Μία αποκάλυψη έκανε την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 η εφημερίδα Times . Οι Ισραηλινοί ανακάλυψαν σχέδια της Χαμάς να δημιουργήσει μια μυστική βάση στην Τουρκία όπου θα μπορούσαν να σχεδιάσει επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων σε γειτονικές χώρες.

Τα αρχεία δείχνουν επίσης ότι η τρομοκρατική ομάδα είχε σχέδια να δημιουργήσει πυρήνες σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για να εξαπολύσει περισσότερες επιθέσεις.

Σύμφωνα με αναφορές, δεν είναι γνωστό εάν οι πυρήνες είχαν ήδη εγκατασταθεί στην Τουρκία πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

 
Συγκεκριμένα ο IDF, βρήκε έγγραφο με την ένδειξη «Ίδρυση βάσης στην Τουρκία» στο σπίτι του Hamza Abu Shanab (φώτο κάτω). 
 

Ο Shanab είναι αρχηγός του επιτελείου του Yahya Sinwar, ο οποίος είναι ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Χαμάς, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δράσουμε με μια μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία στρατιωτικών κόμβων που θα είναι η βάση για ειδικές επιχειρήσεις που μπορούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις της αντίστασης στρατιωτικά, διπλωματικά και ηθικά. Ως εκ τούτου, προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα υποκατάστημα ασφαλείας στο εξωτερικό που θα είναι ικανό να διεξάγει πληροφορίες και στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέλλον».

Το τριετές σχέδιο που βρέθηκε στο σπίτι του Σανάμπ σκιαγραφεί ένα σχέδιο που θα περιλάμβανε «τη δημιουργία πολλών στρατιωτικών κυψελών και ασφαλών κατοικιών σε πολλές χώρες».

Υποδηλώνει ότι η ομάδα έχει επίσης σχέδια να εκπαιδεύσει στρατιωτικούς πυρήνες σε διάφορες χώρες σχετικά με τον «πρακτικό σχεδιασμό δολιοφθορών και δολοφονιών».

Το έγγραφο στοχεύει σε στόχους όπως «αξιωματικοί και διοικητές στη Μοσάντ» καθώς και «ισραηλινοί με επιρροή» στο κοινό.

Το σχέδιο, το οποίο αναφέρει επίσης πώς θα χρηματοδοτήσει μια βάση στην Τουρκία, περιγράφει επίσης φιλοδοξίες «δολιοφθοράς πλοίων του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού» και «απαγωγών».

Άνδρες επιβιβάζονται στο πίσω μέρος ενός φορτηγού φορτωμένου με έπιπλα και άλλα αντικείμενα καθώς φεύγουν από μια αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση (Φωτογραφία: AFP μέσω Getty Images)

 

Η τουρκική κυβέρνηση περιέγραψε τη Χαμάς ως «απελευθερωτική ομάδα» και επιτέθηκε στο Ισραήλ για την απάντησή του στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα. Την Κυριακή αναφέρθηκε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν της Τουρκίας είπε ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου «έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που θα έκανε τον Χίτλερ να ζηλεύει με τις γενοκτονικές του μεθόδους».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αριστερά) συναντά τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε (X/Twitter)

 

Ο Ερντογάν μίλησε υπέρ της τρομοκρατικής ομάδας, την οποία ισχυρίστηκε ότι ήταν «ένα κίνημα αντίστασης». Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ισχυρίστηκε ότι περισσότεροι από 1.000 μαχητές της Χαμάς νοσηλεύονται σε τουρκικά νοσοκομεία. Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφαση της χώρας να χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Ενώ ο Ερντογάν επιτρέπει στη Χαμάς να λειτουργεί γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, αρνείται ότι η ομάδα διεξάγει τρομοκρατικές επιχειρήσεις από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τους Times, οι οποίοι επικαλούνται πηγές από μυστικές υπηρεσίες, παρά τη δημόσια υποστήριξή του προς τους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς, ο Ερντογάν δεν θέλει η Τουρκία να γίνει βάση για τη μαχητικότητα της Χαμάς.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr