT) ως τρομοκρατική οργάνωση. Η απόφαση ελήφθη χωρίς κανένα αίτημα από την κυβέρνηση της Ινδίας.

Η ισραηλινή πρεσβεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να κηρυχθεί το LeT ως τρομοκρατικό όργανο, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη ανεξάρτητα χωρίς κανένα επίσημο αίτημα από την ινδική κυβέρνηση.

Υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ καταγράφει μόνο τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ενεργά εναντίον του εντός ή γύρω από τα σύνορά του, ή με παρόμοιο τρόπο με την Ινδία--αυτές που αναγνωρίζονται παγκοσμίως από το ΣΑΗΕ ή το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ--"Οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών του Ισραήλ έχουν εργάστηκαν από κοινού τους τελευταίους μήνες για μια ταχεία και έκτακτη καταχώριση της οργάνωσης Lashkar-e-Taiba αυτή την ημερομηνία για να τονίσει τη σημασία ενός Ενιαίου Παγκόσμιου Μετώπου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ινδία Naor Gilon επαίνεσε επίσης την απόφαση και χαρακτήρισε «σωστή» την απαγόρευση της Lashkar-e-Taiba (LeT). Είπε ότι το Τελ Αβίβ πριν από λίγους μήνες αποφάσισε να απαγορεύσει το LeT αφού ο αναπληρωτής του διαπίστωσε ότι δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, μια ημερήσια έκθεση αφίσας διοργανώθηκε στο Broken Chair μπροστά από τα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη την Παρασκευή, για να τιμήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Βομβάης της 26/11.

Την ημέρα αυτή, κάθε χρόνο, το έθνος θυμάται τους ανθρώπους και τις δυνάμεις ασφαλείας που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας τους τρομοκράτες.

ΠΗΓΗ: NDTV

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags