Facebook Pixel Μεγάλο φάουλ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών! Διαρροή πληροφοριών που θα κοστίσει
Life
| 2023-04-09 12:09:00

Μεγάλο φάουλ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών! Διαρροή πληροφοριών που θα κοστίσει

του Γεωπόλδου
Μεγάλο φάουλ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών! Διαρροή πληροφοριών που θα κοστίσει

Εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες των ΗΠΑ για την αεράμυνα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας διέρρευσαν στο Minecraft. Τώρα το Πεντάγωνο ψάχνει και τα social media.

Το Πεντάγωνο ερευνά αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρονται να αποκαλύπτουν άκρως απόρρητα έγγραφα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Πρόκειται για μία από τις πιο επικίνδυνες υποθέσεις διαρροής πληροφοριών εδώ και δεκαετίες.

Πάνω από 100 εικόνες, με επισήμανση “Ακρως απόρρητο” και άλλες ταξινομήσεις που υποδεικνύουν ότι αντιπροσωπεύουν εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες που παράγονται στις ΗΠΑ, δημοσιεύτηκαν στον πίνακα μηνυμάτων Discord των παιχτών του Minecraft την 1η Μαρτίου. Ενώ πολλές από αυτές διαγράφηκαν πρόσφατα, οι ερευνητές πληροφοριών ανοιχτού κώδικα κατάφεραν να κατεβάσουν περισσότερα από 60 αρχεία.

Τι πληροφορίες περιλαμβάνουν

Τα έγγραφα, τα οποία φαίνεται να προέρχονται από τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με τη διάθεση των ουκρανικών δυνάμεων, την αεράμυνα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό, απόρρητες πληροφορίες για όπλα και υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο στον αγώνα τους κατά των Ρώσων εισβολέων. Περιέχουν ακόμη πληροφορίες για εσωτερικά θέματα σε διάφορα έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Νότιας Κορέας.

Το Πεντάγωνο δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι εξετάζει το θέμα: «Το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει ενεργά το θέμα και έχει παραπέμψει επίσημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για έρευνα», δήλωσε η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh. «Είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Άμυνας σχετικά με αυτό το θέμα και έχουμε ξεκινήσει έρευνα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, αρνούμενος να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.ψ

Εκπρόσωπος της CIA είπε ότι η υπηρεσία είναι ενήμερη για τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξετάζει το θέμα.

Η Wall Street Journal δεν μπόρεσε να επικυρώσει ανεξάρτητα τα έγγραφα, αλλά περιέχουν αρκετές λεπτομέρειες για να τους προσδώσει αξιοπιστία και η διαρροή έχει συγκλονίσει τους αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το στρατιωτικό προσωπικό έχει πρόσβαση σε τέτοια έγγραφα, δήλωσαν αξιωματούχοι της άμυνας. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν έχουν ακόμη καθορίσει πώς εμφανίστηκαν τα έγγραφα στο διαδίκτυο ή από ποια στρατιωτική εγκατάσταση θα μπορούσαν να προέρχονται, δήλωσαν αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων.

Ανησυχία στην Ουκρανία

Ακόμη και πριν εμφανιστεί το εύρος των αποκαλύψεων, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι το Κίεβο θα λάβει νέα μέτρα για να αποτρέψει διαρροές σχετικά με την προγραμματισμένη εαρινή του επίθεση.

Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι συγκάλεσε τους ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές και αξιωματούχους ασφαλείας της χώρας την Παρασκευή για να συζητήσουν τη σχεδιαζόμενη ώθηση για την ανάκτηση του 18% της Ουκρανίας που παραμένει κατεχόμενη από τη Ρωσία. Στη συνάντηση, πρόσθεσε σε δήλωσή του, συζητήθηκαν επίσης νέα «μέτρα για την αποτροπή διαρροών πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων».

Ο Άρικ Τόλερ, επικεφαλής έρευνας και εκπαίδευσης με την ερευνητική κοινοπραξία Bellingcat, είπε ότι βρήκε την κρύπτη νέων εγγράφων την Παρασκευή, μια μέρα μετά τη δημοσίευση τουλάχιστον έξι εικαζόμενων εικόνων απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ στην πλατφόρμα Telegram από σχολιαστές του πολέμου υπέρ του Κρεμλίνου. Τουλάχιστον μία από αυτές τις εικόνες είχε αλλοιωθεί—για να μειωθεί η εκτίμηση των ρωσικών απωλειών και να διογκωθούν οι απώλειες της Ουκρανίας.

Αυτές και μερικές επιπλέον εικόνες είχαν αναρτηθεί στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων 4chan την Πέμπτη.

Κρίσιμες λεπτομέρειες για την ουκρανική αεράμυνα και όχι μόνο

Δεκάδες εικόνες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα που προβλήθηκαν από την Wall Street Journal περιείχαν εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες για τους αντιπάλους της Αμερικής, ιδιαίτερα τη Ρωσία.

Τα έγγραφα, μερικά από τα οποία φαίνεται να είναι ενημερωτικό υλικό, περιγράφουν λεπτομέρειες για τις υποτιθέμενες τοποθεσίες και λειτουργίες των συστημάτων αεράμυνας της Ουκρανίας, τις ποσότητες κάθε τύπου πυραύλων αεράμυνας και τις απογοητευτικές προβλέψεις για το πότε οι ουκρανικές δυνάμεις θα εξαντληθούν από κάθε είδος πυρομαχικό.

Άλλα έγγραφα περιείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για τα προγράμματα και τις διαδρομές των αμερικανικών και των συμμαχικών αεροσκαφών αναγνώρισης στη Μαύρη Θάλασσα. τα τρωτά σημεία ορισμένων από τα αμερικανικά όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία· και τη σύνθεση και τον οπλισμό των εννέα ταξιαρχιών του ουκρανικού στρατού που εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους για την ερχόμενη εαρινή επίθεση. Ρωσικά αεροσκάφη ανάγκασαν ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper να συντριβεί στη Μαύρη Θάλασσα στις 14 Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά τη δημοσίευση αυτών των αρχείων.

Εκτός από έγγραφα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα αρχεία που διέρρευσαν περιελάμβαναν αντίγραφα της ημερήσιας έκθεσης πληροφοριών που παρέχονται στον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin και στον Πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Στρατού Στρατηγό Mark Milley, αναφέρει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραήλ.

«Αν κάποιος στο Minecraft Map Discord μπόρεσε να τα βρει και να τα μοιραστεί λίγες μέρες μετά την πρώτη εμφάνιση τους την 1η Μαρτίου, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν να τους ρίξουν μια ματιά επίσης» δήλωσε ειδικός στη WSJ.

Στα περιθώρια ορισμένων σελίδων εκτυπώνονται σημάνσεις κοινές σε άκρως απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής υπηρεσίας που τα παρήγαγε και του επιπέδου ταξινόμησης. Τα έγγραφα περιλαμβάνουν ενημερώσεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων της CIA, καθώς και υλικό από πολλές άλλες μονάδες πληροφοριών.

Αυτές περιλαμβάνουν την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας του Πενταγώνου. την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών, η οποία αναλύει δεδομένα από κατασκοπευτικούς δορυφόρους· η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας που κρυφακούει· και το Γραφείο Πληροφοριών και Έρευνας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι τουλάχιστον μερικές από τις εικόνες ήταν διαρροές εγγράφων που παρήχθησαν από το Κοινό Επιτελείο, το οποίο αποτελείται από ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές για κάθε μία από τις υπηρεσίες και συμβουλεύει τον πρόεδρο.

Ο στρατηγός Milley ενημερώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης για την πρώτη παρτίδα εγγράφων που διέρρευσαν στην επιφάνεια, όπως και ο κ. Austin, είπαν οι αξιωματούχοι, πριν από την ανακάλυψη των τελευταίων ύποπτων εγγράφων που διέρρευσαν.

Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία έχουν εκπαιδεύσει και εξοπλίσει εννέα ταξιαρχίες του ουκρανικού στρατού με δυτικά βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των τανκς Leopard-2 και Challenger και μαχητικά οχήματα Stryker, Marder και Bradley. Η Ουκρανία εκπαιδεύει χωριστά πολλές άλλες μάχιμες ταξιαρχίες, υπό την αιγίδα του στρατού, της εθνοφρουράς, της συνοριακής υπηρεσίας και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα φαίνεται να είναι έντυπες διαφάνειες παρουσίασης και χάρτες. Επειδή τα διαβαθμισμένα έγγραφα μπορούν να εκτυπωθούν μόνο σε εγκεκριμένα συστήματα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανότατα θα έχει κάποιο αρχείο σχετικά με το ποιος τα παρήγαγε, δήλωσε ο Aram Gavoor, αναπληρωτής κοσμήτορας για ακαδημαϊκές υποθέσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington και ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Τα έγγραφα λαμβάνουν άκρως απόρρητο χαρακτηρισμό όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η αποκάλυψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει εξαιρετικά σοβαρή ζημιά στην εθνική ασφάλεια. «Αυτό σημαίνει ότι η μη εξουσιοδοτημένη διαρροή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια ζωών εντός της Ουκρανίας», εξήγησε Gavoor. Πολλά από αυτά τα έγγραφα φέρουν τη σήμανση NOFORN—που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δοθούν ακόμη και στους στενότερους συμμάχους της Αμερικής.

Ενώ τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους στις αρχές του πολέμου, φοβούμενοι ότι τα σχέδιά τους μπορεί να διαρρεύσουν, η αμοιβαία εμπιστοσύνη είχε βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό αυτό το περιστατικό θα επιδεινώσει τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο εθνών.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags