Facebook Pixel Ινδία: Μάχη για το περιβάλλον! Προτεραιότητα η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Life
| 2023-03-23 11:14:00

Μάχη για το περιβάλλον! Προτεραιότητα για την Ινδία η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

του Γεωπόλδου
Μάχη για το περιβάλλον! Προτεραιότητα για την Ινδία η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η «Αποστολή Έξυπνων Πόλεων» ξεκίνησε το 2015 για την προώθηση βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς πόλεων που παρέχουν βασικές υποδομές, προσφέροντας αξιοπρεπή ποιότητα ζωής και καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον μέσω της εφαρμογής έξυπνων λύσεων, όπως η κίνηση βάσει δεδομένων διαχείρισης και έξυπνων συστημάτων φωτισμού.

Μάρτυρας ενός πρωτοφανούς ρυθμού αστικοποίησης και ανάπτυξης είναι ο κόσμος. Ωστόσο, αυτό έχει επίσης ασκήσει εξίσου σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον μας και στην ποιότητα ζωής. Ως αποτέλεσμα των επειγουσών περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), καλώντας για ενέργειες από όλες τις χώρες.

Ενώ όλοι αυτοί οι στόχοι είναι αλληλένδετοι, 5 από αυτούς συνδέονται κυρίως με το περιβάλλον. Αυτοί είναι

1) Να γίνουν οι πόλεις και οι ανθρώπινοι οικισμοί χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικοί και βιώσιμοι.

2) Διασφάλιση βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής.

3) Ανάληψη επείγουσας δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.

4) Διατήρηση και βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων για αειφόρο ανάπτυξη.

5) Προστασία, αποκατάσταση και προώθηση της αειφόρου χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων, βιώσιμη διαχείριση των δασών, καταπολέμηση της ερημοποίησης, ανάσχεση και αναστροφή της υποβάθμισης της γης και ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας.

 

Με την υιοθέτηση αυτών των στόχων από την Ινδία, η NITI Aayog, η κορυφαία δεξαμενή σκέψης της κυβέρνησης, έχει αναλάβει το έργο του συντονισμού των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, της χαρτογράφησης των σχετικών σχεδίων και των στόχων τους και του εντοπισμού των επικεφαλής και των υπουργείων υποστήριξης για κάθε στόχο.

Με τον πληθυσμό της χώρας να αυξάνεται, το 40 % των Ινδών αναμένεται να ζουν σε αστικές περιοχές έως το 2030, ένα φαινόμενο που αναπόφευκτα θα ασκήσει σημαντική πίεση στις υποδομές και τους πόρους μιας πόλης. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η «Αποστολή Έξυπνων Πόλεων» ξεκίνησε το 2015 για την προώθηση βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς πόλεων που παρέχουν βασικές υποδομές, προσφέροντας αξιοπρεπή ποιότητα ζωής και καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον μέσω της εφαρμογής έξυπνων λύσεων, όπως η κίνηση βάσει δεδομένων διαχείρισης και έξυπνων συστημάτων φωτισμού.

Μεταξύ των 100 πόλεων που έχουν επιλεγεί για αυτήν την πρωτοβουλία είναι το Βιζαχαπατνάμ (Visakhapatnam), μια πόλη-λιμάνι στην ανατολική ακτή της Ινδίας, η οποία μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη στην ινδική πολιτεία Άντρα Πραντές και βρίσκεται μεταξύ των Ανατολικών Γκατ και της ακτής του κόλπου της Βεγγάλης, έχει σημειώσει 100% στον ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό των δρόμων. Έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης καταστροφών με πράσινη κάλυψη άνω του 35% έναντι του εθνικού αστικού μέσου όρου άνω του 20%.

Το Αμριτσάρ (Amritsar), μια πόλη στη Βόρεια Ινδία, στοχεύει να εισαγάγει περισσότερα ηλεκτρονικά οχήματα και «έξυπνες κάρτες», να παρέχει ένα δίκτυο τροφοδοσίας για συνδεσιμότητα στο τελευταίο μίλι και να ψηφιοποιήσει το σύστημα δημόσιων μεταφορών. Αυτό όχι μόνο θα μειώσει το κόστος και θα κάνει πιο προσιτές τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά θα ωφελήσει και το περιβάλλον της πόλης.

Για να διασφαλιστούν βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής, καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες από την κυβέρνηση, τους καταναλωτές και τους μεγάλους παράγοντες για την εφαρμογή της βιωσιμότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Η κυβέρνηση δελεάζει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τη βιώσιμη παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των πρότζεκτ Make-in India, Atmanirbhar Bharat ( το όραμα της κυβέρνησης και του Μόντι για ανεξάρτητη Ινδία), Zero defect-zero effect και National Mission for Sustainable Agriculture.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από την Oxford Economics και τη SAPSE, το 62 % των επιχειρήσεων στην Ινδία είχαν κοινοποιήσει ξεκάθαρα τα σχέδιά τους για τη βιωσιμότητα. Για παράδειγμα, η Hindalco, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αλουμινίου της Ινδίας, εργάζεται για την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένου αλουμινίου στις παγκόσμιες δραστηριότητές της. Η αξιοποίηση των συνολικών απορριμμάτων έφτασε επίσης το 80% το 2021, σύμφωνα με τον στόχο της εταιρείας να επιτύχει μηδενικά απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής έως το 2030. Η Hindalco κατέκτησε την Νο. 1 θέση στη βιομηχανία αλουμινίου για τις επιδόσεις της στη βιωσιμότητα στην έκδοση του 2021 του S&P Dow Κατάταξη της αξιολόγησης εταιρικής βιωσιμότητας (CSA) των δεικτών βιωσιμότητας Jones (DJSI).

Οι Ινδοί καταναλωτές επιθυμούν να έχουν αντίκτυπο στον πλανήτη δίνοντας προτεραιότητα στις δαπάνες για βιώσιμα προϊόντα και συνεισφέροντας στις τοπικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της American Express Trendex. Η έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 87% των ερωτηθέντων αγοράζει πάντα ή συχνά βιώσιμα προϊόντα και το 97% ενδιαφέρεται να ξοδέψει χρήματα σε είδη που θα επηρεάσουν θετικά την τοπική επιχειρήσεις και κοινότητες, η υψηλότερη μεταξύ όλων των άλλων χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Με την προεδρία της G20, η Ινδία δίνει προτεραιότητα στη δράση για την κλιματική αλλαγή μέσω του σλόγκαν της «μία γη, μια οικογένεια, ένα μέλλον». Για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, έχουν εισαχθεί αρκετές πρωτοβουλίες – για παράδειγμα, η χώρα είναι πιθανό να επιτύχει τον βραχυπρόθεσμο στόχο της ανανεώσιμης ενέργειας των 175 GW έως τα μέσα του 2023. Η Ινδία είναι ήδη ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής ενέργειας στον κόσμο και μπορεί να υπερηφανεύεται για το χαμηλότερο κόστος.

Άλλες πρωτοβουλίες για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα περιλαμβάνουν την «Εθνική Αποστολή Υδρογόνου», η οποία στοχεύει να καταστήσει την Ινδία τον μεγαλύτερο κόμβο υδρογόνου στον κόσμο. Οι προσπάθειες της αποστολής είχαν ως αποτέλεσμα την πρόσφατα εγκεκριμένη Πολιτική για το Πράσινο Υδρογόνο, η οποία όχι μόνο θα επιτρέψει την τόσο αναγκαία θετική αλλαγή στο περιβάλλον αλλά θα παράσχει επίσης ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την εμπορία άνθρακα για την περαιτέρω ενθάρρυνση της κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Έχουν δρομολογηθεί αρκετές πρωτοβουλίες, προγράμματα και παρεμβάσεις πολιτικής για την προστασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, των μαγκροβίων και των κοραλλιογενών υφάλων. Η Ινδία εντάχθηκε στον Συνασπισμό Υψηλής Φιλοδοξίας για τη Φύση και τους Ανθρώπους, που ξεκίνησε στο «One Planet Summit» που στοχεύει στην προώθηση μιας διεθνούς συμφωνίας για την προστασία τουλάχιστον του 30% της γης και των ωκεανών του κόσμου έως το 2030. Με τα πλαστικά να αποτελούν κύριο μέλημα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα , εφαρμόστηκε πανελλαδική απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης τον Ιούλιο του 2022. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Swachh Sagar, Surakshit Sagar/Clean Coast Safe Sea», ξεκίνησε επίσης μια εκστρατεία 75 ημερών υπό την ηγεσία των πολιτών για τη βελτίωση της υγείας των ωκεανών μέσω συλλογικής δράσης. Είναι η πρώτη στο είδος της και η μακροβιότερη εκστρατεία καθαρισμού ακτών στον κόσμο. Αυτή η εκστρατεία θα ευαισθητοποιήσει σχετικά με το πώς η χρήση πλαστικών καταστρέφει τη θαλάσσια ζωή μας.

Η Ινδία επιδεικνύει τη δέσμευσή της για τη διατήρηση και την αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων και δεσμεύεται για τη διατήρηση και τη διαχείριση των μαγγροβίων*. Η κυβέρνηση ανέπτυξε την «Πρωτοβουλία Mangrove για ακτοπλοϊκούς οικοτόπους και απτά εισοδήματα», βάσει της οποίας θα αναπτυχθούν φυτείες μαγκρόβων κατά μήκος της ακτογραμμής και σε αλυκές. Η έμφαση δίνεται στα μαγγρόβια γιατί αυτό το παλιρροϊκό δάσος χρησιμεύει ως φυτώριο για αρκετούς οργανισμούς. Δρα επίσης ως προπύργιο κατά της διάβρωσης των ακτών, δεσμεύοντας τον άνθρακα και παρέχοντας μέσα διαβίωσης σε εκατομμύρια ανθρώπους, εκτός από το ότι φιλοξενεί μια σειρά από στοιχεία πανίδας στον βιότοπό του.

Για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών και την αύξηση της δασικής κάλυψης, η Ινδία έχει εφαρμόσει προγράμματα όπως το Joint Forest Management, το οποίο περιλαμβάνει τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στη διαχείριση των δασών. Η κυβέρνηση έχει επίσης ξεκινήσει την «Αποστολή της Πράσινης Ινδίας» με στόχο την αύξηση της δασικής κάλυψης κατά πέντε εκατομμύρια εκτάρια.

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης απαιτούν από κάθε χώρα να θέτει με σύνεση προτεραιότητες και να προσαρμόζει τους στόχους και τους στόχους σύμφωνα με τις τοπικές προκλήσεις, τις ικανότητες και τους διαθέσιμους πόρους. Αν και πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη, η Ινδία έχει ήδη λάβει φιλόδοξα βήματα προς την επίτευξη αυτών των στόχων και στόχων.

 

 

* Ένα μαγκρόβιο είναι ένα βιομάτο που σχηματίζεται από δέντρα ικανά να ζουν σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις αλατιού, όπως στις παλιρροιακές ζώνες που βρίσκονται κοντά στις εκβολές ποταμών, ρευμάτων, βάλτων, όρμων ή κολπίσκων και κόλπων των τροπικών περιοχών του κόσμου. Η βλάστηση που μεγαλώνει εδώ είναι γνωστή ως μαγγρόβια, τα οποία έχουν συχνά εναέριες ρίζες γνωστές ως πνευματοφόρα. Αυτά επιτρέπουν στα φυτά να αναπνέουν ακόμη και αν είναι βυθισμένα, κάτι που συμβαίνει συχνά στις ακτές ή ακόμα και αν ζουν σε πλημμυρισμένες εκτάσεις.

 

ΠΗΓΗ: theprint.in

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags